política
La nova llei frustra una moció de censura a Darnius
L'alcalde (Indar) s'ha quedat governant en minoria després d'haver expulsat una regidora que va votar contra quatre propostes
CiU i la regidora sortint necessitarien un vot més per governar
La nova llei ha frustrat una moció de censura a Darnius, que podria haver tret l'alcaldia a Eduard Payrà (Indar) un mes i escaig després que fos investit alcalde, el passat 11 de juny. El nou equip de govern de Darnius ha viscut una crisi important, després que una regidora del govern, Marta Llorens, hagués votat contra quatre de les propostes del govern en el primer ple del mandat. Durant aquesta sessió plenària, que es va celebrar el dia 8 de juliol, Llorens hauria expressat que no estava d'acord amb el nou reglament orgànic municipal (ROM) ni tampoc amb la nova junta de govern, ni amb la junta especial de comptes ni amb la de tresoreria.
El govern no va poder aprovar bona part del nou cartipàs i l'alcalde, Eduard Payrà, la va expulsar. A partir de llavors, ha planat sobre Darnius l'ombra de la moció de censura. “Si volen fer una moció no hi puc fer res”, deia l'alcalde, que hi afegia que el que vol és poder governar amb tranquil·litat.
El cas, però, és que la modificació de la llei per evitar mocions de censura en què intervinguin trànsfugues fa que perquè prosperi la moció calgui majoria absoluta més tants vots addicionals com trànsfugues hi donin suport. És a dir, que la normativa fa que els vots dels trànsfugues no puguin canviar una majoria. En el cas de Darnius, com que hi ha regidora que surt del govern i donaria suport a una altra majoria, caldria un vot addicional.
La regidora expulsada del govern, Marta Llorens, no va voler fer declaracions ahir sobre aquesta qüestió i es va limitar a dir que no tenia “res a dir”. Per part seva, l'exalcalde i cap de l'oposició, Jaume Madern (CiU), només va admetre que és una qüestió de la qual es parla al poble “al carrer”. “Se'n sent a parlar però encara no hi ha res”, va assegurar Madern.
Es dóna la circumstància que en aquest municipi altempordanès ja hi va haver una moció fa onze anys. El 14 d'octubre de l'any 2000, CiU i ERC –amb Madern entre els socis– van prendre l'alcaldia al PSC amb una moció que va treure el càrrec a l'alcaldessa d'aleshores, Rosa Busquets.
LA FRASE
Un mes i un dia, a Begues
El municipi de Begues, al Baix Llobregat, ha estat un dels primers de Catalunya que ha tingut una moció de censura aquest mandat. Un mes i un dia va ser el temps que Ramon Guasch, d'ICV, va durar a l'alcaldia. Va ser investit l'11 de juny passat i Mercè Esteve, de CiU, el va rellevar el passat 12 de juliol en el càrrec després de tirar endavant una moció de censura pactada amb el PP i Tots per Begues. Els tres grups sumen set regidors, suficients per assolir la majoria absoluta en un ple de 13. A la sortida del ple, el nou govern va haver de ser custodiat per la policia local i els Mossos davant de la casserolada d'alguns veïns.
ICV va guanyar les eleccions municipals del passat 22 de maig en aquesta població, però va quedar empatada a tres regidors amb CiU.
Durant el ple extraordinari de Begues, Mercè Esteve sobre la moció de censura va assenyalar: “No és contra el govern, sinó contra l'alcalde, que ha estat incapaç de formar govern”. La nova alcaldessa va oferir “diàleg” a tots els representants municipals, “inclosos els que fan la necessària tasca d'oposició”.