Política

El nou objectiu de Rajoy: TVC

L'Estat vol fer tancar la meitat de l'espai televisiu públic català amb la justificació que cal més lloc per al 4G

El Consell de Ministres aprovarà aquesta setmana la mesura

Una altra agressió de l'Estat al model lingüístic català, ara a través de l'oferta tele­vi­siva. El Con­sell de Minis­tres té pre­vist sig­nar diven­dres –tan sols dos dies abans de la cele­bració de les elec­ci­ons euro­pees– un decret que obli­garà Tele­visió de Cata­lu­nya a per­dre la mei­tat del seu espai radi­oelèctric. Actu­al­ment les tele­vi­si­ons públi­ques dis­po­sen de dos canals múlti­plex –un espai on caben entre 4 i 5 canals digi­tals– i, segons la nova regu­lació de l'espai radi­oelèctric, aquests pas­sa­rien a ser un de sol. Ara, TV3, Esports 3, Súper3-Canal 33 i el 3/24 eme­ten a través d'un dels múlti­plex. En l'altre hi ha el canal d'alta defi­nició. Què com­por­ta­ria que el decret s'aprovés diven­dres? Pel por­ta­veu del govern català, Fran­cesc Homs, tres con­seqüències: el tan­ca­ment d'alguns canals, la renúncia a l'alta defi­nició amb la pèrdua de com­pe­ti­ti­vi­tat que això com­por­ta­ria i també la renúncia defi­ni­tiva a la reci­pro­ci­tat –rebre emis­si­ons de les Illes Bale­ars i del País Valencià i a la inversa; cosa que té a veure amb la llen­gua i la cul­tura en català.

L'eli­mi­nació d'un dels dos múlti­plex que té TVC seria, segons Homs, “una situ­ació greu que posa­ria en perill el futur de Tele­visió de Cata­lu­nya”. I encara més perquè, segons sosté, hi ha alter­na­ti­ves. Con­si­dera que es tracta d'una decisió política pre­sen­tada sota l'apa­rença d'una jus­ti­fi­cació tècnica; perquè tècni­ca­ment es podrien fer les coses de manera dife­rent i hi ha espai per a tot­hom. Per exem­pli­fi­car-ho va posar el símil d'una auto­pista amb un trànsit deter­mi­nat, que és fluid. L'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy pretén fer enca­bir més trànsit eli­mi­nant part del que hi ha, tot i que tècni­ca­ment l'auto­pista pot supor­tar la nova den­si­tat de vehi­cles.

Un quart de l'oferta

Si aquesta situ­ació s'acaba pro­duint, el tan­ca­ment de canals supo­sarà que es rebaixi la presència del català en l'espai audi­o­vi­sual. Actu­al­ment suposa entre un 22% i un 24%, cosa que pel con­se­ller encara és poc. Tot i aquesta presència ínfima, la pro­gra­mació en català obté bons índexs d'audiència. Per tant, si es pro­ce­deix al tan­ca­ment de canals, la presència del català encara decau­ria més. En vista d'aquesta amenaça, el govern no con­creta qui­nes serien les acci­ons que s'hau­rien de dur a terme ni quins canals en podrien resul­tar afec­tats. Estem encara, con­si­dera, en un moment per a la política i les rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals. Unes con­ver­ses que fa mesos que s'allar­guen, però que han tin­gut com a resul­tat una decisió uni­la­te­ral i impo­sada de l'Estat, va afir­mar el con­se­ller. L'exe­cu­tiu català està ara en espera de què fa Rajoy diven­dres vinent per deci­dir com actua. No obs­tant això, ini­ciarà con­ver­ses amb tots els par­tits i ins­ti­tu­ci­ons per obte­nir el seu suport. En aquest sen­tit, Homs va fer ús de la iro­nia i va dir que espera que obtindrà el suport d'aque­lles for­ma­ci­ons que pre­go­nen un model basat en el bilingüisme.

Les espe­ran­ces del govern en la recep­ti­vi­tat de l'Estat, però, són poques: “Espe­ra­rem una decisió que ve d'un govern que té cre­di­bi­li­tat en el tan­ca­ment de canals. Els tan­quen i es que­den tan tran­quils”, va decla­rar Homs en referència al tan­ca­ment del Canal9 valencià. Les raons que el PP esgri­meix per eli­mi­nar el segon múlti­plex català són bàsica­ment dues. D'una banda, la neces­si­tat de tro­bar espais radi­oelèctrics a causa del nou divi­dend digi­tal –dis­po­sar de més espai per a les com­pa­nyies de tele­fo­nia i 4G– i, de l'altra, “la pressa i excu­ses de mal paga­dor”, segons el con­se­ller.

La mesura també podria afec­tar l'espai en català de TVE, tot i que Homs no s'hi va refe­rir perquè no forma part del nego­ciat del govern català. Qui és res­pon­sa­ble de la gestió dels espais radi­oelèctrics públics de Cata­lu­nya és la Gene­ra­li­tat, que en cedeix l'explo­tació a la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als. En el cas de TVE, la gestió cor­res­pon al govern de l'Estat.

L'anunci d'Homs va pro­vo­car una dura reacció a les xar­xes soci­als. La CUP va qua­li­fi­car l'acció de “cop d'estat tècnic, una impo­sició política i una ingerència auto­ritària i ver­go­nyant”, i el pre­si­dent d'ERC, Oriol Jun­que­ras, va asse­gu­rar: “Sense manies ara ens volen tan­car la mei­tat dels nos­tres canals de tele­visió. Així cre­uen que renun­ci­a­rem a ser amos del nos­tre futur.” Però no només van reac­ci­o­nar els polítics. Molts ciu­ta­dans van expres­sar el seu males­tar sota l'eti­queta #TV3­No­Es­Toca. La pre­si­denta de l'ANC, Carme For­ca­dell, va escriure: “Una nova mos­tra de l'interès de l'Estat per la diver­si­tat cul­tu­ral i lingüística: eli­mi­nar canals de tele­visió en català”.

Que ningú intenti disfressar-ho com un tema tècnic. Torna a ser un tema ideològic i polític!
Anna Simó
portaveu d'ERC

LES FRASES

L'Estat genera una situació greu que afectaria el cor de la Televisió de Catalunya i posaria en perill el seu futur
Ens volen retallar TV3, la llengua, els diners, però els vots no poden; ni ara ni el 9N
Artur Mas
president de la generalitat
Allò que els molesta tenen tendència a intentar-ho silenciar, com ara el debat sobre internet
Francesc Homs
portaveu del govern català
Hi ha cops d'estat directes i cops de mercat subtils. I també hi ha decrets aprovats en divendres
David Fernàndez
diputat de la cup

TV3, en el punt de mira estatal

Sense dir-ho clarament, el govern situa en el punt de mira de l'Estat la televisió pública. Ho exemplifica amb el canvi de criteris –que no legislatius– sobre la tributació de l'IVA, que en el cas de TV3 suposarà que perdi entre 24 i 25 milions d'euros. Segons el portaveu, el govern espanyol vol “encotillar i limitar” la Televisió de Catalunya fins que acabi sent residual i poc competitiva. “Allò que els molesta tenen tendència a silenciar-ho”, va concloure Francesc Homs, que va posar com a exemple el recent debat sobre les xarxes socials i la persecució anunciada pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, cap a les persones que pengin missatges inadequats a internet.

De fet, des de diversos mitjans públics estatals s'ha criticat sovint TV3 perquè consideren que dóna massa cobertura al procés independentista català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.