Política

El segon acusat de cremar una foto de Felip VI a Tarragona nega els fets davant el jutge

L'incident va passar el passat 2 de juny durant una protesta arran de l'abdicació del rei Joan Carles

La defensa reclama que s'arxivi el cas per “irregularitats” per part dels Mossos en la identificació dels tres joves imputats

Un jove ha negat aquest dilluns davant un jutge de Tortosa haver cremat una fotografia del rei Felip VI el passat 2 de juny a Tarragona.

Els fets van passar en el marc d'una protesta contra la monarquia arran de l'abdicació de Joan Carles I a la plaça de la Font de Tarragona, durant la qual es va cremar una foto del qui aleshores encara era príncep d'Astúries.

Després de la concentració tres joves van ser identificats pels Mossos i acusats d'un delicte contra la corona espanyola. El passat 29 de juliol van ser cridats a declarar com a imputats a la comissaria del barri de Campclar de Tarragona, però finalment no van declarar aquell dia.

Tot i que el cas el porta l'Audiència Nacional, els joves han declarat al seu lloc d'origen. Un d'ells ho va fer dijous passat al jutjat número 5 de Tarragona i l'altre ho ha fet aquest dilluns al jutjat número 2 de Tortosa. El tercer imputat no declararà al jutjat per ser menor d'edat.

Tal com ja va fer la setmana passada l'altre acusat , el jove ebrenc ha negat la seva responsabilitat en l'incident. La defensa reclama l'arxivament del cas per “presumptes irregularitats” en la identificació dels sospitosos per part dels Mossos d'Esquadra.

Una trentena de persones s'ha concentrat aquest migdia davant els Jutjats de Tortosa per donar suport al noi ebrenc, de 21 any, veí d'Alfara de Carles i militant del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

La concentració l'ha convocada el Grup de Suport contra la Repressió de les Terres de l'Ebre. La seva portaveu, Laia Fontanet, ha defensat que “no hi ha proves que demostrin que el jove va cremar la foto”. A més, ha denunciat que els 3 joves imputats pels Mossos “van ser identificats de forma aleatòria”.

Fontanet també ha criticat el “blindatge” cap a la figura del rei. “La corona mai ha estat votada sinó imposada pel règim franquista, si estiguéssim en una democràcia real les expressions polítiques no serien perseguides”, ha lamentat.

Després d'aquestes declaracions, l'Audiència Nacional decidirà si sobreseu el cas o tira endavant l'encausament. Segons fonts judicials citades per EFE, no serà “fins d'aquí a un o dos mesos” quan se sàpiga si els joves acaben sent imputat pels fets. Si fos així la causa es traslladaria a la seu de l'Audiència Nacional.

El precedent més recent per un cas similar es va resoldre el passat 2 d'octubre. En aquella ocasió l'Audiència Nacional va condemnar a pagar una multa de 900 euros a dos estudiants que van ser imputats per la crema de la foto de l'aleshores rei Joan Carles I durant la Diada del 2013 a Mataró.

El jutge va argumentar que els nois van cometre una acció “injuriosa” de manera “premeditada” per “desprestigiar la corona”, precisament perquè aquesta és “símbol de la unitat d'Espanya i de la permanència de l'Estat”. La sentència considerava que es tractava d'un delicte “contra la Corona i la Constitució” que no es podia emparar en els drets fonamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.