Política

Ferits pel TAV

SANTS ·

L'arribada del tren d'alta velocitat capgira el territori i els veïns continuen esperant que cicatritzin les ferides gràcies al cobriment de les vies del tren, la rehabilitació d'habitatges i la urbanització de nous espais per al barri

L'arri­bada del tren d'alta velo­ci­tat (TAV) al dis­tricte de Sants marca qua­tre anys con­vul­sos d'obres en un ter­ri­tori que encara avui dia li costa albi­rar els resul­tats posi­tius del pro­jecte; la cica­trit­zació de les feri­des que com­porta el pas d'infra­es­truc­tu­res pel barri, més zones ver­des i la reur­ba­nit­zació de les pla­ces a l'entorn de l'estació de Sants.

El ter­ri­tori ha estat ope­rat a cor obert amb tre­balls de micro­ci­rur­gia atesa la den­si­tat del barri. La pro­xi­mi­tat d'habi­tat­ges ha obli­gat a ges­ti­o­nar les obres fins al mínim detall i tot i que a hores d'ara ja s'han ini­ciat les actu­a­ci­ons per cons­truir el calaix que ha de cobrir les vies del tren, les obres han dei­xat petja entre els veïns.

Bona part dels sant­sencs es mos­tren dece­buts i, men­tre veuen pas­sar el TAV, es quei­xen dels dese­qui­li­bris cre­ats en un barri que al llarg d'aquests qua­tre anys ha vist com tan­ca­ven comerços i mar­xa­ven veïns. Fins i tot ara, a causa de la crisi econòmica, es mal­fien d'uns resul­tats òptims, com la pre­vista ram­bla de 500 metres que cusi el ter­ri­tori i aporti acti­vi­tat comer­cial, lúdica i social al barri o una reno­vada plaça dels Països Cata­lans, que tot i gau­dir d'un premi FAD de dis­seny, con­ti­nua espe­rant la inversió de l'Estat perquè s'urba­nitzi l'entorn.

Les obres del TAV també han com­por­tat que paral·lela­ment l'Ajun­ta­ment hagi apro­fi­tat per rea­lit­zar actu­a­ci­ons muni­ci­pals com la reforma inte­gral del mer­cat de Sants, la urba­nit­zació de la car­re­tera i la cons­trucció d'un apar­ca­ment al sub­ter­rani del mer­cat, totes dues actu­a­ci­ons, però, no veu­ran la llum fins l'any que ve. Però, tin­dran més paciència els veïns?

Tot i el mal de cap de tan­tes obres, l'arri­bada del TAV també ha com­por­tat una injecció impor­tant de diners gràcies a un con­veni amb l'Estat de 17 mili­ons per arre­glar els habi­tat­ges i els edi­fi­cis més afec­tats pel pas del TAV.

El dis­tricte també s'ha vist pre­miat amb la llei de bar­ris per part de la Gene­ra­li­tat que ha permès millo­rar fins a tres indrets: la Bor­deta, el Poble-sec i pro­pe­ra­ment el nucli de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra.

L'Ajun­ta­ment ha inver­tit 300 mili­ons d'euros en el dis­tricte, bona part dels quals s'han des­ti­nat al cobri­ment de vies, però també a la reur­ba­nit­zació de 119 car­rers, 6 pla­ces, 3 parcs, la implan­tació de la zona 30 per raci­o­na­lit­zar el trànsit, 550 pla­ces d'apar­ca­ment, 70 apar­ta­ments tute­lats per a gent gran, 5 esco­les bres­sol noves, la reforma de 5 cen­tres cívics i 3 camps de fut­bol de gespa arti­fi­cial. N'hi haurà prou per als futurs rep­tes del dis­tricte?

El barri espera. Una de les seves res­pon­sa­bles, la regi­dora Imma Mora­leda, és cons­ci­ent dels rep­tes que que­den per acon­se­guir. La crisi econòmica ha col­pe­jat algu­nes obres del dis­tric­tes, com ara l'apar­ca­ment i la urba­nit­zació de la plaça Navas, endar­re­rida perquè la pri­mera empresa adju­di­catària va fer sus­pensió de paga­ments i l'Ajun­ta­ment va haver de res­ca­tar la con­cessió per ini­ciar les obres amb una altra firma. La crisi també ha fet endar­re­rir la cons­trucció del nou barri de la Marina del Prat Ver­mell amb capa­ci­tat per a unes 10.000 famílies.

Però no tot ha estat con­seqüència de la crisi. Mora­leda, tal com ja ha apun­tat l'alcalde de Bar­ce­lona en un dis­curs pre­e­lec­to­ral, adver­teix que un dels temes que li pre­o­cupa és la posada en marxa d'alguns equi­pa­ments que l'Ajun­ta­ment ha cons­truït i que depèn de la Gene­ra­li­tat que pugin entrar en fun­ci­o­na­ment. És el cas d'un cen­tre de dis­ca­pa­ci­tats a la Marina, la residència Tres Pins a Montjuïc, i un cen­tre de dia a la plaça Cerdà que tem que es poden endar­re­rir a causa de les reta­lla­des anun­ci­a­des pel govern català.

En canvi, per la regi­dora de CiU, Sònia Reca­sens, aquest man­dat repre­senta “una opor­tu­ni­tat per­duda” per al dis­tricte. “Els pro­jec­tes que havien de supo­sar un revul­siu de qua­li­tat i millora no s'han por­tat a terme; ni la trans­for­mació de Can Batlló ni la recu­pe­ració de la mun­ta­nya de Montjuïc, ni tan sols actu­a­ci­ons de microur­ba­nisme com l'ober­tura de car­rers a l'entorn de les Are­nes”, diu.

Montjuïc, sense consens, i la gossera, aturada

El pla per recuperar i obrir la muntanya de Montjuïc per als veïns del districte i la ciutat s'ha quedat al darrere de les portes que tanquen aquest mandat. Malgrat els tres anys que ha durat el procés de participació amb el teixit social, cultural i econòmic només s'ha aconseguit portar a terme l'aprovació inicial per modificar el planejament urbanístic que, d'altra banda, corria pressa per emplaçar un dels equipaments més polèmics d'aquest mandat: la instal·lació de la gossera municipal que va recaure en el districte de Sants-Montjuïc després del rebuig social que va encapçalar el districte de Sarrià-Sant Gervasi. El pla no ha aconseguit el consens polític per poder ser aprovat en un dels trams finals al consistori ni tampoc ha obtingut l'acord amb els veïns, que han vist com es vulnerava el procés de participació endegat per l'Ajuntament. El nou pla per a Montjuïc havia de posar ordre en una zona carregada d'equipaments esportius i culturals que a més a més actua com un gran parc urbà de la ciutat, que inclou, a més, els únics penya-segats que hi ha al litoral barceloní.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.