Política

Necessitats d'espais

L'eixample · Durant el mandat, el districte més densament poblat de la ciutat ha intentat fer alguns dels equipaments necessaris pels veïns, però la manca de temps i de recursos ha fet que molts projectes quedessin penjats

Millo­rar la dotació d'equi­pa­ments és una demanda comuna a tots els dis­tric­tes de la ciu­tat. Però pren força a l'Eixam­ple, el més den­sa­ment poblat de Bar­ce­lona amb 35.847 habi­tants per km² i amb més neces­si­tats d'espais com ho demos­tra el fet que només un 30,2% de l'alum­nat no uni­ver­si­tari acce­deix a l'escola pública, davant el 49,6% de Ciu­tat Vella. Les 269.188 per­so­nes que viuen a l'Eixam­ple han de ser ate­ses en un dels sis cen­tres d'atenció primària, men­tre que les 186.606 que viuen a Sants–Montjuïc en tenen vuit. L'Eixam­ple és un dis­tricte enve­llit i segons les estadísti­ques de l'Ajun­ta­ment només en aquest dis­tricte hi ha més de 1.000 per­so­nes de 95 anys o més. Tan­ma­teix, hi ha bar­ris com el de la Dreta de l'Eixam­ple que no tenen cap geriàtric de titu­la­ri­tat pública. El con­se­ller por­ta­veu de CiU i pre­si­dent del dis­tricte, Gerard Arda­nuy ha lamen­tat que “l'Eixam­ple sigui el dis­tricte amb menys ser­veis per cada 1.000 habi­tants i, a més, tenim el dubtós honor de ser el dis­tricte amb menys inversió per habi­tant del man­dat”.

Un dels objec­tius del pla d'actu­ació del dis­tricte (PAD) per aquest man­dat era apai­va­gar el dèficit històric d'equi­pa­ments. Per­se­guint aquesta fita, pro­pe­ra­ment entrarà en fun­ci­o­na­ment el cen­tre cul­tu­ral del car­rer Urgell. A més, el dis­tricte ha gua­nyat espais per al lleure seguint amb la recu­pe­ració d'inte­ri­ors d'illa, paral·lela­ment ha impul­sat les millo­res dels mer­cats del Ninot i de Sant Antoni i ha cons­truït qua­tre esco­les bres­sol noves. També s'ha dotat cada barri d'un cen­tre social ubi­cat en edi­fi­cis amb con­di­ci­ons idònies. Tot aquest reguit­zell d'actu­a­ci­ons, més altres pen­dents d'ano­me­nar, repre­sen­ten el com­pli­ment del 80% del PAD, segons el regi­dor de l'Eixam­ple, Ramon Nico­lau. Però dins del 20% res­tant hi ha pro­jec­tes “molt impor­tants” pel dis­tricte, li retreu Arda­nuy. El por­ta­veu de la fede­ració naci­o­na­lista lamenta el grau d'incom­pli­ment d'aquest PAD a què van donar suport després que el PSC s'avingués a afe­gir algu­nes pro­pos­tes fetes per CiU. A l'Eixam­ple, els soci­a­lis­tes van bus­car una entesa amb els naci­o­na­lis­tes, la for­mació amb més regi­dors.

Pro­jec­tes atu­rats

Entre els equi­pa­ments que no s'han pogut posar en fun­ci­o­na­ment aquest man­dat, Nico­lau i Arda­nuy coin­ci­dei­xen a des­ta­car-ne un per damunt dels altres: l'ins­ti­tut d'edu­cació secundària Ange­leta Fer­rer, al car­rer Marina can­to­nada Con­sell de Cent, al barri del Fort Pienc. “L'Ajun­ta­ment ha fet la feina que li tocava trans­fe­rint els ter­renys a la Gene­ra­li­tat, perquè pogués començar a fer l'ins­ti­tut”, explica Nico­lau. Reco­neix, però, que no és culpa de l'actual govern que el pro­jecte esti­gui enca­llat, recorda que tri­par­tit ja el tenia parat.

El con­sis­tori també va cedir a la Gene­ra­li­tat l'inte­rior d'illa Jar­dins d'Emma de Bar­ce­lona, cone­gut popu­lar­ment com Ger­ma­ne­tes, per fer-hi equi­pa­ments. “Però en aquest cas no hi ha ni un pro­jecte sobre la taula”, es lamenta Nico­lau. Un cas sem­blant és el de l'inte­rior d'illa, Paula Mon­tal o Skoda, on estava pla­ne­jat fer-hi un geriàtric i un cen­tre de dia per a gent gran.

El que sí que està fet és el cen­tre de ser­veis soci­als i el cen­tre d'atenció primària del car­rer Comte Bor­rell, 305. Nico­lau diu que “la Gene­ra­li­tat en té les claus i només cal que el posi en fun­ci­o­na­ment”. Però la con­se­llera por­ta­veu d'ERC a l'Eixam­ple, Trini Cap­de­vila, recorda a Nico­lau que “és el con­sis­tori qui ha de deci­dir quan comença a fun­ci­o­nar el cen­tre de ser­veis soci­als”.

La manca d'equi­pa­ments és un dels pro­ble­mes del que més es quei­xen els veïns, però les enti­tats també tenen un ull posat en les llicències que l'Ajun­ta­ment atorga a segons qui­nes acti­vi­tats. On hi havia l'antic Bailèn 22, hi va obrir Caba­ret Berlín, un local que té llicència de cafè tea­tre i sobre el que ja reca­uen dos expe­di­ents per ces­sa­ment d'acti­vi­tat que s'han de fer efec­tius. El con­sis­tori també ha de fer com­plir l'expe­di­ent de ces­sa­ment d'acti­vi­tat de la pensió il·legal del pas­seig de Sant Joan, número 1.

Reclamen el seu bocí del projecte de les Glòries

Entre el 20% de projectes pendents al districte hi ha la part de la remodelació de les Glòries que correspon a l'Eixample. Aquest projecte que és a les beceroles inclou la construcció de la nova escola dels Encants. Mentre no es fa aquesta escola, els alumnes hauran de continuar fent classes als barracons prefabricats que hi ha en el solar que té llogat l'Ajuntament al carrer Castillejos. Amb la remodelació de les Glòries també s'ha de fer un mercat, una zona verda i habitatges de protecció oficial pel districte “per als quals només s'ha de fer un estudi”, reconeix el regidor del districte, Ramon Nicolau. “L'Ajuntament ha tingut parat aquest projecte fins fa dos mesos que va aprovar un pla especial”, retreu, al govern municipal, el conseller portaveu de CiU i president del districte, Gerard Ardanuy. És evident, que el desenvolupament de les Glòries és una feina que queda pel proper mandat. En aquest sentit, la consellera portaveu d'ERC, Trini Capdevila, recorda al consistori que “el museu del disseny serà un projecte de ciutat, però en cap cas no cobreix les necessitats que té l'Eixample”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.