Política

MIREIA HERNÁNDEZ

CANDIDATA DE CIU A L'AJUNTAMENT DE SANT ADRIÀ DE BESÒS

“M'obsessiona que cada barri se senti representat”

La cap de llista de CiU denuncia el “clientelisme” generat entre la ciutadania i la configuració del govern

“Cal repensar la despesa, prioritzant les persones per sobre del totxo”, assegura

“La formarem gent que viurà per la ciutat, no pas d'ella”

Aposta per “mirar al mar i al riu” i impulsar l'ocupació laboral

Fa mig any que és regidora a l'Ajuntament de Sant Adrià i va ser la número 2 de la llista de CiU en els comicis del 2007. Té 47 anys i tres fills, amb qui viu a Sant Adrià des de fa 9. És la cap de gabinet del secretari general de Ferrmed, lobby europeu que promou un corredor per a mercaderies des del sud fins el nord d'Europa, on ha après com funcionen administracions locals i regionals.
Aspirem a governar i si ho fem, estarem al servei d'empresaris, d'autònoms i d'emprenedors

És can­di­data per pri­mera vegada. Què sent?

M'ho estic pre­nent amb il·lusió. També amb humi­li­tat, com m'ha de rebre la gent, perquè sóc regi­dora des del setem­bre pas­sat. I, per últim, com un repte, per­so­nal i col·lec­tiu.

Què ha après de Josep Saba­dell, el seu veterà ante­ces­sor?
En Josep no reco­mana: es posa a la teva dis­po­sició, un fet que és d'agrair, perquè ens separa una diferència gene­ra­ci­o­nal que a vega­des ens porta a fer les coses de dife­rent manera. D'ell, però, recu­llo la seva pro­xi­mi­tat i la seva gene­ro­si­tat. Ell va fer un gran exer­cici de gene­ro­si­tat en renun­ciar a la seva acta abans d'aca­bar el man­dat per tal que jo tingués temps per donar-me a conèixer.

Qui l'acom­pa­nyarà en la llista?

S'apro­varà defi­ni­ti­va­ment en un parell de set­ma­nes. Però puc avançar que comp­ta­rem amb pro­fes­si­o­nals de l'admi­nis­tració, l'empresa pri­vada i el sec­tor social. Serà una llista capa­ci­tada i amb coratge per lide­rar un nou pro­jecte de ciu­tat. I dei­xant clar que volem viure per la ciu­tat, i no pas d'ella. És sa que man­tin­guem la nos­tra acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal i en una ciu­tat com aquesta no calen polítics que vis­quin d'ella, i menys en temps de crisi.

En què ha encer­tat el govern adri­a­nenc?

En mol­tes coses: l'escola bres­sol, l'escola de música, la reforma del poli­es­por­tiu Ricart. Una cosa no treu l'altra.

Què li retreu?

També mol­tes coses. No ha acon­se­guit que la ciu­tat esde­vin­gui un únic Sant Adrià. N'hi ha molts: el del Besòs, el de la Mina, el de Sant Joan Bap­tista... Hi ha con­di­ci­o­nants físics, però nosal­tres tenim solu­ci­ons ima­gi­na­ti­ves per tro­bar un Sant Adrià. Per culpa de la majo­ria abso­luta s'ha gene­rat una mena de cli­en­te­lisme entre l'Ajun­ta­ment i la gent.

Li hem sen­tit dir que no es tracta igual tots els bar­ris...

Aquesta demanda l'han fet els matei­xos bar­ris. A Sant Joan Bap­tista cre­uen que es pensa massa en el Cen­tre i el Besòs denun­cia pro­me­ses que no s'han com­plert. La meva obsessió serà que cada barri se senti repre­sen­tat i acom­pa­nyat a l'Ajun­ta­ment.

I hi ha massa obsessió inver­sora a la Mina? S'ha pen­sat molt en la pedra i poc en la part social?

El pro­blema social no s'ha solu­ci­o­nat, en abso­lut. Tenim una ram­bla i una bibli­o­teca maques, però al cos­tat, en entrar a l'edi­fici Venus, et vénen ganes de plo­rar. Ens hem de replan­te­jar la des­ti­nació del seu pres­su­post. És una situ­ació com­plexa i no és només culpa del govern muni­ci­pal, però hi hem de fer front pri­o­rit­zant la des­pesa.

Com?

Més per­so­nes i menys totxo. L'ender­roc d'aquell edi­fici, fer més petits els talls en alguns blocs, aju­dar totes les enti­tats del barri i no només unes de deter­mi­na­des. No pot ser que cen­tres de culte rebin mol­tes aju­des i d'altres, molt poques.

Pel que fa a la resta de la vila, què pro­posa fer?

La ciu­tat ha de mirar al mar, cap a un pas­seig marítim tan digne com el de Bada­lona o el de Bar­ce­lona. I també mirar al riu, millo­rant les façanes de tots dos mar­ges. I, sobre­tot, cal gene­rar ocu­pació, que és la millor política social que es pot fer. En aquest sen­tit, aquest Ajun­ta­ment estarà al ser­vei abso­lut d'empre­sa­ris, autònoms i empre­ne­dors. Els faci­li­ta­rem tots els tràmits per ins­tal·lar-s'hi i aju­da­rem els que ja hi són. I, defi­ni­ti­va­ment, ser al cos­tat de la gent, perquè hi ha molta que t'atura pel car­rer i t'explica dra­mes fami­li­ars per culpa de l'atur.

Quina aspi­ració té CiU?

Ens pre­sen­tem per gover­nar. Però s'ha de ser rea­lista, perquè en uns comi­cis muni­ci­pals es vota molt a la per­sona i en aquest cas l'alcalde hi gua­nya molt, perquè és un bon alcalde i una bona per­sona. Dit això, però, no és bo que es repe­teixi una majo­ria abso­luta i sí que CiU obtin­gui prou repre­sen­tació per viure per la ciu­tat.

Pac­ta­ria amb tot­hom?

Ens cos­ta­ria fer-ho amb par­tits que van en con­tra del nos­tre sen­tit de país, com el PP. També amb ICV-EUiA, si s'entesa en la cul­tura del ‘no'... Però la neces­si­tat de la ciu­tat serà la pri­o­ri­tat i per ella podríem arri­bar a pac­tes pun­tu­als. L'alcalde o alcal­dessa serà el de la llista més votada.

Com valora la tasca de l'opo­sició?

Amb un regi­dor com tenim nosal­tres és difícil fer opo­sició. En línies gene­rals, tots els par­tits de l'Ajun­ta­ment han pri­o­rit­zat l'interès de la ciu­tat abans que els de par­tit. Però alguna vegada, el PP ha estat poc cons­truc­tiu.

Com quan va escla­tar el cas Pretòria?
A aquest tema no m'hi refe­riré. L'alcalde va donar expli­ca­ci­ons i jo em vaig donar per satis­feta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.