Política

opinió

No és el grup a Madrid

Cal que els dirigents que han tingut responsabilitats de govern en els tripartits facin un pas enrere

El PSC passa per una situ­ació deli­cada. Els soci­a­lis­tes hem per­dut les dar­re­res elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya i també les elec­ci­ons locals. Inter­na­ment la situ­ació encara és més difícil: és palès l'allu­nya­ment del PSC d'una part sig­ni­fi­cant de la soci­e­tat cata­lana, de la majo­ria social que repre­sen­ten les clas­ses mit­ja­nes i que sim­bo­lit­zen, a la majo­ria de les nos­tres ciu­tats, els habi­tants dels Eixam­ples. El dis­tan­ci­a­ment, però, és rever­si­ble si no errem en la diagnosi dels nos­tres pro­ble­mes.

En la reflexió poste­lec­to­ral, hem cai­gut en el parany dels nos­tres prin­ci­pals rivals polítics: cen­trar la bata­lla política en la qüestió naci­o­nal. Alguns diri­gents del PSC han vol­gut com­pe­tir allà on nosal­tres difícil­ment podrem gua­nyar: a veure qui és més cata­la­nista. Una alta diri­gent del par­tit recor­dava que els millors resul­tats del PSC els ha acon­se­guit un pre­si­dent neta­ment cata­la­nista com és en Pas­qual Mara­gall. Cert: Mara­gall, com molts altres diri­gents soci­a­lis­tes, té un per­fil polític cata­la­nista. Però no és només això. És el pes del seu recor­re­gut social i vital el que ha mar­cat la diferència: ha sin­to­nit­zat amb la majo­ria de cata­lans. Ha engres­cat les clas­ses benes­tants i els petits comer­ci­ants, el món de la cul­tura i l'ense­nya­ment, els tre­ba­lla­dors públics, els immi­grants dels anys sei­xanta i també els empre­ne­dors. El pro­jecte polític ha estat bas­tit a par­tir d'una política social i econòmica per a tots, justa i pro­gres­sista, i no al vol­tant d'una idea de nació i prou. Nosal­tres som cata­la­nis­tes, i això no és dis­cu­ti­ble. Però els nos­tres prin­ci­pis pro­gres­sis­tes són els que ens dife­ren­cien de la resta d'opci­ons polítiques. Som garants del progrés social, edu­ca­tiu, cul­tu­ral i econòmic a Cata­lu­nya. El diagnòstic erroni es basa en la creença que una manca de cata­la­nisme, pre­sump­ta­ment evi­den­ci­ada per la falta del grup propi al Congrés, és la causa de tots els mals del par­tit. I el pro­blema no és aquest. El pro­blema del PSC és la pro­gres­siva pèrdua de la cen­tra­li­tat política a Cata­lu­nya. Fins al punt que avui el PSC no és per­ce­but per la majo­ria de l'elec­to­rat com un par­tit modern de progrés, defen­sor dels seus interes­sos, perquè en els últims deu anys l'elec­to­rat ha can­viat. Avui la majo­ria dels cata­lans ens per­ce­ben, i el nos­tre dis­curs sovint ho cor­ro­bora, com els defen­sors de pri­vi­le­gis de classe de fun­ci­o­na­ris i tre­ba­lla­dors que ja tenen feina. Demos­trem, mal que ens pesi, ser un par­tit que con­ver­teix la des­pesa social en emblema, enmig d'un dis­curs bonista allu­nyat de la rea­li­tat. Seguim llançant uns mis­sat­ges i unes pro­pos­tes que ja no interes­sen una ciu­ta­da­nia més indi­vi­du­a­lista, menys estruc­tu­rada i amb menys cer­te­ses.

Tren­car aquest dis­tan­ci­a­ment avui és una neces­si­tat de l'esquerra cata­lana i una obli­gació del PSC. Hem de ser rigo­ro­sos a l'hora de garan­tir i aug­men­tar les con­ques­tes de l'estat social, des de la salut pública fins a l'edu­cació. Però no podem per­me­tre el mal­ba­ra­ta­ment dels recur­sos públics, ni hem d'accep­tar una eco­no­mia sub­mer­gida ele­vada. Hem de garan­tir a la immensa majo­ria dels cata­lans que llui­ta­rem con­tra el frau social i el frau fis­cal, que faci­li­ta­rem que les nos­tres empre­ses vagin enda­vant, que farem pos­si­ble que no es mal­ba­rati l'esforç de ningú i, sobre­tot, que ges­ti­o­na­rem els recur­sos de manera aus­tera i rigo­rosa. Hem de sin­to­nit­zar també amb els empre­ne­dors que ini­cien pro­jec­tes cada dia i que no tenen pla­ta­for­mes per fer sen­tir la seva veu. Cen­trem-nos en els pro­ble­mes de les clas­ses mit­ja­nes cata­la­nes, allà on es troba la majo­ria social del país, però sense obli­dar, òbvi­a­ment, els més des­a­fa­vo­rits.

Con­fio en la capa­ci­tat dels soci­a­lis­tes cata­lans per recu­pe­rar aquest espe­rit, impres­cin­di­ble per retor­nar a una posició de com­pli­ci­tat amb les clas­ses mit­ja­nes. Ara bé, i ja en clau interna: el PSC ha de reno­var els seus líders per superar la sen­sació de fatiga amb què ens per­cep la soci­e­tat cata­lana.

No és pos­si­ble donar un mis­satge de reno­vació quan ja has tin­gut les màximes res­pon­sa­bi­li­tats. Cal que els diri­gents que han tin­gut res­pon­sa­bi­li­tats impor­tants de govern en els tri­par­tits facin un pas enrere i renunciïn a obte­nir càrrecs orgànics o de repre­sen­tació després del pro­per congrés, això sí, amb fórmu­les que no ens facin per­dre la valu­osa experiència que tenen.

Amb cenyir-nos als esta­tuts del PSC pel que fa a la durada en els càrrecs elec­tes ja n'hi ha prou. Com­ple­mentària­ment, el PSC ha de ser per­me­a­ble a les deman­des de la pròpia base: sí a les llis­tes ober­tes, sí a sis­te­mes més majo­ri­ta­ris d'elecció, sí a la res­pon­sa­bi­li­tat davant dels elec­tors més que no pas davant els par­tits, sí a la democràcia interna en les agru­pa­ci­ons locals i les fede­ra­ci­ons del PSC, sí al debat, sí a les noves idees, sí a les noves ener­gies per ser­vir tots els cata­lans i totes les cata­la­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.