«Si no parles, no ets ningú»

Els polítics són a Facebook perquè està de moda i requereix menys constància que els blocs

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, fa la baixada d'aigua de Sant Magí, «després de dormir al costat de l'ermita del Sant Patró». Ho llegim a Facebook, en què també hi ha penjada una foto de grup feta amb el seu mòbil, poc abans d'assabentar-nos que l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor Gonell, ha obert una galeta de la fortuna. És una galeta virtual, això sí, de la qual surt una sentència que tots els amics electrònics de l'alcalde poden llegir: «L'afecte que has brindat serà recompensat amb escreix».

Aquests són alguns dels missatges i informacions que ahir a la tarda es podien veure a Facebook, una xarxa social que també ha estat colonitzada pels polítics de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Poc més de dos anys després del desembarcament massiu a internet, que va fer coincidir l'expansió de la blocosfera política amb la campanya de les eleccions municipals del 2007, el que ara està de moda són les xarxes socials, i l'èxit de Facebook fa que els alcaldes, regidors i càrrecs públics de la demarcació no se n'hagin quedat al marge. «Amb el boom de Facebook, els polítics també han vist que hi ha un lloc a internet en què poden parlar, penjar vídeos i fotos, i recomanar enllaços d'internet», comenta el blocaire ampostí Manel Zaera, un dels més veterans a les Terres de l'Ebre. «Facebook ha arribat entre l'auge dels blocs i de Twitter, que ha passat més desapercebut, tot i que és una bona eina», assenyala l'enginyer informàtic, expert en programari lliure i en les eines de la web 2.0. Zaera considera que Facebook és més atractiu a primera vista, i que els polítics han descobert que hi «poden fer de tot». Així, la republicana Marta Cid hi penja molts comentaris breus i de tipus personal, «com els que posaria a Twitter». Durant la campanya de les municipals, Cid va crear un bloc que no va tenir continuïtat en el temps, però en canvi és una de les polítiques més actives a Facebook. D'altra banda, hi ha els que fan servir Facebook com a «canal addicional» o complement del seu bloc, com ara l'ulldeconenca Núria Ventura (PSC) i el convergent Francesc Sancho, que fa públiques opinions més extenses i elaborades, de contingut més polític, o bé posa enllaços al seu bloc. En aquest sentit, Zaera apunta que l'ús que els polítics fan de Facebook és «més personal» que el que feien dels blocs, amb missatges més orientats per les cúpules dels partits. Tot i així, adverteix que els partits també s'estan comportant com els mitjans de comunicació, en què cada programa es crea el seu perfil o grup a Facebook: «Amb l'esclat dels blocs ja va passar, però ara amb Facebook és més descarat».

«Abans, qui no era a internet ja no existia; ara, qui no és a Facebook, tampoc», remarca Zaera. «Però si no parles, a Facebook no ets ningú», sentencia aquest expert. En aquesta línia, remarca que molts polítics que no eren constants a l'hora de mantenir els seus blocs, són més regulars a Facebook, en què fins i tot pengen comentaris sobre el dia a dia de la seua agenda política, o imatges dels actes a què assisteixen. Així, segons Zaera, a Facebook els polítics se senten menys lligats a la disciplina de partit, saben que donen una imatge més propera, i per això es veuen capaços de parlar de qualsevol cosa. Fins i tot exhibeixen la seua vida íntima i familiar, ja que es veuen envoltats per una comunitat d'amics i una audiència molt concreta. «Caldrà veure què passa quan arribin les eleccions, i si els partits els marquen alguna pauta», diu Zaera. «Els videoblocs també havien de ser el paradigma de la nova comunicació política, i gairebé han desaparegut», recorda.

Blocs «zombis» o molt abandonats

GUSTAU MORENO

L'associació Blocaires Ebrencs, que vertebra la xarxa de blocs de les Terres de l'Ebre amb al portal d'internet Ebresfera, considera que un bloc està mort quan ja han passat sis mesos des de la seua última actualització. La blocosfera política també està plena d'aquests blocs zombis, abandonats quan van passar la campanya i les eleccions municipals de fa dos anys.

El bloc de Ferran Bel, per exemple, no s'actualitza des del 30 de març del 2007, tot i que l'alcalde de Tortosa ara escriu regularment articles d'opinió per al diari electrònic E-Notícies. Així, també està abandonat del tot el bloc de la regidora tortosina d'Urbanisme, la també convergent Meritxell Roigé, amb els articles esborrats. En canvi, la regidora és molt activa a Facebook. De fet, Roigé fa bé de conservar el domini del bloc, ja que en cas contrari podria passar-li com a l'exregidora tortosina i diputada del PSC al Parlament, Dolors López, que després de donar-se de baixa al servei de Blogger ha vist com el seu antic domini ha passat a mans d'una altra Dolors López, presidenta del PP a Lleida. Un altre cas de bloc suspès és el del portaveu d'ERC a Tortosa, Ricard Forés, que no actualitza el seu espai a Vilaweb des del 13 de juny del 2007, després de signar el pacte de govern municipal amb Bel. Finalment, també cal destacar la desaparició de blocs d'ICV, com ara el de l'ampostí Àngel Porres (desembre del 2007) i el de la rapitenca Amparo Pérez (març del 2007). En canvi, alguns polítics ebrencs amb blocs, com ara Joan Sabaté (PSC), Jaume Forcadell (ICV), Pere Muñoz (ERC) i Andreu Martí (CiU), sí que hi escriuen molt sovint, però tots excepte Martí no són a Facebook.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.