Política

PATRICIO AZCÁRATE

AJUDANT DEL CAP DE L'EXÈRCIT DE L'EBRE

“Per cada caça republicà el franquisme en tenia quatre”

“Carrillo va tenir la idea d'enviar-me a l'Exèrcit de l'Ebre, com a secretari i intèrpret del coronel Sánchez Rodríguez”

“La nostra moral va anar decaient, sobretot en veure els reforços de l'enemic en artilleria i aviació”

DE TRADICIÓ LIBERAL
Nascut a Londres el 1920, Patricio Azcárate és fill d'una família de la burgesia liberal, originària de Lleó. El seu pare, Pablo de Azcárate, va ser secretari general de la Societat de Nacions a Ginebra i, entre 1936 i 1939, ambaixador del govern de la República a Londres. Un oncle avi seu va ser un dels fundadors de la Institución Libre de Enseñanza. Patricio s'incorpora com a voluntari a l'Exèrcit de l'Ebre. El destinen com a ajudant del cap de l'Estat Major, el coronel José Sánchez Rodríguez. A l'Ebre tractarà amb els principals caps de l'exèrcit republicà i farà d'intèrpret amb les Brigades Internacionals, de la qual organitzarà la sortida després de la batalla de l'Ebre. Al final de la guerra, viu al Regne Unit i en diversos països europeus, fins a tornar a l'Estat espanyol els anys 50. Ara viu a Alacant.
Si el material bèl·lic de la URSS hagués arribat a temps, el resultat haguera estat diferent
Mai oblidaré l'emoció del minut de silenci en record dels milers de brigadistes morts
El paper dels brigadistes internacionals a la batalla de l'Ebre va ser importantíssim
‘Hauràs d'aprendre a distingir els nostres obusos dels de l'enemic', em va dir Líster rient

Patri­cio Azcárate va ser fa poc a Gan­desa, on va par­ti­ci­par en un home­natge a les bri­ga­des inter­na­ci­o­nals, orga­nit­zat per l'enti­tat Ini­ci­a­tiva Cívica por la Memo­ria Democrática. A mit­jan de 1938, amb 17 anys, arriba a Bar­ce­lona per allis­tar-se com a volun­tari a l'exèrcit de la República. Mem­bre de les Joven­tuts Soci­a­lis­tes Uni­fi­ca­des (JSU), hi arriba pro­ce­dent de Gine­bra, on havia cur­sat part del bat­xi­lle­rat francès. Un cop aca­bada la guerra, Patri­cio es tras­llada a Lon­dres, on cursa estu­dis d'Engi­nye­ria Elèctrica. Després viurà a França, Txe­cos­lovàquia i Àustria, fins que torna als anys 50 a l'Estat espa­nyol. Ara viu a Ala­cant.

