Política

"Els escocesos han deixat ben clar que volen un canvi"

Entrevista a Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia i líder de l'independentista SNP

Alex Salmond, líder de l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP), ocupa el càrrec de primer ministre d'Escòcia des del 16 de maig passat, quan va ser investit pel Parlament de Holyrood per encapçalar un govern en minoria. Salmond va fer història en derrotar per un estret marge (un diputat) el Partit Laborista escocès, que durant mig segle havia estat la força hegemònica a Edimburg. En complir cent dies al poder, Salmond va presentar un full de ruta que hauria de portar a la independència d'Escòcia, i la setmana passada va exposar a la Cambra legislativa escocesa el programa de govern per a aquest curs polític.

Gordon Brown, que va néixer a Glasgow (Escòcia) i és un unionista convençut, és des del mes de juny passat el primer ministre britànic. ¿Preveu que durant el mandat de Brown es traspassin més competències de Londres al Parlament escocès? ¿Tem que hi hagi una marxa enrere en el procés de 'devolution' a Escòcia i Gal·les?
Ara fa vuit anys que el Parlament escocès es va establir. Vuit anys de tenir en funcionament una administració autonòmica han donat a Escòcia molta experiència respecte a les limitacions dels acords actuals: la nostra veu a Europa ha sigut apagada, no tenim els poders fiscals per donar a la nostra economia un impuls per a una competitivitat més gran, i els submarins portadors de míssils nuclears Trident els hem de suportar a Escòcia. Les eleccions del 3 de maig van ser un senyal fort i clar que l'electorat volia un canvi a Escòcia. Una enquesta publicada a la premsa mostra que un 74% dels escocesos estan a favor d'un referèndum i la majoria creuen que el procés cap a la independència d'Escòcia és inevitable. Jo crec fermament que allà on el poble d'Escòcia agafa el lideratge, els polítics el seguiran.

Vostè sempre ha parlat de la independència com d'un procés "normal". El seu partit, l'SNP, va insistir durant la campanya electoral que convocaria aquesta legislatura (2007-2011) un referèndum d'independència. ¿Quan té la intenció de convocar-lo i quina serà l'estratègia per guanyar-lo?
A mitjan agost vam publicar el White Paper sobre la independència i vam començar la fase més dinàmica de la reforma constitucional escocesa amb l'obertura del diàleg nacional sobre el futur constitucional d'Escòcia. Sempre he dit que volia un referèndum per al final d'aquesta legislatura parlamentària, la tercera. Sóc conscient que l'SNP té feina per endavant per persuadir una majoria de diputats perquè donin suport a un referèndum sobre els nostres poders constitucionals. Ara ja en tenim una cinquantena de convençuts, sobre un total de 129. Els partits unionistes han dit recentment en un comunicat conjunt que ara estan oberts a reforçar el poder del Parlament escocès. Això vol dir que tots els partits al Parlament creuen que l'statu quo actual ja no és vàlid per al futur. Igual com el desig dels escocesos demanava abans la creació del Parlament, ara advoca per dotar aquest Parlament de més influència i autoritat.

Els unionistes s'han manifestat en termes molt apocalíptics sobre la independència. ¿Tem que hi hagi una ruptura al si de la societat escocesa?
No. De cap manera. Amb una majoria dels escocesos a favor d'un referèndum i amb els partits de l'oposició reconeixent la necessitat d'una revisió de la nostra relació amb el Regne Unit, el consens a Escòcia és ara molt ferm a favor de l'increment dels poders del Parlament escocès.

Per què els polítics unionistes fan servir un to alarmista i negatiu a l'hora de parlar de la independència?
Últimament, cada vegada més veus de partits unionistes han dit públicament que donen suport a augmentar els poders del Parlament, i n'hi ha alguns que també secunden un referèndum. Sembla que Escòcia camina cap a un canvi polític. L'SNP només vol que Escòcia tingui allò que altres països tenen sense ni tan sols plantejar-s'ho: la llibertat de decidir en quina classe de societat volem viure i com volem interactuar amb el món que ens envolta. Com a nació, acceptem com a fet normal la independència dels altres països.

Vostè sempre posa com a exemple els països nòrdics. Per què?
Esclar que els tinc de referència. No trobem pas estrany que la gent de Noruega i Dinamarca gestioni els seus propis afers. Per què la gent d'Escòcia ha de ser diferent? La independència significa que el Parlament escocès tingui ple control sobre els afers escocesos i que tinguem el dret de decidir quan volem compartir el poder amb els altres. La independència donaria a Escòcia els mateixos drets i responsabilitats de què gaudeixen moltes altres nacions modernes. Ens donaria veu a l'escena mundial i paraula en organitzacions internacionals com la UE i l'ONU.

Sempre ha assegurat que la independència millorarà la situació econòmica d'Escòcia. ¿Si el seu país arribés a la independència, quina seria la primera mesura que adoptaria?
El creixement econòmic és al nucli dels plans de govern de l'SNP. El creixement d'Escòcia aquesta última generació ha sigut un dels més lents d'Europa -1,8%, comparat amb el 2,3% del Regne Unit i el 3,1% dels països europeus petits-. Estic del tot segur que Escòcia, amb uns grans actius i una gent formada i innovadora, pot igualar l'èxit dels nostres veïns. Per garantir aquest creixement econòmic, el meu govern portarà a terme polítiques que han reeixit a Noruega, Irlanda i els EUA.

Llegiu l'entrevista completa a l'AVUI PAPER


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.