SECTORS (VII)
Escoles bressol
Places insuficients
L'obertura de noves escoles bressol municipals encara deixa fora sis de cada deu infants de menys de 3 anys que sol·licita plaça
Les guarderies privades reclamen a l'Ajuntament que concerti aquesta etapa educativa
Els experts alerten que la situació de crisi econòmica pot repercutir en les condicions pedagògiques del cicle
L'augment de places públiques en l'educació infantil de 0-3 anys és encara insuficient. A més, segons lamenten des de diversos col·lectius, el creixement també s'està fent sacrificant la qualitat del servei. Per la seva part, des del sector privat es reclama que no se'ls ignori.
pare de tres fills
Laura Coll
comissió escoles bressol fapac
Mercè Veà
presidenta associació de llars d'infants de catalunya
Xavier Agudo
federació ensenyament ccoo
presidenta coordinadora escoles bressol i llars d'infants
Elisabet Ribes
educadora ebm can bacardí
Sílvia Palou
revista guix infantil
Dos models contraposats
El pla d'escoles bressol municipal 2007-2011, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb el suport del Consorci d'Educació de Barcelona, finalitzarà el pròxim curs amb la creació de 3.750 noves places, la qual cosa suposa haver doblat l'oferta de l'etapa educativa 0-3 anys. Tot i haver complert l'objectiu fixat, es preveu que el pròxim curs es quedin sense plaça pública dos de cada tres famílies que la sol·liciten. Un problema que s'arrossega any rere any malgrat la inversió en nous equipaments públics. El debat de fons durant aquestes eleccions serà un altre cop quin és el millor model per cobrir la demanda. Des de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona (PSC i ICV-EUA) s'aposta per la construcció d'escoles bressol municipals que permeten, segons ha explicat en més d'una ocasió l'alcalde Jordi Hereu, “construir un llegat educatiu, però també arquitectònic”. En canvi, CiU i el PP proposen concertar les escoles privades ja existents per absorbir la demanda, que segons els càlculs de la preinscripció d'enguany –que finalitza el 13 de maig– superarà les 8.600 sol·licituds.
Aquest curs 2010/2011, a la ciutat de Barcelona hi ha en funcionament 72 escoles bressol municipals, 5 que depenen de la Generalitat de Catalunya i 181 que són de titularitat privada. Des de l'equip de govern de l'Ajuntament, s'assegura que les llars d'infants públiques estan repartides “per tots els barris”. La patronal de les guarderies privades, en canvi, afirma que els edificis s'aixequen segons la disponibilitat de solars i, en conseqüència, hi ha districtes, com el de Sant Martí, en què sobren places, i altres, com el Raval, on l'oferta és inferior a la demanda.
L'altre gran debat és el de la qualitat, que les famílies i els professionals que treballen en aquesta etapa educativa veuen perillar en època de retallades. Entre els pares, hi ha una opinió generalitzada d'unes millors prestacions a les escoles bressol públiques.