Política

L'endemà del #25N

La revista Presència reuneix 9 polítics veterans, ja exdiputats, que auguren un escenari de canvis a Catalunya després de les eleccions

Critiquen, entre d'altres, la falta de pluralitat i transparència de l'actual sistema de partits

  • Aquest és el tercer dels set debats que la revista Presència publica cada diumenge ANDREU PUIG.
  • Video: Diàlegs a l'Espanya (III): L'endemà del 25-N

L'explosió inde­pen­den­tista de l'Onze de Setem­bre tindrà con­seqüències impre­vi­si­bles. La classe política va tri­gar molt a lle­gir el tsu­nami que s'havia anat anun­ci­ant des de feia dos anys des que l'Esta­tut d'Auto­no­mia va entrar en col·lapse al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i va sor­gir el movi­ment de les con­sul­tes a Arenys de Munt.

Els nou polítics reu­nits per El Punt Avui, tots gats vells de la política, tots ja exdi­pu­tats del Par­la­ment, quasi tots amb grans res­pon­sa­bi­li­tats a la Gene­ra­li­tat, han aga­fat voluntària­ment o obli­gatòria distància per veure l'onada que ve –l'inde­pen­den­tista– i la que ja hi era –la pro­testa social–. L'endemà del 25-N serà, segons ells i elles, un “punt d'inflexió”, una “explosió”, un “canvi cons­ti­tu­ci­o­nal”, “l'inici d'una època con­vulsa”. “Res tor­narà a ser igual” és la frase amb més con­sens tant pel que fa a la relació Cata­lu­nya-Espa­nya com pel que fa al canvi de model que vindrà amb la crisi econòmica.

El Punt Avui, en el marc de la sèrie de Diàlegs a l'España, ha reu­nit nou polítics cata­lans que han tin­gut grans res­pon­sa­bi­li­tats fins fa poc però que ja no s'asseu­ran la pro­pera legis­la­tura al Par­la­ment de Cata­lu­nya. Un de CiU –Josep Maria Vila d'Aba­dal, alcalde de Vic–, dos del PSC –Joa­quim Nadal i Mont­ser­rat Tura–, dos d'ERC –Joan Puig­cercós i Ernest Benach–, un d'ICV –Joan Boada– i tres a títol indi­vi­dual, ja que han aban­do­nat els seus antics par­tits –Josep-Lluís Carod-Rovira, Ernest Mara­gall i Mont­ser­rat Nebrera–.

La majo­ria dibuixa un endemà de les elec­ci­ons revo­lu­ci­o­nari: “Serà una època con­vulsa”, anun­cia Puig­cercós. “Farem un pas impor­tant per la inde­pendència”, opina Vila d'Aba­dal. “Tot­hom es traurà la careta”, afe­geix Benach. Però també hi veuen alguns peròs: “Es plan­te­jarà un endemà molt difícil”, adver­teix Tura. “Si queda equi­li­brat, tin­drem divisió social”, tem Nebrera. “Podem pas­sar del lide­ratge al cab­di­llisme messiànic”, denun­cia Nadal. “Aca­ba­rem la Tran­sició”, rebla Boada.

Per altra banda, i des de la pers­pec­tiva que els atorga saber-se fora de la pri­mera línia, i quan és hora de fer balanç d'unes tra­jectòries no sem­pre coin­ci­dents ni en el temps ni en les idees, els nou par­ti­ci­pants en el debat coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar la mala imatge que els ciu­ta­dans tenen de la política i dels seus pro­ta­go­nis­tes com un dels aspec­tes que més els pre­o­cu­pen d'una acti­vi­tat que con­si­de­ren impres­cin­di­ble i fona­men­tal per al bon fun­ci­o­na­ment de la democràcia.

Ter­cer debat

Aquest és el ter­cer dels set debats que la revista Presència publica cada diu­menge amb la volun­tat de por­tar a dis­cussió el futur d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Un fòrum bate­jat amb el nom de Diàlegs a l'España, i que vol ser una porta oberta al conei­xe­ment, la reflexió i les pro­pos­tes de futur en un moment difícil i alhora espe­rançador per al país.

Totes les tro­ba­des es faran en l'excep­ci­o­nal marc de l'hotel España de Bar­ce­lona, fun­dat el 1859 i que a prin­cipi del segle XX refor­ma­ria el cèlebre arqui­tecte moder­nista Lluís Domènech. La tria d'aquest emplaçament no és casual, ja que el moder­nisme català va ser un cor­rent que va anar més enllà de les pro­pos­tes artísti­ques, amb una volun­tat de moder­nit­zar el país i recu­pe­rar la cul­tura cata­lana



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.