Política

S'hi juguen la primera majoria absoluta

Tortosa · CiU vol consolidar l'hegemonia de Ferran Bel i podria superar la barrera mai assolida dels onze regidors

El PSC i Iniciativa s'esforçaran per fer decantar la balança cap a l'esquerra

Els canvis a ERC i al PP, una incògnita

La principal incògnita de les eleccions municipals a Tortosa és saber si CiU podrà assolir la majoria absoluta. Fa quatre anys, la candidatura liderada per Ferran Bel va sorprendre tothom en quedar-se a només 61 vots de l'onzè regidor. Així, CiU va optar per un pacte amb els dos regidors d'ERC, un acord que li ha servit per governar amb estabilitat durant els quatre anys. Per primera vegada des de la recuperació de la democràcia, Tortosa ha començat i ha acabat el mandat amb el mateix pacte de govern i amb el mateix cartipàs municipal. D'altra banda, sempre que s'ha visualitzat una divisió clara de l'equip de govern –com ara a causa de la polèmica pel monument franquista de la batalla de l'Ebre–, CiU ha tingut el suport plàcid del regidor del PP, per imposar els seus criteris.

Durant tota la precampanya, CiU ha evitat parlar del repte d'assolir la majoria absoluta, un escenari que mai s'ha produït a Tortosa. “Res està fet”, ha advertit Bel en alguna ocasió, per evitar que els votants de CiU es desmobilitzen. El 22 de maig, segons el candidat a la reelecció, “Tortosa s'estarà jugant seguir la línia d'aquests quatre anys o bé tornar enrere, amb governs de pedaços, inestables i incapaços de tirar un projecte endavant”. Un argument que porta implícita una crida a la mobilització de l'electorat de CiU, per aconseguir la majoria absoluta. A més, el fet que tant ERC com el PP hagen decidit canviar els seus alcaldables, amb el debut de Josep Felip Monclús i de Xavier Dalmau, fa més incerta per a CiU la política de pactes postelectorals.

Per la seua banda, al PSC estan convençuts que no només podran evitar la majoria absoluta de Bel, sinó que la candidatura encapçalada una altra vegada per Joan Sabaté podrà fer decantar l'Ajuntament cap a l'esquerra. Sabaté, que presenta una llista renovada amb la jove Núria Chertó com a número dos, calcula que el nou consistori serà més plural i compensat que l'actual. Així, al PSC estan convençuts que només l'abstenció de molts votants socialistes, ara fa quatre anys, va provocar que CiU aconseguís els 10 regidors més fàcilment. “CiU va assolir un molt bon resultat de regidors, però no de vots”, argumenta Sabaté. L'exalcalde socialista assenyala que CiU va assolir els 10 regidors amb 5.901 vots, mentre que el 2003 els 5.079 vots del PSC van servir per aconseguir-ne set. A més, tot i que el 2007 van perdre 820 vots, els socialistes van conservar els set regidors assolits l'any 2003.

El programa electoral del PSC gira al voltant d'un decàleg de propostes, amb el lema Volem més, podem més. Mentrestant, el programa electoral de CiU és un catàleg que combina l'acció de govern amb les propostes de futur, amb l'eslògan Junts, tornem a fer-ho bé. CiU arribarà al 22 de maig amb l'aval de l'obra feta i una cartera de més de 70 projectes, la majoria finançats a través de la llei de barris (les obres del pla integral del nucli antic) o del fons estatal d'inversió local. En total, Bel assegura que el volum d'inversió municipal adjudicada ha pujat a més de 42,8 milions d'euros, més la inversió de 29,7 milions de les concessions dels nous aparcaments i el dret de superfície del nou complex d'aigües. De fet, la campanya coincidirà amb obres al nucli antic i al pàrquing de la plaça del Carrilet, però també amb l'inici dels treballs a les noves piscines.