Quan arriba a Bar­ce­lona, el 1938, què fa?
Vaig anar a veure el meu germà a la seu de la JSU a l'hotel Colon. La pre­pa­ració de la bata­lla de l'Ebre estava en el seu punt àlgid. A San­ti­ago Car­ri­llo, màxim diri­gent de la JSU i gran amic del meu germà, se li va ocórrer la idea d'enviar-me a l'Estat Major de l'Exèrcit de l'Ebre com a secre­tari par­ti­cu­lar i intèrpret del seu cap, el coro­nel Sánchez Rodríguez. En saber que domi­nava el francès, l'anglès i l'ale­many, va pen­sar que podia faci­li­tar-li les rela­ci­ons amb els caps de les bri­ga­des inter­na­ci­o­nals.
Què volien acon­se­guir amb la bata­lla de l'Ebre?
L'Exèrcit de l'Ebre s'havia cons­tituït uns mesos abans. Agru­pava tres grups de l'exèrcit repu­blicà, els millors, el Vè cos sota el coman­da­ment de Líster, el XVè coman­dat per Tagüeña i el XII manat per Etel­vino Vega. I al cap­da­vant del nou exèrcit Juan Modesto, el pri­mer cap de milícies ele­vat al grau de gene­ral. Es trac­tava de cre­uar l'Ebre, crear un extens cap de pont ocu­pant Gan­desa i les ser­res de Pàndols i Cabals i llançar ales­ho­res una ofen­siva en direcció a Terol. Era l'ope­ració mili­tar més impor­tant empresa pel nos­tre exèrcit.
Quan arriba a l'Ebre, què s'hi troba? Com l'acu­llen? Què hi ha de fer?
Vaig arri­bar a l'Estat Major unes tres set­ma­nes abans que les nos­tres tro­pes cre­ues­sin el riu i comencés la bata­lla. Mal­grat l'agi­tació d'aquests dies, tant Sánchez Rodríguez com la resta d'ofi­ci­als de l'Estat Major em van aco­llir amb caliu i em van aju­dar a superar el trauma que era per mi pas­sar d'un col·legi pijo de Gine­bra a un Estat Major d'un exèrcit abans d'una gran bata­lla. Sánchez Rodríguez m'encar­re­gava peti­tes mis­si­ons, con­vo­car reu­ni­ons, aixe­car actes, orde­nar docu­ments, però sobre­tot acom­pa­nyar-lo en les visi­tes als llocs de coman­da­ment de les dife­rents uni­tats, sobre­tot quan havia de trac­tar amb ofi­ci­als estran­gers.
Què li va impres­si­o­nar del que va veure?
Em va impres­si­o­nar, des del pri­mer dia, l'ambi­ent distès que reg­nava a l'Estat Major. Tots, tret de Sánchez Rodríguez, eren del par­tit comu­nista o de la JSU. La moral entre tots nosal­tres era altíssima, espe­ci­al­ment durant la pri­mera fase de la bata­lla, quan les nos­tres for­ces, després de cre­uar l'Ebre, avançaven cap a Gan­desa, el nos­tre pri­mer objec­tiu. Va anar deca­ient, com és lògic, en veure arri­bar els reforços de l'ene­mic, sobre­tot d'avi­ació i arti­lle­ria pesada, i veure que ens seria pràcti­ca­ment impos­si­ble tren­car el front, ocu­par Gan­desa i abas­tar la província de Terol.
Com s'ado­nen de la supe­ri­o­ri­tat mate­rial dels fran­quis­tes?
Des de la masia on residíem, a pocs quilòmetres del pont de Mora, vam ser tes­ti­mo­nis durant mesos dels com­bats gai­rebé dia­ris entre els nos­tres caces i els que pro­te­gien als bom­bar­ders ale­manys de la Divisió Cóndor. Sem­pre era el mateix. Per dalt, els mes­sersch­midts ale­manys con­tra els nos­tres mos­ques. Més avall, fiats ita­li­ans con­tra els nos­tres xatos. Gene­ral­ment els nos­tres pilots mos­tra­ven més com­ba­ti­vi­tat però aca­ba­ven per haver de reti­rar-se per l'enforme supe­ri­o­ri­tat numèrica de l'avi­ació ene­miga. Per cada caça repu­blicà el fran­quisme en tenia qua­tre.
Com era el cap de l'Exèrcit de l'Ebre?
Sánchez Rodríguez no era un mili­tar de des­patx. Pràcti­ca­ment tots els dies, a més de la seva visita a Modesto, el lloc de coman­da­ment del qual estava a pocs quilòmetres del nos­tre, s'apro­pava als llocs més avançats de Líster i Tagüeña, i fins i tot als for­tins de pri­mera línia del front per conèixer de pri­mera mà la situ­ació real de les nos­tres tro­pes. Jo solia acom­pa­nyar-lo. Molts dels coman­da­ments mit­jos pro­ce­dien de les Bri­ga­des i par­la­ven molt mala­ment el cas­tellà. Jo havia de fer d'intèrpret. Sobre­tot al començament, vaig pas­sar molta por.
Recorda algun epi­sodi de ter­ror en espe­cial?
