Política

JORDI PUJOL I MANUEL CUYÀS

CONVERSA SOBRE L'ÚLTIM VOLUM DE LES “MEMÒRIES” DE L'EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT

Política amb sal i pebre

Pujol i Cuyàs parlen del darrer llibre de les ‘Memòries' de l'expresident

“El pacte amb el PP va ser un bon pacte” crisi “A Catalunya, no a Convergència, li hauria anat bé que CiU hagués tingut majoria” PRESIDENT MAS “El país necessita algú capaç de dir la veritat”

Represa catalanista
Jordi Pujol destaca que les seves ‘Memòries' relliguen els records d'un polític que comença a actuar en la represa del catalanisme, en els anys cinquanta i seixanta. Aleshores es confiava en “una Espanya renovada, integrada a Europa". “Això ara està amenaçat per un fracàs realment molt perillós”, alerta.
A Catalunya, per certes circumstàncies, en aquest moment, potser d'aquí a un any serà diferent, només està disposat a ajudar el PP
Amb tota la delicadesa i el respecte que calgui, hem de dir que els tripartits han actuat
negativament sobre Catalunya
Tots vam entrar al segle XXI presumint. Catalunya, Espanya, Europa, els Estats Units. I tots quatre hem entrat en situació de crisi

Acaba de sor­tir del forn edi­to­rial. Jordi Pujol i Manuel Cuyàs admi­ren per pri­mer cop el ter­cer volum de les Memòries. L'expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat n'aca­ri­cia amb cura algu­nes pla­nes, com si encara cremés. El peri­o­dista, que ha aju­dat Pujol a cui­nar a foc lent els seus records polítics i per­so­nals, es fixa en la con­tra­co­berta. Pujol l'agafa per l'avant­braç, satis­fet. I així, en una llarga con­versa mati­nal, l'un i l'altre sal­pe­bren les 330 pàgines que rela­ten l'última etapa de Pujol al cap­da­vant de la màxima ins­ti­tució del país: del 1993 al 2003, allar­gats fins al 2011 amb un epíleg sobre la Cata­lu­nya actual. Bon pro­fit.

L'obra de govern cen­tra bona part del lli­bre.

Jordi Pujol: Parla de política en el sen­tit més estricte de la paraula: d'ori­en­ta­ci­ons gene­rals...

M.C.: És la política espa­nyola, l'euro­pea...

J.P.: ... la cata­lana. Per exem­ple: cul­tura. El lli­bre parla de l'arxiu comar­cal d'Esterri d'Àneu. Això és política: vol dir que no ens ocu­pem només del Piri­neu amb els hos­pi­tals de Vie­lla i Puig­cerdà, o el túnel del Cadí, i amb les car­re­te­res de Tremp i la cons­trucció del polígon indus­trial de Berga, sinó també amb l'arxiu comar­cal d'Esterri d'Àneu. Això també és doc­trina política, pro­jecte polític.

M.C.: En l'obra de govern hi ha pen­sa­ment, també. Les infra­es­truc­tu­res, per a ell, tenen un sen­tit més ample que fer un pont o un tren. Una bibli­o­teca o l'Enci­clopèdia Cata­lana també són una infra­es­truc­tura.

J.P.: S'explica per què es fan tea­tres. Per què es fa el tea­tre de Tàrrega? El Museu Epis­co­pal de Girona?

M.C.: Això és estruc­tu­rar un país. Quan Aznar comença a gover­nar, Espa­nya ha de fer els deu­res per entrar a l'euro. Aquí hi ha con­ver­ses interes­sants. ¿Qui és que va dir: farem una com­bi­na­zi­one?

J.P.: Prodi.

M.C.: I Aznar va dir, res de com­bi­na­zi­one, aquí s'entrarà a l'euro havent com­plert els deu­res. Lla­vors el pre­si­dent Pujol se'n va per Europa, d'acord amb Aznar, a convèncer els euro­peus que Espa­nya farà els deu­res i entrarà a l'euro.

J.P.: A la pri­mera part hi ha mol­tes coses d'aques­tes. Hi ha la col·labo­ració amb Felipe González, la manera com aca­bem la col·labo­ració...

M.C.: Sí, amb aque­lles car­tes.

J.P.: Les elec­ci­ons...

M.C.: ...el Pujol, enano habla cas­te­llano, famós.

J.P.: Refle­xi­ons meves sobre com hem d'afron­tar la nego­ci­ació amb el PP. És un lli­bre boníssim. Fixa't en una altra cosa: el mapa de car­re­te­res. Explico la idea de Vic­to­ri­ano Muñoz Oms.

M.C.: És un engi­nyer que va morir fa deu anys. La Gene­ra­li­tat repu­bli­cana li va encar­re­gar un mapa d'infra­es­truc­tu­res...

J.P.: ...d'aigua, car­re­te­res, telèfons, ener­gia.

M.C.: El pre­si­dent Pujol s'hi va basar. També el tri­par­tit. La política d'infra­es­truc­tu­res d'aquests anys s'ha basat en els estu­dis de Vic­to­ri­ano Muñoz Oms. Pujol l'admira moltíssim.

CiU acaba de tan­car un acord amb el PP pel pres­su­post. El lli­bre parla del pacte del Majes­tic. Una dècada més tard, hi veuen simi­li­tuds?

