Bolbait rebutja retre homenatge a Estellés ja que ‘és catalanista en extrem'
Justifica la decisió perquè el poeta va defendre la unitat lingüística i va negar l'existència de “l'idioma valencià”
Critica l'exposició i els actes de reconeixement posats en marxa per l'AVL
No descarta instar altres institucions a seguir els seus passos
La junta de govern de l'Ajuntament de Bolbait (la Canal de Navarrés) ha acordat “rebutjar de pla” l'adhesió a qualsevol activitat o homenatge promogut per la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) entorn de la figura del poeta Vicent Andrés Estellés ja que el considera “catalanista en extrem”.
El consistori ha fet públic un comunicat en què justifica la seua decisió perquè l'escriptor va ser un “ferm defensor de la unitat lingüística entre valencià i català”, cosa que suposa “negar la pròpia existència de l'idioma valencià”.
El regidor de Cultura i tinent d'alcalde del municipi, Joaquín Serrano, ha assenyalat que “és un contrasentit que una institució creada per a defendre, difondre i vetlar per la llengua valenciana faça homenatges de cap tipus a un autor catalanista fora mida, com demostra el fet que rebera el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, o la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya”.
Autodeterminació
La declaració aprovada ahir dimecres per la junta de govern de Bolbait subratlla que la llei de creació de l'AVL estableix que aquesta institució té per funció “determinar i elaborar, si escau, la normativa lingüística de l'idioma valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària i de la realitat lingüística genuïna valenciana”.
Així mateix, Serrano ha asseverat que el poeta “no va tindre cap vergonya a proclamar que valencians i catalans pertanyen a una mateixa comunitat nacional, i va arribar a demanar l'autodeterminació d'aquesta entelèquia dels països catalans”. A més, ha afegit que Estellés “negava la pròpia existència de la llengua valenciana”, cosa que al seu entendre invalida “cap homenatge per part de les institucions valencianes”.
El regidor ha insistit que el que Estellés defenia era “la llengua catalana”, i ha subratllat que la legislació és “clara i unànime” respecte del reconeixement de la idiosincràsia de l'idioma valencià, “diferent i diferenciat” de la resta de llengües oficials d'Espanya.
Amb aquest propòsit, l'Ajuntament de Bolbait ha advertit en un comunicat que “l'idioma valencià ha de tindre un reconeixement i un respecte” per a assentar les seues bases sobre la voluntat del poble valencià i la inqüestionable realitat des del punt de vista històric, legal i sociològic”. De la mateixa manera, Serrano no ha descartat donar trasllat de l'acord a altres institucions “perquè seguisquen els passos del seu municipi”.