Denuncien a Brussel·les l'atac feixista de la Diada
Eurodiputats de CiU, el PSC i ICV demanen a la Comissió Europea que hi intervingui i investigui les agressions
Fernández Díaz donarà explicacions al Congrés
Llibertat amb càrrecs per als detinguts
Les agressions protagonitzades per membres de partits de la ultradreta als assistents a la celebració institucional de la Diada a la seu del govern a Madrid han arribat a la Comissió Europea. Els eurodiputats de CiU, el PSC i ICV van registrar ahir una pregunta en què, a més de denunciar els fets, demanen a l'executiu del president José Manuel Durão Barroso que investigui “el clima de violència de grups relacionats amb el nacionalisme espanyol i els nostàlgics del franquisme”, segons s'indica en la carta signada per Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CDC i UDC), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV), Iñaki Irazabalbeitia, en representació d'ERC, Willy Meyer (IU) i Izaskun Bilbao (PNB).
En el redactat de la pregunta, els eurodiputats consideren especialment greu que els agressors “pertanyin a partits polítics amb signes xenòfobs i franquistes” que encara són “legals” a l'Estat espanyol. Segons els firmants, l'existència legal d'aquestes formacions “contravé” les normes europees.
Onze detinguts per l'atac feixista a la seu del govern a la capital espanyola van quedar ahir en llibertat amb càrrecs després de declarar al jutjat d'instrucció 11 de Madrid. El jutge els imputa un presumpte delicte de lesions, atemptat i amenaces, i els ha imposat la prohibició d'acostar-se a menys de cent metres del centre cultural Blanquerna, on va tenir lloc l'agressió. En total van ser dotze les persones detingudes, una de les quals ja va ser posada en llibertat per la policia.
D'altra banda, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, compareixerà al Congrés dels Diputats per explicar quin era el dispositiu de seguretat a la seu de govern català quan dimecres al vespre va tenir lloc l'atac i quin control policial s'exerceix sobre els partits d'extrema dreta. Tot i que ho farà a petició pròpia, els socialistes, Esquerra Plural i CiU ja van pressionar per demanar la compareixença del ministre. També reclamen que s'apliqui la llei de partits a les formacions de la ultradreta.
LA XIFRA
Oreja, el nacionalisme català i ETA
El vicepresident del PP europeu i exministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, va tornar a vincular la banda terrorista ETA i el nacionalisme català arran de la celebració de la Via Catalana. Segons Mayor Oreja, “ETA mira Catalunya com a projecte de ruptura”. Per l'exministre, l'única diferència ara és que “el moviment l'encapçala un govern, no el lidera ETA, però és el mateix”, per la qual cosa adverteix que “s'ha de treballar en el pitjor dels escenaris”. Mayor Oreja va qualificar la consulta d'“experiment amb gasosa”.