Política

Vot crític des d'Horta

Una vintena de veïns es concentren a Tortosa per denunciar que el govern no va fer tots els possibles per posar una urna al poble

El col·lectiu Orta Decideix sosté que l'abstenció no hauria estat tan alta

Una setmana després del 9-N el malestar continua entre els veïns d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) que diumenge no van poder votar al seu municipi. Per participar en la consulta no va tenir més remei que desplaçar-se a Gandesa, on el govern va posar l'urna, o esperar i emetre el seu vot a partir de l'endemà del 9-N a la delegació del govern a les Terres de l'Ebre. I això és el que van fer ahir una vintena de veïns del col·lectiu Orta Decideix, que es van concentrar a la delegació del govern a Tortosa per posar de manifest la seua crítica cap al govern, perquè consideren que no va fer tots els possibles per posar una urna a Horta de Sant Joan. Uns vots que s'afegeixen als que durant la setmana ja han anat dipositant altres veïns del poble. “No vam poder votar a Horta perquè tenim un alcalde del PP que no va cedir un local al govern per organitzar la consulta, però quan vam trobar-hi una solució el govern de CiU sembla que no va tenir interès que votéssim al poble”, va manifestar el portaveu d'Orta Decideix, Xavier Fortuño.

Tot i la negativa inicial de l'alcalde d'Horta, José Antolí (PP), a cedir un local dies més tard va acceptar que la consulta s'organitzés a l'Ecomuseu dels Ports, tot i que no va signar el document que li reclamava el govern (el mateix que a la resta d'ajuntaments) mitjançant el qual feia la cessió del local. “Vam fer tot el possible perquè els veïns d'Horta disposessin d'urna, però per mala sort no va ser possible”, va dir el delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarés, que ahir va recollir el vot dels veïns d'Horta. Pallarés va insistir en la necessitat de fer la consulta amb rigor i que era indispensable el document de cessió d'un edifici municipal per part de l'Ajuntament. “Em sap greu la situació d'Horta com també la de les entitats municipals descentralitzades que es van haver de desplaçar per votar el 9-N”, va assenyalar el delegat del govern a l'Ebre.

El col·lectiu veïnal Orta Decideix sosté que el fet d'haver-se de desplaçar per votar el 9-N ha provocat una major abstenció. “S'ha creat malestar, més abstenció i més despesa pel desplaçament”, va lamentar Fortuño. Diumenge van participar en la consulta 437 veïns d'Horta, 395 dels quals van optar per sí i sí. Una participació d'un 43% del cens, mentre que la mitjana a les Terres de l'Ebre va superar el 50%.

La protesta d'ahir va tenir el suport d'Òmnium, i tot i que l'ANC primer també s'havia compromès a donar-los suport finalment no ho va fer. “No volem entrar en la dinàmica local, però els donem suport perquè van respectar la jornada del 9-N”, va dir el president d'Òmnium a les Terres de l'Ebre, Josep Moragrega. Tot i que inicialment es van plantejar instal·lar una urna alternativa a Horta, finalment ho van descartar i van optar per un vot crític amb posterioritat.

Poques taules
El president d'Òmnium a les Terres de l'Ebre va lamentar ahir que tot i que el govern ha tingut un any per muntar el dispositiu del 9-N, finalment només es van habilitar 6.000 taules, fet que ha provocat una baixa participació per la llunyania al punt de votació, segons Moragrega.
437
veïns
d'Horta de Sant Joan van participar diumenge passat en la consulta. Per fer-ho van haver de desplaçar-se a l'institut de Gandesa, a 21 quilòmetres del seu poble.
520
vots
es van emetre a Horta en les darreres eleccions europees. El 9-N no es va superar aquesta participació, cosa que sí que va passar a la majoria de municipis ebrencs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.