Política

I ara, les municipals

Els partits tenen el punt de mira posat en les municipals del maig del 2011 i ja comencen a plantejar les noves estratègies en funció dels resultats de les eleccions de diumenge

Les eleccions municipals ja són en el punt de mira de tots els partits, com fa quatre anys. Després del segon tripartit, CiU apareixia com una força desorientada, sense estratègia, erosionada. En les municipals del 2007, quan la conxorxa d'esquerres i catalanista la va voler esclafar, va perdre les diputacions de Girona i Lleida. El PSC i ERC ja es repartien el botí convergent. Avui, la tendència del vot que indiquen els resultats d'aquest diumenge fan preveure una nova desfeta dels socialistes i d'Esquerra. Per això, sobretot, els partits perdedors de les eleccions de diumenge, ja comencen a plantejar les noves estratègies amb vista a les eleccions municipals previstes per final de maig del 2011.

A partir d'ahir o d'avui mateix, els partits ja proclamen el seu municipalisme; potser CiU trigarà un xic més, perquè ha de formar govern. Però avui, ja té la gent mobilitzada i engrescada per recuperar els ajuntaments perduts i, de rebot, tornar a governar els consells comarcals i les diputacions. CiU ja té la militància entrenada per a una campanya llarga; aquesta la va començar el 25 de gener.

Ara el gran objectiu de CiU és conquerir l'Ajuntament de Girona. I el del PSC és preparar-se per a la defensa de Girona, que governa des del 1979, d'ençà de les primeres municipals. La projecció del vot del 28-N donaria la majoria absoluta al diputat electe Carles Puigdemont. Mentrestant, el PSC té diverses estratègies: tornar a presentar l'alcaldessa Anna Pagans o presentar un nou candidat. Molts socialistes donen per fet que Pia Bosch serà la nova alcaldable socialista. D'altres, però, propugnen una renovació a fons del socialisme gironí, farcit de cares noves. Tanmateix, el lideratge de Joaquim Nadal és molt poderós. Esquerra va rellevar l'actual primera tinenta d'alcalde de Girona i presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Cristina Alsina, per Blanca Palmada. Alsina era a la llista d'ERC, però n'han tret dos i era quarta; ara ja hi ha qui reivindica un lloc a la llista de Girona per a ella.

Òbviament, els resultats d'aquestes eleccions no es repetiran, però els partits fan projeccions i especulen amb els resultats. Per regla general, tots els partits van obtenir els segons millors resultats en els seus feus. El PSC va ser l'únic partit que va aconseguir superar CiU en dos municipis: Sant Miquel de Fluvià i Sales de Llierca. En 90 municipis, entre els quals hi ha els de més habitants, va ser la segona força. En 93, ho va ser Esquerra; en 15, el PP; en 8, Solidaritat; en 7, Reagrupament.cat, i en tres, ICV-EUiA, dels quals en dos, Boadella i les Escaules i Colomers, té l'alcaldia. En les municipals del 2007, CiU va ser la primera força, però va perdre vots i va baixar dels 927 regidors el 2003 fins als 789. El PSC va ser la segona força i també va perdre vots, però, en canvi, va passar de 378 regidors fins als 452. ERC va obtenir més vots i més regidors; el PP va perdre de tot, i ICV va perdre vots i va obtenir més regidors.

LES XIFRES DE LES SEGONES FORCES

15
PP.
En 15 municipis el PP ha quedat com a segona força, per darrere de CiU.
8
SI.
En 8 municipis Solidaritat ha estat la segona força, per darrere de CiU.
90
PSC.
En 90 municipis el PSC ha estat la segona força. En dos ha superat CiU.
93
ERC.
En 93 municipis Esquerra ha quedat com a segona força, per darrere de CiU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.