Estàvem en un fortí a la serra de Pàndols, amb Líster i el seu comis­sari, San­ti­ago Álva­rez. De sobte vaig sen­tir un soroll per sobre del meu cap. Per ins­tint, em vaig tirar a terra amb el pal a la boca. En cas d'explosió pro­pera cal tenir un pal a la boca perquè es man­tin­gui igual la pressió inte­rior i exte­rior del cos. És el pri­mer que em va ense­nyar el meu cap. La meva sor­presa va ser veure Líster que seguia par­lant tran­quil·lament amb el meu cap. ‘Es veu que por­tes poc temps al front, hauràs d'apren­dre a dis­tin­gir els nos­tres obu­sos dels de l'ene­mic', em va dir Líster rient. Poques vega­des m'he sen­tit més ridícul. Teníem una bate­ria arti­llera a poca distància de nosal­tres.
A més, els bom­bar­de­jos eren cons­tants...
Pocs dies després d'haver pres Mora hi va haver el meu bap­tisme de foc. Una fila de cami­ons car­re­gats de pre­so­ners pas­sava per la car­re­tera davant de la masia on s'havia ins­tal·lat l'Estat Major. Ana­ven a Fal­set, on s'havia esta­blert un camp de pre­so­ners. Amb l'auto­rit­zació del meu cap vaig pujar a un dels cami­ons per recu­pe­rar el far­cell que dies abans havia obli­dat a Fal­set. Vam arri­bar al poble enmig d'un bom­bar­deig ferotge, amb els avi­ons fre­gant els teu­lats de les cases. Ter­ro­rit­zat, vaig sal­tar del camió i em vaig refu­giar en una casa que es va esfon­drar. Per sort, era de tova i no vaig patir cap dany. Vaig sor­tir cor­rent del poble i al cap pocs quilòmetres em vaig tro­bar un cotxe de l'Estat Major Cen­tral que em vaig tro­bar. Tot i anar cobert de pols, em van reco­llir.
Va estar en con­tacte amb els prin­ci­pals caps de l'exèrcit repu­blicà. Què en des­ta­ca­ria?
Vaig tenir el pri­vi­legi de conèixer per­so­nal­ment a molts dels més pres­ti­gi­o­sos caps mili­tars del nos­tre exèrcit. Entre ells, molts bri­ga­dis­tes de la pri­mera onada. Un dels caps estran­gers que més em va impres­si­o­nar era l'ale­many Hans Beim­ler. Tenia sota el seu coman­da­ment dues de les bri­ga­des de més pres­tigi de l'exèrcit repu­blicà, la Gari­baldi [ita­li­ana] i la Mar­se­llesa [fran­cesa i belga]. Recordo també les nos­tres visi­tes als caps de la 11a bri­gada, ale­ma­nya i escan­di­nava, i de la 13a bri­gada, la Dom­brovski, amb polo­ne­sos i iugos­laus. Durant la guerra i en aquesta bata­lla tant o més que en les ante­ri­ors el paper dels bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals va ser impor­tantíssim. La majo­ria eren des­ta­cats mili­tants comu­nis­tes, per­se­guits en els seus països d'ori­gen, amb anys de lluita. El com­bat a Espa­nya era part del seu com­bat con­tra el fei­xisme mun­dial.
La bata­lla de l'Ebre va ser un intent a la des­es­pe­rada de sal­var la República a canvi de sacri­fi­car milers de vides?
Això pen­sa­ven molts diri­gents repu­bli­cans i soci­a­lis­tes, inclòs el pre­si­dent de la República, Manuel Azaña. No eren d'aquesta opinió ni el pre­si­dent del govern i minis­tre de Defensa, Juan Negrín, ni el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, el gene­ral Rojo, ni els joves de la JSU ni els comu­nis­tes. Resis­tir, resis­tir com fos, aquesta era la con­signa llançada pel govern. Demos­trar al món, i sobre­tot a les potències democràtiques euro­pees, que l'exèrcit repu­blicà podia vèncer. Però neces­si­tava més armes, canons, tancs, avi­ons de com­bat...Si el mate­rial bèl·lic enviat per la URSS i blo­que­jat a la fron­tera hagués arri­bat a temps a l'Ebre, el resul­tat haguera estat molt dife­rent.
Va trac­tar per­so­nal­ment Negrín, oi?
Vaig conèixer a Negrín per pri­mer cop en l'acte d'home­natge i comiat a les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals que es va cele­brar a Poblet, aca­bada la bata­lla. S'estava com­plint la reso­lució de la Soci­e­tat de Naci­ons de reti­rar totes les for­ces mili­tars estran­ge­res, tant de l'exèrcit repu­blicà com del fran­quista. Negrín va pro­nun­ciar un magnífic dis­curs. Mai obli­daré l'emoció del minut de silenci al final de l'acte en record dels milers de bri­ga­dis­tes mort en com­bat. Negrín era un gran amic del meu pare. Va pre­gun­tar per mi i em va fer una abraçada per ell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia