Política

La llengua al País Valencià

Ara, contra la llei del valencià

Recorren al Suprem en no poder escolaritzar el fill en castellà al municipi de Biar

El TSJCV, d'acord amb la normativa, no considera obligatòria la línia en castellà al centre en ser un municipi valencianoparlant

Al País Valencià, segons càlculs de la Federació Escola Valenciana (FEV), 93.700 alumnes d'infantil i primària no reben l'ensenyament en català perquè la conselleria d'Educació no els dóna aquesta opció. Amb tot, el primer a queixar-se davant el Tribunal Suprem no ha estat cap d'ells sinó la mare d'un nen de 12 anys que no ha pogut escolaritzar en castellà el seu fill a Biar (Alt Vinalopó), circumstància bastant excepcional arreu del país.

De fet, només el 44,8% dels centres públics i concertats d'infantil i primària valencians ofereixen línies d'ensenyament en català. A València, per exemple, només 47 dels 95 centres públics permeten estudiar en català, i a Alacant el nombre es redueix fins a només 10 d'un total de 57. La situació, però, és diferent en localitats més petites com ara Biar, d'uns 4.000 habitants, on l'elevada demanda d'ensenyament en català fa que no hi hagi línies en castellà.

Aquest fet va dur la mare del menor, Isabel Aracil, a recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. El TSJPV, però, va resoldre en contra seu argumentant que Biar és considerat per la llei d'ús i ensenyament del valencià municipi valencianoparlant, i per això no hi és obligatòria l'existència d'una línia d'educació en castellà. L'Asociación Nacional por la Libertad Lingüística anunciava dimecres la interposició a la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal d'un recurs de cassació contra la sentència. Aquest col·lectiu i la mare del menor demanen “que es vetlli per la coexistència de línies educatives en cadascuna de les dues llengües cooficials”, i que s'elevi una qüestió d'inconstitucionalitat de la llei d'ús i ensenyament del valencià, en considerar que impedeix que s'escolaritzi el nen en castellà.

El portaveu de la FEV, Gerard Fullana, va lamentar el recurs d'Aracil, perquè “obeeix a una actitud d'absoluta intolerància cap al valencià”, ja que “la línia en català és l'única que assegura l'aprenentatge de les dues llengües oficials”.

Sobre la possibilitat de recórrer ells també al Tribunal Suprem pel motiu contrari al d'Aracil, Fullana va explicar que de moment no apostaran per les demandes massives. “No volem judicialitzar l'escola”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem dels EUA desestima el cas contra la píndola avortiva

barcelona
POLÍTICA

El govern de Cambrils defensa unitat davant l’amenaça de plegar que fa el regidor dels Comuns

Cambrils
política

El TC abordarà dimarts el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
Guerra a Europa

El G7 arriba a un preacord per prestar 46.000 milions d’euros a Ucraïna

Barcelona
estat espanyol

Sumar s’obre a la reflexió i contempla un lideratge més col·lectiu

barcelona
guerra a gaza

Hamàs retreu als EUA que cap funcionari israelià s’ha pronunciat a favor de la treva

barcelona
país valencià

Els antifeixistes de Pego eviten la presó després de pactar amb les acusacions

barcelona
Unió Europea

Multa milionària del TJUE a Hongria per saltar-se les lleis sobre l’asil

Barcelona
Estat espanyol

El president del CGPJ rebutja la reforma que planteja Sánchez

Barcelona