Política

CDC anirà en solitari a les eleccions municipals de Perpinyà

La secció nord-catalana del partit d'Artur Mas i l'actual batlle Jean Marc Pujol han trencat les relacions

La conservadora UMP i CDC havien signat acords electorals que no s'han respectat

Una setmana desprès que es fes públic que la federació nord-catalana de CDC no formaria part de la llista de Jean-Marc Pujol, del partit conservador francès UMP, a les eleccions municipals per Perpinyà, el seu president, Jordi Vera, ha anunciat que CDC “presentarà una llista centrista i catalanista a Perpinyà”. Vera reconeix que presentar una llista amb tant poc temps de marge “és un gest simbòlic” que demostra la “seriositat” d'un partit “que vol ser present al debat polític de la capital de la Catalunya del Nord”. Vera denuncia que l'actual alcalde de Perpinyà, Jean Marc-Pujol, “no ha respectat el pacte” signat fa dos anys entre la UMP i CDC. Un acord que pel que fa a Perpinyà incloïa el compromís d'incloure cinc candidats de CDC a la llista de la formació conservadora a les eleccions municipals. En aquest sentit, Vera assegura que sabien “que les condicions de l'acord podien variar” i que haurien “entès les raons”, però que la forma en que s'ha trencat “demostra la dubtosa qualitat democràtica de Pujol”.

Vera afirma que la retirada de la vida política de Jean-Paul Alduy, exalcalde de Perpinyà, president de l'Aglomeració i gran valedor de Pujol, el passat mes de gener, ha tingut molt a veure en l'exclusió de CDC de les llistes de la UMP a l'alcaldia de Perpinyà. “Pujol tenia por de ser etiquetat com un home d'Alduy”, explica Vera, un fet que va retardar la presentació de la seva llista i que finalment la configurés “sense tenir en compte els compromisos adquirits”. “Pujol ha gestionat malament moltes coses les darreres setmanes i nosaltres en som una d'elles”, sentencia Vera.

“Porta tancada a col.laborar amb el govern de Catalunya”

Sobre el trencament del pacte, Jordi Vera afegeix que Pujol “ha estat poc intel·ligent des de el punt de vista geopolític”, perquè amb la seva decisió “ha tancat la porta a qualsevol tipus de col·laboració institucional d'un partit de govern com és CDC a la Catalunya del Sud amb l'Ajuntament de Perpinyà”. És més, Vera assegura que tant Jean-Marc Pujol com els membres de la seva llista, entre ells el líder d'Unitat Catalana, Brice Lafontaine, seran considerades “persones non grates” i que “no podran picar a cap porta” d'un partit que “sempre ha demostrat la seva sensibilitat vers la Catalunya del Nord.” Consumat el trencament del pacte amb la UMP, Jordi Vera afirma que ara cal treballar contrarellotge per presentar una llista pròpia “centrista i catalanista” a Perpinyà perquè CDC “és un partit nacional que té vocació de ser present a la vida política nord-catalana”. Tot i el poc marge de temps que tenen, Vera afegeix que calia fer aquest pas endavant per demostrar que el partit” té recursos i que sap sobreposar-se als cops” i per no donar “una imatge d'impotència” davant la deslleialtat de Pujol.

Deixant al marge Perpinyà, on la formació és conscient que és impossible aconseguir un bon resultat, l'objectiu de CDC a les municipals és ampliar la seva representació al territori que actualment “és denou alcaldes i trenta regidors a diversos municipis” segons el partit. Tanmateix, dels nou alcaldes esmentats no tots són militants de CDC. Una xifra que esperen incrementar assolint representació a municipis importants com Prada, Sant Cebrià o Ceret. Segons Vera, la fórmula a imitar en aquestes localitats seria l'assolida a Elna, on CDC forma part de la majoria municipal des de el 2006, -que encapçala l'alcalde comunista Nicolas Garcia que va participar a la Via Catalana- i que ha estat prou “influent” com per “catalanitzar la població” fent que la majoria de les seves escoles siguin bilingües” i on sempre es té en compte “la dimensió de la cultura catalana”.

Per últim, Jordi Vera assegura que CDC “és l'únic partit català que en la seva activitat pública està impregnat de la realitat jurídica i administrativa francesa” perquè té clar “que la lluita serà llarga” i que per avançar “cal acceptar les regles del joc”. Unes regles que passen, per exemple, per no introduir en el seu programa cap referència a la independència de Catalunya, com sí que fan altres formacions com Unitat Catalana, “per no limitar la capacitat d'intervenir en la realitat social del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona