Política

Rubalcaba, contra les fronteres

El líder del PSOE rebutja separacions i sentencia que “les fronteres són de dretes”

Passa de puntetes pel procés català i se centra en l'atac a Rajoy i Arias Cañete

Keller, la candidata dels Verds, torna
a donar suport al dret a decidir català

Diumenge d'exhibició d'aliats a la campanya electoral catalana. Mentre el PSC rebia ahir la primera visita de les dues que farà en aquests quinze dies el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ICV-EUiA compartia jornada amb la candidata dels Verds a la Comissió Europea, Ska Keller. Dues companyies, dues posicions. El dirigent socialista va passar de puntetes sobre la consulta, que rebutja. En canvi, l'alemanya, que ja hi havia donat suport, s'hi va tornar a pronunciar a favor.

L'escenari de Rubalcaba va ser el moll de la costa del port de Tarragona. El secretari general del PSOE hi va aterrar al migdia a la recerca del suport dels “progressistes catalans” en uns comicis que considera clau. “Els socialistes espanyols necessitem els socialistes catalans per canviar Europa a favor dels nostres valors. A favor de Catalunya i d'Espanya”, va proclamar. La seva intervenció només es va allunyar de l'eix esquerra-dreta en què tan còmodes se senten el PSOE i el PSC en un únic moment, quan es va mostrar contrari a les fronteres, en una difosa referència al procés català. “Nosaltres no som nacionalistes, som socialistes. Les fronteres no ens agraden, són de dretes”, va sentenciar, i va rebutjar “murs, separacions i traves”. De la consulta, res de res.

L'atenció del secretari general del PSOE va ser, tota, per al PP, sobretot per al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, però amb les crítiques més ferotges cap a l'eurocandidat popular, Miguel Arias Cañete. Rubalcaba va estirar el fil d'unes declaracions de l'exministre d'Agricultura en què assegurava que el PP i el PSOE no són “el mateix” per refermar-s'hi i, de passada, burxar en alguns dels episodis recents del PP. “Don Miguel, no som iguals, de veritat. Jo no he cobrat en la vida un sobresou en política”, proclamava el líder socialista, referint-se al cas Bárcenas. “I jo no tinc empreses que facin serveis a l'administració i, si n'hagués tingut, no ho hauria amagat al Parlament”, afegia, collant, després que l'exministre ocultés al Congrés la vinculació d'una de les seves empreses amb l'administració de l'Estat.

La diferenciació amb el PP, de fet, va ser el gran eix central del discurs de Rubalcaba, que va erigir els socialistes en els grans constructors d'un estat del benestar que, ara, els de Rajoy volen destruir.

Navarro apunta a ERC

Tampoc va parlar del referèndum el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i sí, en canvi, del president català, a qui va fer responsable de les retallades. “Quina diferència hi ha entre Merkel, Rajoy i Mas? Cap. Tots tres retallen: Merkel, en alemany; Rajoy, en castellà, i Mas, en català.” Crítiques per a Mas i per a ERC, amb la qual els socialistes pugnen per l'electorat d'esquerres. Navarro apuntava als republicans pel seu acord de governabilitat amb CiU. “El partit de Junqueras s'ha venut la seva ànima d'esquerres, si mai n'ha tingut”, censurava.

Estat català a la UE

A uns 99 quilòmetres de Tarragona, el cap de llista d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, passejava amb Ska Keller per la Festa de la Rosa de Sant Feliu de Llobregat. La candidata dels Verds a la Comissió Europea ja es comprometia el 10 de març a defensar el dret a decidir dels catalans davant del govern de Mariano Rajoy, en el cas –improbable– que sigui escollida. Ahir hi tornava i entrava de ple en el debat sobre si una Catalunya independent formaria o no part de la UE. “Sí que vull que una Catalunya independent sigui part de la Unió Europea”, desitjava. Juntament amb Urtasun, s'erigien en els representants del vot contra el canvi climàtic, i recordaven que l'economia verda pot crear sis milions de llocs de treball.

ERC, amb la lluita antitransvasament

El cap de llista d'ERC a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, va mostrar ahir el rebuig frontal de la candidatura que comparteix amb Nova Esquerra Catalana al transvasament de l'Ebre. L'escenari era simbòlic. Ho va fer des d'Amposta, on va deixar clara l'oposició que els republicans sempre han mantingut respecte als plans hidrològics que pretenien afectar el riu. Terricabras va contraposar l'actitud d'Esquerra a la del PSOE, el PP i CiU. “Als any noranta va ser el ministre Josep Borrell (PSOE) i el 2001 ho van tornar a intentar els ministres Jaume Matas i Miguel Arias Cañete (PP), amb la participació del conseller Felip Puig (CiU)”, va recordar el candidat republicà. “Teniu la garantia que defensaré aquest territori, el Delta i l'Ebre”, es va comprometre davant dels nombrosos assistents al míting.

Terricabras també va qualificar de preocupant que les enquestes publicades pronostiquin una baixa participació al 25-M. A l'entorn del 50% seria “fantàstic i molt satisfactori”, va considerar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.