Política

L'ús de la burca en els espais públics es debatrà al Senat

La consellera d'Acció Social adverteix que prohibir la burca podria aïllar algunes dones

El Grup Parlamentari Popular va registrar ahir al vespre al Senat una moció per la qual insta el govern espanyol a prohibir l'ús del vel integral, com la burca i el nicab, en espais públics.

La senadora popular, Alicia Sánchez-Camacho, que defensarà la iniciativa en nom del seu grup, ha assegurat que "la majoria dels ciutadans de la societat consideren l'ús d'aquestes peces com a discriminatori, lesiu i contrari a la dignitat de les dones". Alhora, ha assenyalat "la utilització de qualsevol roba que cobreix de manera gairebé total la cara té la conseqüència objectiva d'impedir o dificultar de manera important la identificació i la comunicació visual".

Debat obert
Sánchez-Camacho ha recordat que l'ús de peces que tapen la cara "és un tema que s'està debatent actualment en diversos Estats de la Unió Europea", on s'estan plantejant diferents propostes normatives per "evitar la difusió d'unes pràctiques que no es corresponen amb els valors que es fonamenta la convivència ciutadana".

El debat també existeix ja en diversos municipis catalans. Per exemple, avui mateix, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha assegurat que l'ús de la burca o qualsevol peça que impedeixi la identificació d'una persona no té lloc a dependències municipals per temes de seguretat, però ha afegit que el seu ús no representa un problema a la ciutat.

Marín no ha avançat si el consistori regularà l'ús d'aquesta peça, malgrat que el grup municipal del PP a l'ajuntament va anunciar que presentarà una moció en el ple d'aquest mes perquè es prohibeixi el seu ús en espais públics.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha advertit avui que una regulació que es limiti a prohibir l'ús de la burca a certs espais podria conduir al fet que algunes dones es trobessin "aïllades socialment". En una intervenció al Parlament després d'una interpel·lació del diputat popular Rafael López, Capdevila ha subratllat que s'han donat casos en els quals el marit no només obliga la seva dona a utilitzar vel integral, sinó que també li impedeix "sortir de casa".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.