J.P.: Els governs tenen una pri­mera obli­gació, que és tirar el país enda­vant, i resol­dre els pro­ble­mes. I si un govern no pot tirar enda­vant perquè no té majo­ria, ha de con­vo­car elec­ci­ons. Ara bé, el que convé és no haver-ne de con­vo­car cada sis mesos. Ha de bus­car ali­ats i, final­ment, troba els que hi ha. En aquest moment, a Cata­lu­nya hi ha moments de crisi, difícils, en què no va mala­ment que hi hagi un govern amb majo­ria abso­luta. A Cata­lu­nya, no a Con­vergència, li hau­ria anat bé que Con­vergència hagués tin­gut majo­ria. La idea que el que convé és que hi hagi mol­tes sen­si­bi­li­tats i que s'hagi de par­lar tot, això hi ha moments que és molt bo i hi ha moments que no. És evi­dent que des del punt de vista de la política que s'ha de fer a Espa­nya, que hi hagi un par­tit amb majo­ria abso­luta és bo. A Cata­lu­nya, el govern no té majo­ria i l'elec­to­rat no s'equi­voca mai... Doncs ja està bé. A Cata­lu­nya, per cer­tes cir­cumstàncies, en aquest moment, pot­ser d'aquí a un any serà dife­rent, només està dis­po­sat a aju­dar el PP.

M.C.: Quan parla del Majes­tic, vostè diu que s'ha de pac­tar amb qui governa: amb qui s'ha de pac­tar, si no? I diu que els cata­lans, al con­trari dels bas­cos, no ho van aca­bar d'enten­dre.

J.P.: El govern ha de ser jut­jat final­ment per si fa una obra de govern posi­tiva o no; per si ajuda a man­te­nir la moral del país; per si res­pon a l'interès pro­fund del país, que mol­tes vega­des no és l'interès de la notícia de l'endemà, ni del que es dirà en els pròxims sis mesos. Per exem­ple: les infra­es­truc­tu­res que depe­nen de l'Estat, a mit­jan dels anys noranta, es van des­en­ca­llar amb el pacte del Majes­tic. El pacte amb el PP va ser un bon pacte. El pacte amb el PSOE el 1993 va ser un bon pacte. El que vam fer amb UCD va ser un bon pacte. Vam aju­dar molt perquè es pogués fer la tran­sició. Els que vul­guin fer política de cafè de poble que diguin el que vul­guin. Un pre­si­dent i un govern han de fer les coses que neces­sita el país. Evi­dent­ment, el que no pot fer és renun­ciar a l'ànima del país.

M.C.: Cata­lu­nya ha donat suport a governs de dre­tes i esquer­res, a veure si Espa­nya ens comprèn, i ha col·labo­rat a la gover­na­bi­li­tat. I això, a què ha conduït? Espa­nya ens entén millor?

J.P.: No. El lli­bre s'acaba amb un inter­ro­gant. El signe d'inter­ro­gació: és el que hi ha en aquest moment a Cata­lu­nya. Això no vol dir que dei­xem de creure en el que som, ni en el que volem ser, que quedi clar. Però la ruta que Cata­lu­nya havia aga­fat, en aquests moments es troba en seri­o­ses difi­cul­tats.

Pateix una doble crisi: econòmica i naci­o­nal?

J.P.: De cara al pre­sent i al futur de Cata­lu­nya hi ha un abans i un després de la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, pel con­tin­gut i la forma en què es pro­du­eix. És una situ­ació que es fa més difícil perquè coin­ci­deix amb una crisi econòmica, amb les seves reper­cus­si­ons soci­als, i amb una evo­lució espa­nyola molt anti­ca­ta­lana de la qual par­ti­ci­pen el PP i el PSOE. La pri­mera dècada del segle XXI, Joan B. Culla la defi­neix molt bé com la dècada de les decep­ci­ons. Tots vam entrar al segle XXI pre­su­mint. Cata­lu­nya, Espa­nya, Europa, els Estats Units. I tots qua­tre hem entrat en situ­ació de crisi. A Cata­lu­nya hem tin­gut en aquests últims temps mals governs. Amb tota la deli­ca­desa i el res­pecte que cal­gui dir-ho, hem de dir que els tri­par­tits han actuat nega­ti­va­ment sobre Cata­lu­nya. En tan sols nou anys, hem pas­sat de 6.300.000 per­so­nes a 7.500.000. Això no ha pas­sat a cap més país d'Europa. Forma part de la nos­tra tra­dició accep­tar aquests rep­tes i mirar què es pot fer d'una manera posi­tiva. Ho hem fet dues vega­des durant el segle XX. Però ha esquei­xat les cos­tu­res del país: la sani­tat, l'ense­nya­ment, etc. És per això que dic que en un moment així ani­ria bé que l'acció de govern pogués ser la que s'ha de fer: intensa i forta. Això és difícil quan no es té majo­ria, i a més resulta que hi ha par­tits que no estan en con­di­ci­ons de col·labo­rar seri­o­sa­ment.

Què va tro­bar en aquell con­se­ller, de nom Artur Mas, per ele­gir-lo com a suc­ces­sor?

J.P.: En el meu llen­guatge actual, diríem que té IVA: idees clares, valors sòlids i acti­tuds posi­ti­ves, con­fiança en ell mateix i propòsits cons­truc­tius. En aquests moments hi ha un cert des­con­cert amb mol­tes coses i el valor més sòlid que tenim és en Mas. El país neces­sita algú capaç de dir la veri­tat, que tin­gui la valen­tia de dir-la, de pren­dre deci­si­ons, d'assu­mir cotes d'impo­pu­la­ri­tat. La resta no ser­veix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.