Política

L'atzucac d'Esquerra

La marxa de Carod-Rovira és l'últim exemple de les disputes que sacsegen ERC fa anys

Els militants confien que el congrés serveixi per sortir de la crisi i exigeixen unitat

Els sectors del partit ja negocien

Esquerra està ins­tal·lada en un autèntic cul-de-sac que recorda la història de Sísif, aquell rei de la mito­lo­gia grega que va ser con­dem­nat a empènyer una pedra mun­ta­nya amunt, però abans d'arri­bar a dalt de tot la roca sem­pre rodo­lava cap avall i havia de tor­nar a començar. Així, una i altra vegada fins a l'infi­nit, com Bill Mur­ray a Atra­pat en el temps en què revi­via cons­tant­ment El Dia de la Mar­mota.

Els repu­bli­cans patei­xen un con­tinu i ina­ca­ba­ble bucle en què es van repe­tint les dis­pu­tes mani­quees, les con­fa­bu­la­ci­ons fra­tri­ci­des, els movi­ments sub­ter­ra­nis o la marxa de líders per la porta del dar­rere. L'últim cas en aquest pedre­gar ha estat el de Josep-Lluís Carod-Rovira, que sem­blava pre­des­ti­nat a con­ver­tir ERC en un par­tit hegemònic per anys i panys, però que ha estri­pat el car­net.

Una fugida que també han expe­ri­men­tat gai­rebé tots els capi­tos­tos del par­tit des de la democràcia: Heri­bert Bar­rera, Joan Hor­talà i Àngel Colom.

Uni­tat i con­sens

Ara els mili­tants tenen dipo­si­ta­des les espe­ran­ces en el congrés extra­or­di­nari en què s'ha d'esco­llir la nova direcció i es con­ju­ren perquè sigui el punt d'inflexió per sor­tir de l'atzu­cac. Exi­gei­xen uni­tat i també que es rede­fi­neixi l'estratègia. Però el camí s'albira difícil, perquè totes les famílies ja estan pre­nent posi­ci­ons i algú haurà de reti­rar-se.

A banda dels noms, hi ha un debat de fons sobre el model a seguir: l'aposta per una esquerra naci­o­nal que vagi més enllà dels perímetres de l'inde­pen­den­tisme –es trac­ta­ria del sec­tor de Joan Ridao– o una com­bi­nació entre aquesta esquerra plu­ral i el front sobi­ra­nista unit –la fede­ració de Bar­ce­lona és un dels prin­ci­pals aban­de­rats de l'axi­oma.

La marxa de Carod-Rovira suposa la pèrdua d'un refe­rent històric dels últims anys per a Esquerra, tot i que inter­na­ment havia per­dut molt de poder des del congrés del 2008 en què Joan Puig­cercós li havia gua­nyat la bata­lla. Segons les seves pròpies parau­les, deixa la militància per dis­crepàncies amb la direcció i també per no “inter­fe­rir” en el procés pre­con­gres­sual. Tot i que era una notícia que molts ja intuïen, el pas enrere de l'expre­si­dent d'ERC és un cop dur con­tra unes estruc­tu­res repu­bli­ca­nes afe­bli­des arran dels últims des­as­tres elec­to­rals.

La direcció, que en aquests moments és interina, con­fia que les aigües es vagin cal­mant i que la notícia de Carod quedi en un segon pla a mesura que es dibuixi el calen­dari del congrés. Ofi­ci­al­ment el tret de sor­tida es donarà el pro­per 18 de juny, quan se cele­brarà un con­sell naci­o­nal a Bar­ce­lona en què s'apro­varà tot el regla­ment.

Però els movi­ments interns ja fa mesos que s'estan pro­duint. Joan Puig­cercós pretén arti­cu­lar una can­di­da­tura unitària per no repe­tir els vells errors del 2008, quan se'n van pre­sen­tar qua­tre.

