Política

L'accident de Fukushima ja és comparable al de Txernòbil

El govern japonès eleva el sinistre de la central nuclear de 5 a 7, el màxim

La major part de la radiació prové del reactor 2

De moment ha alliberat a l'atmosfera un 10% del material contaminant escapat a Ucraïna

El Japó va aug­men­tar ahir la gra­ve­tat de l'acci­dent nuclear de Fukus­hima al nivell asso­lit per Txernòbil el 1986 a causa de les con­cen­tra­ci­ons de radi­o­ac­ti­vi­tat a l'aire, mal­grat que va insis­tir que hi ha diferències entre tots dos suc­ces­sos.

L'Agència de Segu­re­tat Nuclear del Japó (NISA) va indi­car que ha ele­vat l'acci­dent de la planta de Fukus­hima Daiichi del nivell 5 al 7 basant-se en l'anàlisi de les quan­ti­tats de mate­ri­als radi­o­ac­tius que s'han alli­be­rat al medi ambi­ent des dels reac­tors 1, 2 i 3.

No obs­tant això, el por­ta­veu de l'agència, Hide­hiko Nis­hiyama, va des­ta­car ahir que tots dos acci­dents tenen ele­ments dife­rents i que les emis­si­ons a l'exte­rior de Fukus­hima equi­va­len fins a ara al 10% de les alli­be­ra­des pel reac­tor 4 de Txernòbil (Ucraïna).

L'Agència Inter­na­ci­o­nal de l'Ener­gia Atòmica (AIEA) defi­neix el nivell 7 de gra­ve­tat en l'escala inter­na­ci­o­nal nuclear i de suc­ces­sos radiològics (INES) com un acci­dent que emet a l'atmos­fera radi­ació supe­rior a diver­ses dese­nes de milers de tera­bec­que­rel de iode radi­o­ac­tiu. La NISA va afir­mar ahir que, després d'ana­lit­zar la infor­mació dis­po­ni­ble, estima que entre 370.000 i 630.000 tera­bec­que­rels de mate­rial radi­o­ac­tiu han estat eme­sos a l'aire des dels reac­tors 1, 2 i 3, men­tre que els mesu­ra­ments no tenen en compte l'impacte de la con­ta­mi­nació en la terra o el mar.

El govern creu que una part con­si­de­ra­ble de la radi­ació prové de la uni­tat 2, la cam­bra de supressió de la qual, en la base del reac­tor, va que­dar danyada el 15 de març pas­sat per una explosió d'hidro­gen, segons va infor­mar ahir Kenkichi Hirose, asses­sor de l'exe­cu­tiu nipó.

Els nivells de radi­o­ac­ti­vi­tat van aug­men­tar als vol­tants de Fukus­hima sob­ta­da­ment els dies 15 i 16 de març, men­tre que el govern va espe­rar al dia 18 de març per aug­men­tar el nivell de gra­ve­tat d'acci­dent de 4 a 5.

El pri­mer minis­tre japonès, Naoto Kan, que va negar ahir que s'hagi retar­dat deli­be­ra­da­ment la decisió d'ele­var la seri­o­si­tat de l'acci­dent, va afir­mar que han espe­rat les “dades científiques” de l'Agència i la Comissió de Segu­re­tat Nuclear, i va rei­te­rar que, tot i que “encara no hi ha espai per a l'opti­misme”, les emis­si­ons s'han reduït.

La premsa japo­nesa va des­ta­car que les noves dades mos­tren que des dels pri­mers dies les emis­si­ons ja s'apro­xi­ma­ven als estàndards que per­me­ten fixar el màxim nivell de gra­ve­tat, i Gre­en­pe­ace, per la seva banda, va cri­ti­car ahir que la decisió s'ha pres “lamen­ta­ble­ment tard”.

El por­ta­veu del govern nipó, Yukio Edano, va dema­nar perdó “als resi­dents de Fukus­hima, al poble del Japó i a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal” pel des­as­tre nuclear cau­sat pel tsu­nami.

1

Anomalia. Exposició major als límits legals anuals d'una persona aliena. Problemes menors amb components de seguretat o pèrdua d'una font de radioactivitat de baixa intensitat.

2

Incident. Impacte en persones i medi ambient. Exposició d'una persona aliena a més de 10 mSv i exposició d'un treballador per sobre dels límits legals. Exemple: incident a Ascó.

3

Incident greu. Impacte en persones i medi ambient. Exposició de 10 o més vegades el límit legal anual per als treballadors i efectes no letals per radiació. Exemple: incident de Vandellòs.

4

Accident amb conseqüències locals. Alliberament menor de material radioactiu que pot requerir mesures de contraposició. Almenys una mort. Exemple: accident de Tokaimura.

5

Accident amb conseqüències àmplies. Alliberament limitat de material radioactiu. Diverses morts per radiació. Danys al nucli del reactor. Exemple: accident de Three Mile Island.

6

Accident seriós. Efectes per a persones i medi ambient. S'allibera material radioactiu que requereix una probable aplicació de mesures de contraposició. Exemple: desastre de Kixtim.

7

Accident major. Es produeix un major alliberament de material radioactiu que posa en risc la salut general i el medi ambient. Exemple: accidents de Txernòbil i de Fukushima I.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.