El fiscal Anticorrupció presenta recurs contra la imputació de la infanta
Pedro Horrach demana a José Castro que suspengui la declaració prevista per al 27 d'abril
Assegura que no ha rebut “cap pressió” de la Fiscalia General de l'Estat
El fiscal Anticorrupció de les Illes Balears, Pedro Horrach, ha presentat aquest divendres un recurs a contra la decisió del jutge del cas Nóos, José Castro, d'imputar la infanta Cristina de Borbó en la causa. El fiscal sol·licita en el seu escrit que, per “no frustrar l'objecte del present recurs”, suspengui la declaració prevista per al proper 27 de abril.
Horrach, que ha arribat cap a tres quarts d'onze del matí al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palama per presentar personalment el recurs d'apel·lació, ha assegurat que “no hi ha distanciament, simplement una diferència jurídica” amb el jutge, “res més”. El fiscal també ha volgut deixar clar que no ha rebut “cap pressió” per part de la Fiscalia General de l'Estat en relació a la imputació de la filla del rei en el cas Nóos.
En un escrit de vint pàgines, la Fiscalia argumenta set motius per revocar la imputació, el primer dels quals és que, segons ell, la infanta ha rebut un “tracte discriminatori” perquè ha estat imputada per fets que “a priori no presenten trets delictius”. El segon motiu d'al·legació és la suposada “inexistència d'indicis incriminatoris” previs de cap mena. Segons el fiscal, el mateix jutge havia desestimat anteriorment la imputació de la infanta adduint que el fet de participar funcions executives “no genera pel simple fet responsabilitat criminal en els hipotètics delictes que poguessin cometre els seus directius” i havia admès que no hi havia cap testimoni que involucrés Cristina de Borbó. Horrach tampoc veu indicis posteriors i afirma que el jutge no disposa “absolutament” de cap dada, circumstància, document testifical o qualsevol altre element que alteri substancialment les consideracions penals que havia mantingut fins ara. Per aquest motiu afirma textualment que “no entén” perquè el jutge va rebutjar la imputació al 2012 i “només uns mesos més tard” adopta la conclusió contrària.
Segons ell, els indicis suposadament incriminatoris que el jutge utilitzat per imputar la infanta “constitueixen meres circumstàncies innòcues, inconsistents i equívoques, en alguns casos, o meres sospites personals, en altres” de les quals no es pot deduir que la filla del rei hagi participat en cap conducta reprovable.
En concret, la Fiscalia assegura que no hi ha indicis que la infanta hagi pogut cometre cap delicte contra Hisenda i rebat que, com afirma el magistrat, sigui titular de cap compte corrent vinculat a Nóos o a les entitats paral·leles a la fundació.
A més, retreu a Castro que hagi actuat sense tenir en compte primer les parts i que no hagi aclarit quina norma concreta del Codi Penal hauria infringit la infanta. La Fiscalia recorda al jutge que al sistema processal espanyol “són les acusacions públiques, particulars o populars les que determinen els fets delictius i els suposats responsables en els seus escrits d'acusació i de sol·licitud d'obertura de judici oral”. Per aquest motiu apunta que “no s'entén” la imputació “perquè l'aplicació del principi acusatori comportarà necessàriament el sobreseïment de la causa respecte a Cristina de Borbó”.
El jutge Castro va dictar el passat dimecres una interlocutòria de 19 pàgines en la que citava a declarar Cristina de Borbó. El magistrat va argumentar que apreciava indicis que la infanta podria haver consentit que el seu parentiu amb el rei d'Espanya fos utilitzat pel seu marit, Iñaki Urdangarin, i el seu soci, Diego Torres, en les activitats de Nóos. Segons Castro, aquesta circumstància podria constituir un “supòsit de cooperació necessària” o “complicitat” en els delictes pels quals es processa als dos exsocis.