Política

SECTORS (VII)

Escoles bressol

Places insuficients

L'obertura de noves escoles bressol municipals encara deixa fora sis de cada deu infants de menys de 3 anys que sol·licita plaça

Les guarderies privades reclamen a l'Ajuntament que concerti aquesta etapa educativa

Els experts alerten que la situació de crisi econòmica pot repercutir en les condicions pedagògiques del cicle

L'augment de places públiques en l'educació infantil de 0-3 anys és encara insuficient. A més, segons lamenten des de diversos col·lectius, el creixement també s'està fent sacrificant la qualitat del servei. Per la seva part, des del sector privat es reclama que no se'ls ignori.

Santi Rivas

pare de tres fills

“Tot i que en els últims anys ha millorat, la demanda de places a les escoles bressol públiques és més alta que l'oferta, especialment en cas dels nadons. En el nostre cas, no vam aconseguir plaça ni el primer any ni el segon. Pel que fa al servei, només el puc qualificar de fenomenal, perquè marxes tranquil, és com si deixessis el fill a càrrec de la família. En canvi, amics que porten els nanos a escoles privades volen canviar-los a la pública i no pels diners sinó per la qualitat dels espais i del servei”.

Laura Coll

comissió escoles bressol fapac

“En primer lloc, m'agradaria dir que les escoles bressol públiques a Barcelona són, sens dubte, d'una gran qualitat. Tot això és possible perquè és l'administració qui dóna aquest servei en la seva totalitat i no es fa mitjançant la concertació de places a centres privats. Cal remarcar també l'augment de places i la creació dels consells escolars, que ha estat una bona eina per permetre la participació de les famílies. Dit tot això, cal dir que queden moltes coses a millorar, com ara el control i la vigilància del suport educatiu o més recursos pels infants amb alguna discapacitat o problemàtica social i, com no, continuar creixent en nombre de places, ja que encara hi ha un 62% d'infants que se'n queden sense”.

Mercè Veà

presidenta associació de llars d'infants de catalunya

“A Barcelona, s'ha apostat unilateralment per l'escola bressol pública. Les grans oblidades han estat les escoles privades que abans dels anys 60 ja feien un servei. No s'ha comptat per res amb elles, tot i que sortiria més econòmic donar ajuts a les famílies per anar a aquests centres privats que el cost que tenen les obres de nova construcció. A més, les escoles bressol públiques s'han construït allà on hi havia disponibilitat de terrenys. Així, hi ha barriades on sobren places, com és el cas de Sant Martí, i altres, com el Raval, on en falten”.

Xavier Agudo

federació ensenyament ccoo

“Estem molt satisfets amb l'ampliació de places, perquè en aquests quatre anys gairebé s'ha doblat l'oferta. El problema és que les escoles bressol que s'obren noves, es doten amb personal interí i creiem que l'estabilitat de la plantilla és necessària per mantenir el model de qualitat de les Escoles Bressol Municipals (EBM) de Barcelona. Actualment, ens trobem que hi ha centres amb tot el personal interí”.

Montserrat Fernández

presidenta coordinadora escoles bressol i llars d'infants

“Pensem que és positiu que l'Ajuntament de Barcelona continuï amb la seva política de creació de places. Pensem que és imprescindible el reconeixement i el tractament de l'etapa 0-3 anys com una etapa educativa més dintre del recorregut escolar que realitza un infant, i seria bo formar part de la mateixa xarxa, siguem escoles publiques, municipals o privades. Ens agradaria que l' administració pública es comprometés a garantir unes condicions pedagògiques, professionals i organitzatives semblants a la resta de cicles educatius”.

Elisabet Ribes

educadora ebm can bacardí

“El més rellevant ha estat que durant aquests últims anys s'han creat moltes places públiques d'escola bressol. Estic d'acord que és una de les necessitats que tenia la ciutat, ja que, davant la gran demanda, l'oferta era insuficient. Val a dir, però, que la solució no passa només per construir edificis, ja que una de les coses que històricament havia caracteritzat les escoles bressol municipals era la seva qualitat i penso que cal vetllar perquè continuï sent així. La nostra tasca no és assistencial, creiem en un projecte compartit amb les famílies on volem crear un entorn com el de casa, en el qual prioritzem el desenvolupament integral dels infants, on atenem les individualitats de cada un i en fomentem l'autonomia”.

Sílvia Palou

revista guix infantil

“En general, les escoles bressol, en els últims anys, estan tenint veritables dificultats per poder mantenir la qualitat que els infants d'aquestes edats i les seves famílies necessiten, ja que augmentant la quantitat d'infants per aula i disminuint el nombre de professionals que els atenen, es fa humanament insuficient! Per tant, cal que la sensibilitat social i política no perdi de vista aquests paràmetres de qualitat! Poder donar resposta a les necessitats tan individuals i delicades que els infants d'aquestes edats tenen, és essencial”.

Dos models contraposats

El pla d'escoles bressol municipal 2007-2011, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb el suport del Consorci d'Educació de Barcelona, finalitzarà el pròxim curs amb la creació de 3.750 noves places, la qual cosa suposa haver doblat l'oferta de l'etapa educativa 0-3 anys. Tot i haver complert l'objectiu fixat, es preveu que el pròxim curs es quedin sense plaça pública dos de cada tres famílies que la sol·liciten. Un problema que s'arrossega any rere any malgrat la inversió en nous equipaments públics. El debat de fons durant aquestes eleccions serà un altre cop quin és el millor model per cobrir la demanda. Des de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona (PSC i ICV-EUA) s'aposta per la construcció d'escoles bressol municipals que permeten, segons ha explicat en més d'una ocasió l'alcalde Jordi Hereu, “construir un llegat educatiu, però també arquitectònic”. En canvi, CiU i el PP proposen concertar les escoles privades ja existents per absorbir la demanda, que segons els càlculs de la preinscripció d'enguany –que finalitza el 13 de maig– superarà les 8.600 sol·licituds.

Aquest curs 2010/2011, a la ciutat de Barcelona hi ha en funcionament 72 escoles bressol municipals, 5 que depenen de la Generalitat de Catalunya i 181 que són de titularitat privada. Des de l'equip de govern de l'Ajuntament, s'assegura que les llars d'infants públiques estan repartides “per tots els barris”. La patronal de les guarderies privades, en canvi, afirma que els edificis s'aixequen segons la disponibilitat de solars i, en conseqüència, hi ha districtes, com el de Sant Martí, en què sobren places, i altres, com el Raval, on l'oferta és inferior a la demanda.

L'altre gran debat és el de la qualitat, que les famílies i els professionals que treballen en aquesta etapa educativa veuen perillar en època de retallades. Entre els pares, hi ha una opinió generalitzada d'unes millors prestacions a les escoles bressol públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.