Política

Polèmica per les vegueries i el canal Segarra-Garrigues

El tripartit fa pinya en la defensa de l'acció de govern i contra CiU en el debat dels candidats de Lleida

Consens en facilitar el crèdit a pimes i emprenedors i en impulsar l'Illa Càrnia

El desenvolupament de la llei d'ordenació territorial i el futur del canal Segarra-Garrigues van ser els dos àmbits més polèmics del debat dels candidats de Lleida organitzat pel Col·legi de Periodistes.

A grans trets, PSC, ERC i ICV fan fer pinya, van demostrar que malgrat les proclames electorals segueixen en la mateixa sintonia. També hi va haver grans consensos entre totes les cinc forces participants del debat sobre la recuperació econòmica amb ajuts a l'economia productiva, l'accés al crèdit per a les empreses o també en revitalitzar el sector carni, sobretot per la greu crisi dels escorxadors lleidatans. La solució ideal per a tots va ser impulsar l'Illa Càrnia de la Segarra.

Albert Batalla, de CiU, va quedar un xic arraconat i apagat, mentre que el socialista Joaquim Llena es va moure millor en la improvització que llegint notes. Carmel Mòdol, d'ERC, va contraposar el seu model al del PP buscant el cos a cos com a tercera força a Catalunya. A ICV, Francesc Pané, donant suport i coincidint amb el PSC en quasi tot. Finalment, Dolors López, del PP, va defensar amb valentia les seves propostes tot i presentar un discurs repetit i ben memoritzat.

La manca de consens sobre les vegueries va quedar palès, malgrat que totes les formacions menys el PP hi estan d'acord. Això, CiU no ho veu una prioritat i aposta per aparcar la llei i donar més veu al territori, segons Batalla. Llena, del PSC, va recordar que tots els partits han aprovat internament les vegueries, que la nova proposta no ha costat ni un cèntim ni augmenta l'administració. Llena va afegir que el tripartit havia començat a endreçar “una administració lenta i paternalista que va ser un gran error de Jordi Pujol”. ERC va criticar la deslleialtat de CiU cap al catalanisme polític al bloquejar aquesta llei, mentre Pané va apostar per descentralitzar la Catalunya metropolitana i del litoral cap per donar més poder polític i jurídic a la Catalunya interior. El PP va rebutjar dividir Lleida en tres vegueries i aquestes pel sobrecost que suposarà als ciutadans.

Pel que fa al Segarra-Segarra es mantenen les diferències, ja que el tripartit defensa la solució pactada amb la UE com la millor dins una situació d'il·legalitat que no es van cansar de culpar-ne als governs de CiU que no va fer res en 23 anys fins que la UE va denunciar Catalunya.

El candidat nacionalista va apostar per revisar el preu de l'aigua, el nombre d'hectàrees protegides i també els plans d'usos que han de permetre el reg en aquestes àrees. El PP, mentre, afirma no entendre perquè una infraestructura vital per Lleida té tantes hectàrees on el reg serà nul o limitat i en culpa a la resta d'una mala gestió.

Llena, a més conseller d'Agricultura, va afirmar que de les 40.000 hectàrees protegides en dues terceres parts hi haurà reg, encara que sigui de suport, i que al 2003, amb govern de CiU, es van trobar amb 20.000 hectàrees protegides i sense opció a regar.

El futur de l'aeroport també va generar més d'una disputa, malgrat donar-hi suport tothom. I és que ara sembla que la prioritat són les mercaderies i poder volar fora de l'espai Schengen.

En altres infraestructures també hi va haver força consens, malgrat que l'oposició va criticar al govern per la lentitud o per obres que encara no s'han fet. Els partits del govern, per la seva part, criticant que es van trobar projectes encallats i una minsa inversió a Ponent.

El debat del Col·legi de Periodistes i celebrat a la Diputació de Lleida va servir perquè 16 emissores de ràdio lleidatanes el retransmetessin amb un potencial de 300.000 oients.

Cada candidat va aparèixer amb una comitiva nombrosa que, juntament amb els periodistes i membres de la Diputació, van omplir la sala d'actes de l'ens provincial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.