El delegat Nin dóna un vot de confiança als actius del Camp
En un traspàs modèlic i amb el caliu d'un auditori a vessar, pren possessió del càrrec de cap del govern a Tarragona amb un discurs optimista per sortir de la crisi
Demana que no es malgastin forces en “debats nominalistes”
“Responsabilitat, il·lusió i compromís”. Amb aquests tres valors com a bandera, Joaquim Nin i Borredà va prendre ahir possessió del càrrec de delegat territorial de la Generalitat al Camp de Tarragona, en un acte fet en un auditori ple a vessar que “demostra la fortalesa de les institucions” i que li ha de donar confiança per a la tasca que se li ha encomanat, “fer més amb menys, i millor”, segons va constatar el secretari general del govern, Francesc Homs. “O aquestes terres se'n surten o Catalunya no se'n surt, per això seran prioritàries per al govern”, va anunciar la mà dreta del president Artur Mas, abans de demanar a Nin “lleialtat al territori i al govern, per aquest ordre”, i reclamar a l'auditori “coratge per sortir d'una situació nova per a tots”.
La sala, desbordada
Les 204 butaques de l'antiga Audiència de Tarragona, de fet, van ser del tot insuficients –potser hi havia més gent dreta que asseguda– per l'allau d'alcaldes i càrrecs polítics de totes les administracions –fins i tot també alguns de l'Ebre–, a més d'un ampli reguitzell de personalitats dels àmbits social, econòmic, cultural i esportiu del Camp de Tarragona, que van voler donar suport al nou delegat, també amb una bona representació del poble del qual seguirà com a alcalde, Albinyana. Tal com ja s'havia apuntat en l'acte informal de dimarts, el traspàs de poders va resultar un “exemple d'alternança democràtica”, segons va destacar també Xavier Sabaté. El delegat sortint, que per escenificar el relleu va prestar la seva insígnia oficial a Nin “mentre no li arribi la nova”, es va tornar a mostrar disposat a una “col·laboració lleial”, si bé va avisar que “no exempta de crítica quan toqui, perquè s'ha triat un govern, però també una oposició”.
Discurs optimista
El discurs del nou delegat, en tot cas –que, una mica nerviós, no va aixecar la vista del paper–, va fer èmfasi en els actius a explotar per sortir de la difícil situació econòmica, més que en els dèficits de la regió, entre els quals va destacar les mancances en infraestructures i equipaments, que es fixa com a prioritat a afrontar, a més de la llista de temes socials, com ara posar fi a la “xacra” de la violència de gènere i les llistes d'atur, que avui al Camp formen més de 50.000 persones.
El missatge, però, va voler ser de confiança en els “actius de primera divisió” que aquestes sis comarques tenen per sortir de la crisi, que va voler enumerar: des del “dinamisme creixent de la URV” fins al treball dels funcionaris, passant per l'oferta turística, el patrimoni arquitectònic i paisatgístic, el sector industrial i energètic –amb el port al capdavant–, la “consolidació” de l'aeroport, la força de la petita i mitjana empresa i el sector comercial i serveis, o l'agricultura. “El nostre govern es fixarà en aquestes terres, i estic segur que no decebrà les expectatives”, va clamar Nin, abans de defugir expressament “actuacions sectàries”, ja que “és l'hora de sumar, o millor, de multiplicar”.
Fuig de polèmiques
El nou delegat, que també va esmentar tots els que l'han precedit en el càrrec i va recordar la seva tasca a l'alcaldia i a la Diputació –“on he après bona part del que avui sé, i hi tinc amics dels de veritat”–, també va fer un toc d'atenció sobre les disputes que periòdicament apareixen entre Tarragona i Reus. “Cal apuntar al moll de l'os dels problemes, sense perdre'ns en falses rivalitats, perquè sovint ens agrada marejar la perdiu”, va renyar, abans de constatar: “A vegades fem debats nominalistes que no són nous ni superflus, fins i tot sobre com hem d'anomenar aquest territori, però no haurien de ser un objectiu en si mateixos”. Això sí, segons ell, “totes les denominacions són legítimes si estan degudament fonamentades”. Diplomàcia per començar, doncs.