Política

Fronteres socials

La justícia europea avala que Alemanya denegui ajudes socials a immigrants comunitaris

Romanesos i búlgars, encara en el punt de mira: la UE no ha paït el seu ingrés, massa precipitat, el 2007

L'adhesió de Croàcia, en recessió des del 2009, és l'ingrés al club comunitari menys celebrat de la història de la construcció europea

Sèrbia i Montenegro sónja a la sala d'espera, com Macedònia i Turquia (que s'hi quedarà per sempre)

L'Europa ampli­ada i sense fron­te­res és només per al capi­tal i les mer­ca­de­ries, però no per als drets soci­als. La lliure cir­cu­lació de per­so­nes i tre­ba­lla­dors té límits i pre­ci­sa­ment ahir el Tri­bu­nal de Luxem­burg va encar­re­gar-se de dei­xar-ho molt clar: cinc dies abans de les elec­ci­ons, el seu advo­cat gene­ral, Melc­hior Wat­he­let, va donar la raó a Angela Merkel i va ava­lar que pugui dene­gar les aju­des soci­als als immi­grants comu­ni­ta­ris, sobre­tot del sud d'Europa, que bus­quen feina a Ale­ma­nya. La can­ce­llera sem­pre gua­nya.

Bèlgica ja està expul­sant els euro­peus que repre­sen­ten una “càrrega exces­siva” per al seu sis­tema de segu­re­tat social: només l'any pas­sat va fer fora 4.812 ciu­ta­dans de la UE, 291 d'espa­nyols. Ale­ma­nya es plan­teja fer el mateix i la justícia euro­pea li dóna argu­ments. Si els immi­grants no tenen un “vin­cle real” amb l'Estat mem­bre d'aco­llida i, mal­grat ser ciu­ta­dans de la UE, només s'hi han ins­tal·lat per bus­car feina o bene­fi­ciar-se de les pres­ta­ci­ons soci­als, poden que­dar exclo­sos de les aju­des, segons Wat­he­let.

El dic­ta­men de l'advo­cat gene­ral del Tri­bu­nal de la UE res­pon al litigi entre una dona de naci­o­na­li­tat roma­nesa, Eli­sa­beta Dano, i les auto­ri­tats ale­ma­nyes: Dano viu a Leip­zig des del 2010 amb el seu fill i una ger­mana que la manté i vol cobrar la pres­tació bàsica amb què es garan­teix la sub­sistència dels atu­rats. Però l'admi­nis­tració li ho denega, al·legant que en rea­li­tat no s'està esforçant per tro­bar feina (no té cap qua­li­fi­cació pro­fes­si­o­nal, mai no ha tre­ba­llat, ni tan sols a Roma­nia, ni té tam­poc cap intenció de fer-ho). Wat­he­let hi està d'acord: dene­gar les aju­des bàsiques als comu­ni­ta­ris que “no pre­te­nen inte­grar-se en el mer­cat labo­ral” i “només volen” apro­fi­tar-se de les pres­ta­ci­ons és “con­forme” a la legis­lació euro­pea.

Quan els jut­ges de Luxem­burg rati­fi­quin, en qüestió de mesos, l'opinió de Wat­he­let en la seva sentència defi­ni­tiva, Ale­ma­nya i els estats mem­bres més rics tin­dran carta blanca. I roma­ne­sos i búlgars estan en el punt de mira: des de l'1 de gener poden moure's lliu­re­ment, esta­blir-se i tre­ba­llar arreu sense haver de donar expli­ca­ci­ons. La UE encara no ha aca­bat de pair l'adhesió, segu­ra­ment massa pre­ci­pi­tada, de Roma­nia i Bulgària el 2007, quan encara arros­se­gava la fatiga per la mega­am­pli­ació a deu socis de l'Est del 2004. I en aquesta legis­la­tura euro­pea que ara acaba, el club només ha gua­nyat un nou soci.

Croàcia s'hi va afe­gir aviat farà un any, l'1 de juliol, i va ser l'ingrés menys cele­brat de la història de la cons­trucció euro­pea. Brus­sel·les tem haver-se gua­nyat un altre mal­de­cap, un nou mal alumne del sud, en recessió des del 2009, un 39% més pobre que la mit­jana, amb un 21% d'atur, els sis­te­mes de pen­si­ons i salut fre­gant la fallida, un deute públic amb ràting d'escom­bra­ria i que cobrarà 11.700 mili­ons d'euros en aju­des fins al 2020. És “el nou cemen­tiri de diners dels nos­tres con­tri­bu­ents”, va resu­mir el Bild ale­many.

Sèrbia i Mon­te­ne­gro són ja a la sala d'espera, igual que Macedònia i Tur­quia (que s'hi que­darà per sem­pre). Aquest 2014, Bel­grad ha pogut començar a nego­ciar amb la Comissió Euro­pea una adhesió que espera poder com­ple­tar el 2020, després d'haver lliu­rat els seus cri­mi­nals de guerra al Tri­bu­nal de l'Haia i, sobre­tot, d'haver nor­ma­lit­zat les rela­ci­ons amb Kosova, cedint a la pressió inter­na­ci­o­nal. Abans ho haurà fet Sèrbia que Espa­nya: sis anys després de la inde­pendència, la diplomàcia espa­nyola con­ti­nua negant-se a reconèixer Kosova.

Fins i tot el pri­mer minis­tre Ivica Dacic, gràcies a la medi­ació de Brus­sel·les (i al cara­mel de poder nego­ciar l'ingrés a la UE), ha accep­tat enten­dre's amb el seu homòleg koso­var, Has­him Thaçi, un acord històric que, almenys implícita­ment, va supo­sar el reco­nei­xe­ment de la secessió i de l'auto­ri­tat de Pris­tina al nord de Kosova, de majo­ria sèrbia. Però el govern de Mari­ano Rajoy, com el de José Luis Rodríguez Zapa­tero, es nega a fer aquest pas, pen­sant en Cata­lu­nya.

4.812
immigrants comunitaris,
291 d'espanyols, va expulsar Bèlgica l'any 2013.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.