Política

Mas defensa una “transició nacional” de Catalunya basada en el dret a decidir

Reivindica un nou model de finançament per a Catalunya com “el gran repte” per als pròxims anys

Demana consens per aconseguir el concert econòmic després de les eleccions estatals del 2012

El líder de CiU i futur pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, ha apos­tat aquest dilluns perquè Cata­lu­nya iniciï una “tran­sició naci­o­nal” basada en el dret a deci­dir, al·legant que la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) sobre l'Esta­tut ha enter­rat qual­se­vol pos­si­bi­li­tat d'una Espa­nya plu­ri­na­ci­o­nal.

En el seu dis­curs d'inves­ti­dura davant del Par­la­ment, ha sos­tin­gut que Espa­nya ha demos­trat que vol seguir sent “una sola nació amb un únic Estat”, i ha pro­nos­ti­cat que no sem­bla que té intenció de can­viar d'acti­tud.

Per aquesta raó, Mas ha ins­tat la resta d'Espa­nya a enten­dre també que Cata­lu­nya “no decaurà” en la defensa del seu auto­go­vern i de les seves lli­ber­tats, pel qual ha fet una crida als cata­lans a ini­ciar una tran­sició que els porti cap a un nou camí.

El futur pre­si­dent ha fixat arri­bar a un nou model de finançament per a Cata­lu­nya com “el gran repte” per als pròxims anys, pel qual ha dema­nat la impli­cació de tots els par­tits, els agents soci­als, la soci­e­tat civil i una gran majo­ria dels ciu­ta­dans.

Mas ha des­gra­nat els pas­sos per acon­se­guir un nou sis­tema de finançament pròxim al con­cert econòmic, que pas­sen per acon­se­guir un ampli con­sens a Cata­lu­nya que per­meti plan­te­jar la pro­posta de manera unitària després de les elec­ci­ons gene­rals de 2012, i, si cal, “con­di­ci­o­nar la política d'esta­bi­li­tat i gover­na­bi­li­tat a Madrid a la con­se­cució del pacte fis­cal”.

Durant el seu dis­curs, ha asse­gu­rat també que caldrà modi­fi­car la llei de Con­sul­tes de la pas­sada legis­la­tura, per “faci­li­tar la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana sense neces­si­tat d'inter­venció dels poders públics esta­tals”.

El líder de CiU ha adver­tit, tot i això, que els aspec­tes sobre els quals s'exer­ceixi el dret a deci­dir han de sus­ten­tar-se en àmplies majo­ries, per dotar-los de legi­ti­mi­tat i força i impe­dir la divisió de la soci­e­tat en dues mei­tats.

Mas, que ha dei­xat per a l'últim tram del seu dis­curs l'eix naci­o­nal, ha defen­sat les arrels democràtiques del dret a deci­dir, pel qual ha qüesti­o­nat que “cap demòcrata” pugui opo­sar-s'hi.

La defensa fer­vent del con­cert econòmic feta per Mas i la seva aposta pel dret a deci­dir difi­cul­ten que el PP pugui faci­li­tar la seva inves­ti­dura abs­te­nint-se a la segona volta, ja que la pre­si­denta popu­lar, Alícia Sánchez-Camacho, li havia recla­mat apar­car les pro­pos­tes iden­titàries per poder inves­tir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.