Amb tot, el PSC dedicarà bona part de la seua campanya a denunciar els incompliments dels compromisos de CiU –com ara la promesa de cobrir el velòdrom–, tot acusant Bel d'haver-se limitat a donar continuïtat als projectes que Sabaté havia deixat ben encarrilats. L'altre cavall de batalla del PSC serà l'economia, tenint en compte que la crisi ha colpejat amb força el municipi. Així, els socialistes acusen Bel d'haver deixat empobrir la Festa del Renaixement i de no tenir cap interès en la promoció econòmica, la recerca i la innovació, o l'impuls al polígon Catalunya Sud.

D'altra banda, caldrà veure fins on pot créixer Iniciativa. Jaume Forcadell ha completat quatre anys d'una oposició molt activa, tot enfrontant-se a CiU en projectes com l'externalització del 49% d'Aigües de Tortosa o el projecte de les noves piscines. Ara, Forcadell ha dissenyat una candidatura amb un 50% d'independents, amb l'objectiu de créixer i convertir Iniciativa en la veritable alternativa d'esquerres al govern de CiU. Així, voldrien esgarrapar vots dels descontents amb la gestió de Bel, però també pescar-ne del PSC i ERC, que ha canviat de candidat. De fet, el republicà Josep Felip Monclús ha plantejat una campanya molt escorada cap a l'esquerra i desmarcant-se de CiU, amb qui Esquerra ha compartit el govern més estable en la història dels ajuntaments democràtics. Així, ERC marca perfil mentre que el PP, amb Xavier Dalmau com a nou candidat, busca la complicitat de Bel per si l'endemà del 22 de maig CiU no assoleix la majoria absoluta i necessita el suport dels conservadors. Finalment, EBIN provarà sort amb Rafael López i gent de Solidaritat, mentre que PxC mirarà de fer-se un lloc a Tortosa amb Jordi Casanova.


R


Q

Monument franquista i eleccions
La polèmica per la retirada o el manteniment del monument de la batalla de l'Ebre ha estat una de les més vives del mandat a Tortosa. El PSC, ERC i Iniciativa aposten clarament per la seua retirada, mentre que CiU s'ha limitat a apuntar una proposta que integraria el monument en una passarel·la de vianants.
Ferran Bel
Convergència i Unió (CiU)
L'actual alcalde de Tortosa aspira per primera vegada a la reelecció. És economista i assessor d'empreses. Té 45 anys i aquest és el tercer cop que Bel lidera la candidatura de CiU.
Joan Sabaté
Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)
El candidat socialista va ser alcalde del 1999 al 2007. Té 53 anys i és professor d'història. Actualment és senador de l'Entesa Catalana de Progrés.
Josep Felip Monclús
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC-AM)
Amb 59 anys, l'exdirector dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa debuta com a cap de llista d'Esquerra. Monclús és metge.
Jaume Forcadell
Iniciativa-Entesa per Tortosa
El regidor ecosocialista repeteix com a cap de llista d'Iniciativa. Té 34 anys i és llicenciat en dret. És treballador en excedència d'una entitat financera.
Xavier Dalmau
Partit Popular (PP)
Té 56 anys i és el cap de l'oficina d'Hisenda a Tortosa. S'estrena en la política municipal tot encapçalant la candidatura del PP, com a independent.
Rafael López
Ebrencs Independents (EBIN)
Té 46 anys i és tècnic superior de manteniment d'una empresa del territori, on també exerceix de president del comitè d'empresa. Debuta en la política local.
Jordi Casanova
Plataforma per Catalunya (PxC)
Té 50 anys i també és vicesecretari de PxC a les Terres de l'Ebre. És la primera vegada que aquesta formació presenta llista a Tortosa en unes municipals.
LESCLAUS
El repte de la majoria.
L'alcalde, Ferran Bel, espera consolidar la seua hegemonia, tot i que el veritable repte per a CiU és assolir la majoria absoluta. El 2007 es va quedar a només 61 vots del regidor número onze.
4
candidats nous.
Josep Felip Monclús (ERC), Xavier Dalmau (PP), Rafael López (EBIN) i Jordi Casanova (PxC) debuten com a caps de llista a Tortosa.
Economia.
Les propostes per reactivar l'economia, captar noves inversions i generar més ocupació ompliran els programes de totes les candidatures. La nova zona lúdica proposada per CiU a l'antic pont del tren s'ha imposat en la precampanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.