Política

brussel·les

Mas perd l'aposta

“Els catalans no donen via lliure als nacionalistes”, interpreta De Standaard, que parla d'una “caiguda inesperada” de CiU però reconeix que al nou Parlament “encara hi ha una majoria possible de partits independentistes”. “Mas ha apostat i ha perdut”, explica el rotatiu flamenc, que tira uns 100.000 exemplars diaris i és molt proper als democratacristians flamencs. El Het Laatste Nieuws destaca que “els nacionalistes conservadors no han aconseguit la majoria absoluta a la regió espanyola de Catalunya” i “inesperadament han perdut dotze escons en favor dels nacionalistes radicals d'esquerres”. “Tots dos partits volen celebrar un referèndum”, informa el rotatiu sensacionalista flamenc, propietat del magnat de la premsa Christian van Thillo, que, amb una difusió de 370.000 exemplars, és líder a tot Bèlgica. “El premier Mas perd a Catalunya” és la lectura que fa el setmanari flamenc Knack, que informa que “les eleccions regionals a Catalunya creen una gran incertesa”.

El francòfon Le Soir titula “Els nacionalistes catalans reculen davant l'esquerra independentista” i qualifica de “revés important per al president de Catalunya” els resultats d'aquest 25-N, perquè, “tot i la victòria del seu partit, els electors han votat en massa ERC”. “La coalició nacionalista de dretes CiU es manté com a primera força al Parlament regional, però Mas ha perdut la seva aposta: avançant les eleccions volia aprofitar l'empenta independentista que agita Catalunya per conquerir una majoria absoluta i tirar endavant el seu projecte de referèndum”, explica el diari generalista en francès més llegit a Bèlgica, amb 89.000 exemplars.

L'Euobserver constata que “els votants catalans donen suport als partits secessionistes” i “separatistes” i subratlla que la participació “ha estat la més alta en unes eleccions regionals” a l'Estat espanyol. “El nou Parlament continua sent favorable a la convocatòria d'un referèndum d'independència, tot i l'oposició de Madrid”, assenyala aquest rotatiu de la bombolla europea, és a dir, dirigit als euròcrates de Brussel·les (funcionaris i alts càrrecs de les institucions europees, eurodiputats, periodistes, lobbistes, consultors i diplomàtics). “Mas continuarà liderant la regió nord-est d'Espanya, però aquesta ha estat una victòria amarga”, perquè, “tot i que els partits a favor del dret a decidir sobre la independència, estan més legitimats, CiU no ha aconseguit la majoria absoluta que esperava”, constata l'Euobserver.

L'European Voice, del grup The Economist, informa que Mas “ha sortit debilitat”, malgrat que ERC “garanteix una majoria independentista clara al Parlament”. I Euractiv sosté que “les eleccions catalanes deixen el camp separatista dividit”, després que els independentistes “no hagin aconseguit un mandat rotund per celebrar un referèndum que ha amenaçat d'afegir més incertesa als problemes econòmics que ja té Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.