Política

política

Moció descafeïnada pel dret a decidir a la Diputació

La institució aprova per unanimitat un text consensuat entre CiU, el PSC i ERC a favor d'una consulta acordada amb l'Estat i “en el marc de la legalitat”

Els grups destaquen la capacitat d'acord

El ple de la Diputació de Girona va aprovar ahir a la tarda per unanimitat una moció a favor del dret a decidir que havia estat consensuada entre els tres grups de la institució –CiU, el PSC i ERC– i en què es reclama fer una consulta acordada amb l'Estat i “en el marc de la legalitat”.

ERC havia plantejat abans de l'anterior ple la possibilitat de fer una moció de suport a l'acord assolit per la majoria de forces del Parlament per fer la consulta el 9 de novembre, però es va decidir ajornar-ho per tal de buscar un text de consens, sobretot perquè s'hi pogués afegir el PSC. El text final que es va dur ahir a votació inclou quatre apartats, el més destacat dels quals és el tercer, en què es demana als governs espanyol i català que “busquin el diàleg i el pacte, per tal de fer possible una consulta acordada i en el marc de la legalitat”. Aquesta ha estat la fórmula que ha permès la incorporació dels socialistes. Pel que fa als altres punts, el primer afirma que es “valora” l'acord del Parlament; el segon referma el “compromís” de la Diputació perquè la consulta sigui possible, i el quart és una crida a la ciutadania “per tal que participi de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí”.

“Donem una lliçó”

Els portaveus van destacar la capacitat de consens aconseguida. Des de CiU, Albert Piñeira va indicar que l'aspecte important de la moció era “la unitat dels partits” i que la Diputació era “l'administració més important que haurà arribat a una moció de consens aprovada per unanimitat” sobre el tema. “Donem una lliçó i un missatge no només a les comarques gironines”, va subratllar. També des d'ERC, Lluís Sais va remarcar que sempre han defensat “que aquest ha de ser un procés transversal” i hi va afegir: “Els grups de la Diputació demostrem aquesta transversalitat, que també ens hauria agradat que s'hagués fet en altres àmbits.” Sais va assenyalar que el que s'estava expressant és que “votar és democràcia” com demana la ciutadania.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Pia Bosch, va destacar que hi havia “comuns denominadors” i que s'havia tingut temps “per parlar i fer un text que dóna satisfacció” a la “sensibilitat” del PSC. En aquest sentit, va insistir que el grup es manté a favor d'una consulta dins de la legalitat i acordada amb l'Estat.

Insten a suspendre el ramal de la MAT a Santa Coloma

La Diputació també va aprovar una moció presentada per CiU i ERC en què es demana la suspensió de la tramitació del ramal de la MAT de Santa Coloma a Riudarenes i que es replantegi el projecte. Concretament es demana que s'estudiï si avui “és imprescindible la línia de 400 kV o si és suficient la línia actual”; que, si es creu que cal reforçar la línia, “s'estudiï la possibilitat de conversió de l'actual línia de 132 kV a 220 kV”, i que, si finalment es considera imprescindible la MAT, “s'executi de forma soterrada”. El PSC es va abstenir per desacords en la manera de presentar la moció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.