La seva idea és que la por­ta­veu par­la­mentària, Anna Simó, ocupi un càrrec de res­pon­sa­bi­li­tat i que pugui for­mar tàndem amb l'euro­di­pu­tat, Oriol Jun­que­ras, una figura emer­gent. Però els jun­que­ris­tes no aca­ben de veure clara aquesta jugada, perquè temen que Puig­cercós vul­gui fer l'abraçada de l'ós a Jun­que­ras i con­tro­lar l'orga­nit­zació des de l'ombra.

L'aposta Jun­que­ras

Sigui una cosa o l'altra, Jun­que­ras és un dels noms que més està sonant aquests dies per pre­si­dir Esquerra, tot i que ell encara no s'ha pro­nun­ciat. De moment, l'expre­si­dent del Par­la­ment, Ernest Benach, li ha donat suport i la fede­ració de Bar­ce­lona també el veu amb bons ulls. Els bar­ce­lo­nins, un cop Jordi Por­ta­be­lla s'ha des­car­tat, podrien pro­po­sar una unió entre Jun­que­ras i Oriol Amorós, la mà dreta de Por­ta­be­lla i pre­si­dent de la fede­ració. S'espe­cula que Jun­que­ras tin­dria un paper més teòric i i Amorós, un de més actiu amb el dia a dia. Enmig d'aquest ball de noms, l'euro­di­pu­tat con­si­dera vital reforçar l'eix naci­o­nal i ja ha man­tin­gut con­tac­tes amb Puig­cercós per par­lar del futur de la for­mació.

Una part de la militància també està con­vençuda que Jun­que­ras és una opció fresca, tot i que també té detrac­tors. Aquests posen en dubte que tin­gui prou fusta de líder per poder con­tro­lar una orga­nit­zació tan caïnita com és ERC, i tam­poc no tenen clar que cone­gui prou bé les entra­nyes, ja que fa poc que n'és mili­tant.

El model, a debat

I el secre­tari gene­ral, Joan Ridao? De moment, no tanca la porta a pre­sen­tar-se a la pre­sidència i els últims dies està par­lant amb gent del ter­ri­tori sobre la situ­ació actual de la for­mació. “Més que noms, el més impor­tant és saber cap on hem d'anar”, apun­ten fonts pro­pe­res a Ridao. Ell és par­ti­dari de l'esquerra naci­o­nal, d'ocu­par un cen­tre­es­querra a par­tir del qual es pugui pene­trar en sim­pa­tit­zants afins a altres par­tits, que també cre­uen en el sobi­ra­nisme. Una filo­so­fia sem­blant a la que va impul­sar Carod-Rovira i que topa amb les ali­an­ces inde­pen­den­tis­tes que s'han tei­xit en les muni­ci­pals amb Rcat o Joan Laporta. El sec­tor Ridao creu que aques­tes uni­ons repre­sen­ten “només un front patriòtic”, que no té en compte les dre­tes o les esquer­res, i, a banda de la fede­ració de Bar­ce­lona, també asse­gu­ren que Jun­que­ras n'és un defen­sor.

Por­ta­be­lla i Amorós advo­quen, per con­tra, per aques­tes coa­li­ci­ons i reba­ten a Ridao que són una bona fórmula i que es poden com­bi­nar amb l'esquerra naci­o­nal. Recor­den que ERC va que­dar “escom­brada” en mol­tes pobla­ci­ons en què es va pre­sen­tar tota sola a les muni­ci­pals, men­tre que les ali­an­ces amb altres for­ma­ci­ons van aguan­tar el sotrac.

18.12.10
Joan Puigcercós
anuncia davant del consell nacional que no es presentarà a la reelecció com a president del partit.
3.06.11
Josep-Lluís Carod-Rovira
anuncia als principals dirigents de la formació que abandona ERC per “discrepàncies” amb la direcció.
22.05.11
Les municipals
impliquen un altre retrocés per a ERC, que perd força i representació en les grans ciutats com Girona, Tarragona o Lleida.
28.11.10
Les eleccions
al Parlament suposen un cop dur per a Esquerra, que es converteix en la cinquena força i baixa de 21 a 10 diputats.

Jordi Portabella / Líder d'ERC a Barcelona

La setmana passada va anunciar que no participaria en el procés per liderar el partit. Els mals resultats no li donaven prou aval –va baixar de quatre a dos regidors–. També va demanar, en un article a aquest diari, que tota la direcció actual plegués i no formés part de la nova executiva. Advoca per una renovació i treballarà perquè la federació de Barcelona tinguin una posició a primera fila.

Josep-Lluís Carod-Rovira / Expresident d'Esquerra

El seu abandonament aclareix una mica més el panorama amb vista al congrés, perquè hi havia alguns militants que pensaven que podria fer algun moviment d'última hora. El que no està clar és el seu futur polític. Ell ja ha anunciat que vol continuar treballant per forjar una esquerra nacional plural. Divendres té previst participar en un col·loqui amb els maragallistes de Ciutadans pel Canvi.

Ernest Benach / Expresident del Parlament

L'expresident del Parlament ja no ostenta cap càrrec, però continua tenint un cert pes entre alguns dirigents i les bases. Aposta obertament per Oriol Junqueras i per una renovació “total i absoluta” en la direcció. Tot i que va ser el ticket electoral de Puigcercós a les passades eleccions al Parlament, considera que l'etapa s'ha acabat i que Puigcercós no pot repetir com a candidat a la presidència de la Generalitat.

Oriol Amorós / President regional de Barcelona

Amorós s'entreveu com un dels homes que pot tenir més força a la nova executiva nacional. Algunes fonts apunten que faria un bon tàndem amb Oriol Junqueras. També se'l veu com una aposta de renovació i serà la carta que jugarà la federació de Barcelona. No ha fet cap passa endavant, tot i que estaria disposat a assumir aquesta responsabilitat. Actualment, també és portaveu adjunt al Parlament.

Anna Simó / Portaveu parlamentària

L'exconsellera no vol ni sentir a parlar de la possibilitat que sigui presidenta o secretària general, tot i que el seu nom apareix en totes les travesses, sobretot en les elabora Puigcercós. Ha estat una de les més discretes en aquesta cursa–no ha fet cap declaració fora de to– i destaca que, ara per ara, el partit s'ha de centrar en els pactes en els ajuntaments i després en marcar l'estratègia de futur.

Joan Puigcercós / President en funcions

Després de la patacada de les eleccions catalanes, en què va baixar de 21 a 10 diputats, va anunciar que no es tornaria a presentar com a president. El congrés de l'octubre li ha de trobar un substitut i ell desitja que Anna Simó, una de les seves dirigents de confiança, pugui tenir un pes destacat. Tampoc no descarta tornar-se a presentar com a candidat als pròxims comicis al Parlament.

Joan Ridao / Secretari general en funcions

Ridao està parlant amb militants i organitzacions territorials per veure si té prou suports per presentar-se a la presidència, tot i que els seus detractors el veuen com el continuisme. Aposta per una esquerra nacional i que el partit no sigui una “simple aliança de forces independentistes”. Es perfila com el candidat a les eleccions espanyoles, tot i que dependrà dels nous dirigents que encapçalin la formació.

Oriol Junqueras / Eurodiputat

És l'home de moda a Esquerra. Va aconseguir sis regidors a Sant Vicenç dels Horts i les negociacions amb CiU i ICV el poden fer dissabte vinent alcalde. Molta gent el veu com el futur president d'ERC i té com a persones de confiança dos vicesecretaris de l'executiva nacional: Lluís Salvado i Marta Rovira. Junqueras, però, encara no s'ha pronunciat sobre el seu futur. A final d'any, deixa el Parlament europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.