Política

Pacte a mitges

Els quatre sectors acosten posicions sobre la ponència política

¿Hi tor­narà a haver pacte entre els sec­tors de Carod i Puig­cercós? Aquesta és, entre altres, la pre­gunta que res­pondrà el congrés d’ERC d’avui, que ha de fixar l’estratègia del par­tit per als pròxims anys i en què Joan Puig­cercós ha de pro­po­sar una nova direcció perquè la rati­fi­qui la militància. Mal­grat que la set­mana ha estat mar­cada per les nego­ci­a­ci­ons i les reu­ni­ons a totes ban­des a la recerca d’un congrés plàcid, els nego­ci­a­dors del nou pre­si­dent d’ERC –esco­llit en les elec­ci­ons pel 37,22% de la militància– se’n van anar ahir a dor­mir sense haver tan­cat un acord amb el sec­tor del pre­si­dent sor­tint, Josep-Lluís Carod-Rovira. Hi va haver fumata blanca pel que fa a la ponència política, però no pas quant a la nova exe­cu­tiva.

La peça Niubò
“Hi ani­rem a pit des­co­bert”, va mani­fes­tar a l’AVUI un des­ta­cat mem­bre de l’equip de Puig­cercós, que si no hi ha un acord in extre­mis durant aquest matí, sot­metrà a votació divuit noms de la seva con­fiança que no inclou­ran ni repre­sen­tants del sec­tor de Carod ni dels crítics, que no tenen pre­vist for­mar part de la direcció però que tam­poc tenen intenció de posar exces­sius bas­tons a les rodes perquè l’exe­cu­tiva de Puig­cercós tiri enda­vant. La clau la tor­nen a tenir els mili­tants, aquesta vegada els que s’han ins­crit al congrés, i d’aquí que l’equip del nou pre­si­dent d’ERC s’afanyés ahir a la nit a mobi­lit­zar via SMS els afins. Puig­cercós con­fia a tenir con­tro­lada una assem­blea per a la qual hi ha ins­crits 4.073 mili­tants.

Exe­cu­tiva sense crítics
Les dis­crepàncies entre els sec­tors de Carod i Puig­cercós han girat a l’entorn dels noms i els càrrecs de cada família que han d’inte­grar la nova direcció. Segons fonts pròximes a Puig­cercós, els qua­tre noms pro­po­sats pels nego­ci­a­dors caro­dis­tes són assu­mi­bles, però sense que això repre­senti que ocu­pin càrrecs de pes. Els caro­dis­tes recla­men una peça clau com la secre­ta­ria d’orga­nit­zació –que han pro­po­sat que ocupi Rafel Niubò–, una con­dició inac­cep­ta­ble per a Puig­cercós. Segons aques­tes fonts, la con­tra­o­ferta de Puig­cercós passa perquè Niubò ocupi la pre­sidència del con­sell naci­o­nal, un càrrec que no accep­ten els de Carod.

Si no hi ha can­vis d’última hora, a l’exe­cu­tiva tam­poc no hi haurà repre­sen­tants dels dos sec­tors crítics del par­tit. El de Joan Car­re­tero, que va que­dar per dar­rere de Puig­cercós a les primàries de dis­sabte pas­sat, podria no sot­me­tre a votació la seva ponència alter­na­tiva i abs­te­nir-se en l’ofi­cial com a gest d’opo­sició cons­truc­tiva. Puig­cercós ha pri­o­rit­zat aquesta set­mana el pacte amb el pro­mo­tor de RCat, però les seves con­di­ci­ons per arri­bar un acord –dur al Par­la­ment l’anul·lació del decret de la ter­cera hora de cas­tellà, per exem­ple– s’han con­si­de­rat inas­su­mi­bles per l’entorn del nou pre­si­dent, que ha hagut de fer equi­li­bris entre el que li dema­na­ven bona part dels afins i el com­promís de man­te­nir l’esta­bi­li­tat del tri­par­tit. I el sec­tor d’Uriel Ber­tran també es resis­tia a última hora d’ahir a incloure alguns dels seus mem­bres a la nova direcció.

Pen­dents de Carod
Una altra de les incògni­tes del congrés d’avui és el to i el mis­satge amb què s’aco­mi­a­darà Carod –fins avui pre­si­dent del par­tit–, que no té intenció de renun­ciar a repe­tir com a can­di­dat repu­blicà a les elec­ci­ons al Par­la­ment. El sec­tor gua­nya­dor va acce­dir ahir a reti­rar una esmena que, si s’hagués apro­vat, impe­dia a Carod des­a­fiar Puig­cercós a les urnes en les primàries que pre­ve­uen els esta­tuts de la for­mació. La bata­lla del cap de llista no està pre­vist que es tan­qui avui.

Esme­nes accep­ta­des
El nom­bre d’esme­nes al docu­ment que ha coor­di­nat Josep Huguet es va reduir subs­tan­ci­al­ment, fins al punt que les can­di­da­tu­res de Carod i Puig­cercós les han reti­ra­des. El docu­ment que avui votarà la militància no inclou el calen­dari sobre el referèndum del 2014 que pro­po­sava el tàndem Benach-Niubò, però sí el com­promís de fer la con­sulta. Pel que fa al model de par­tit, s’han inclòs meca­nis­mes de con­trol de l’estruc­tura, però no pas les audi­to­ries que volia Niubò. I una de les esme­nes claus, la de rene­go­ciar el govern, també podria caure, atès que el text ofi­cial ha incor­po­rat un apar­tat que esta­bleix la neces­si­tat d’“actu­a­lit­zar” el pacte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.