Política

ANTONI SANT

ADVOCAT I ACTIVISTA CULTURAL

“Som una nació exclosa”

Recull en un llibre catorze arguments històrics que demostren que Catalunya és una nació

Té el convenciment que serem independents si es fa una llista unitària i de país amb vista al 27-S

L'advocat que defensa la història
Antoni Sant Blanc (Barcelona, 1957) és advocat i professor universitari, i viu a Girona des de molt petit, ciutat on s'ha criat i on exerceix professionalment. Activista cultural en diversos àmbits, es dedica també a la recerca històrica i, fruit d'aquesta tasca, ha escrit el llibre ‘14 raons d'un país que s'obre al món' (Llibres del Segle), a partir de la sèrie d'articles ‘Catalunya enfront del Minotaure', que va publicar a la revista ‘Presència' entre febrer i juny del 2014 i en què aporta dades històriques irrefutables sobre el fet que Catalunya és una nació amb vocació d'estat.
Sóc molt optimista, perquè el pas endavant que
va fer aquest país
el 2014 no té
marxa enrere
L'any 1000 ja es parla del costum malaltís dels catalans de
tenir-ho sempre
tot per escrit

És un cone­gut advo­cat gironí que s'ha espe­ci­a­lit­zat en dret civil, dret de danys i dret mer­can­til. A banda del dret, però, la seva altra gran passió és la història. La seva par­ti­cu­lar visió de l'actu­a­li­tat cata­lana a través de la història la va plas­mar en la sèrie d'arti­cles Cata­lu­nya enfront del Mino­taure, publi­cats a Presència. Una sèrie que va que­dar reco­llida en el lli­bre 14 raons d'un país que s'obre al món (Lli­bres del Segle), raons per un futur en lli­ber­tat, que Antoni Sant em va expli­car amb molta vehemència el dia que ens vam tro­bar a la cafe­te­ria de la Fari­nera per fer l'entre­vista.

En el seu lli­bre dóna catorze raons per un futur en lli­ber­tat. Per què només 14 raons? No podrien ser 20, 30 o 140?
Tenia catorze raons d'un país per obrir-se al món, però en podríem tro­bar catorze mil o cent qua­ranta mil per esca­par-nos d'un país que no ens deixa fer res. Són dues coses dife­rents. Aquest és un lli­bre en posi­tiu. El catorze res­pon a un petit joc. Tenia sis o set dates que aca­ba­ven en catorze i ales­ho­res em vaig entre­te­nir a mirar si podia tro­bar alguna cosa l'any 14 de cada segle, com un graó per anar pujant o com a vàlua d'un fil històric. De fet, des del 714 fins al 2014 pas­sen catorze segles amb catorze raons dife­rents. En cada segle almenys hi ha una raó.
Què vol dir? Una raó per què?
Doncs que l'any 14 de cada segle hi ha una raó trans­cen­den­tal que fa que la història de Cata­lu­nya vagi sola i s'allu­nyi de la història de qual­se­vol altre país per incor­po­rar-se per si mateixa dins del con­cert euro­peu de naci­ons i anar pro­gres­sant. El 714, amb la invasió dels àrabs, ja ens vam dife­ren­ciar de la invasió que es va pro­duir en altres països, perquè al cap d'uns anys ens vam incor­po­rar a l'imperi caro­lingi. Vam ser l'únic país de la península Ibèrica dins l'imperi caro­lingi. Un fet que va ser fona­men­tal, perquè a par­tir d'aquí les nos­tres deri­ves tant soci­als com econòmiques han anat de manera dife­rent res­pecte als altres països de la península.
Així el 14 no és cap número màgic?
No és cap número màgic, és un pre­text per anar mirant enda­vant.
Jugant amb números i anys, no intenta imi­tar o seguir la teo­ria d'Ale­xan­dre Deu­lo­feu sobre la matemàtica de la història?
Deu­lo­feu s'ho aga­fava més seri­o­sa­ment que no pas jo, això de la matemàtica de la història. Per mi és un pre­text, per dir, per exem­ple, que el 2014 pas­sava alguna cosa ben grossa.
Què vol dir que el 2014 va pas­sar alguna cosa grossa? A què es refe­reix?
Hi va haver un tren­ca­ment defi­ni­tiu. Pot­ser no ens n'ado­nem, perquè encara estem dins del que en diríem l'ona expan­siva, però el tren­ca­ment ja s'ha produït. Per molts països euro­peus i d'arreu del món, el fet que més de dos mili­ons i mig de cata­lans anéssim a votar va ser un tren­ca­ment abso­lut. El que passi a par­tir d'aquí només depèn de nosal­tres.
Qui­nes con­seqüències i quin futur hi veu?
Tot dependrà de com ento­mem el tema. Si fem el ridícul, mala­ment. Jo con­fio en el país. El pro­blema és que la gent no té pers­pec­tiva històrica; si en tingués, pot­ser veu­ria que les coses de vega­des van per camins dife­rents dels que volem que vagin, però final­ment asso­lim l'objec­tiu. La cosa és molt com­pli­cada, però jo sóc opti­mista, perquè el pas enda­vant que es va fer el 2014 no té marxa enrere.
Estem enca­mi­nats, en la recta final d'alguna cosa?
No puc dir si estem al prin­cipi o al final del camí, però crec que el camí, molt i molt llarg no pot ser. El 2015? No ho dic pas. Mira Deu­lo­feu: deia que el 2029 ens tocava ser inde­pen­dents, jo ho firmo. Eren els càlculs matemàtics que ell feia i deia que en aquesta data Cata­lu­nya recu­pe­ra­ria la lli­ber­tat, després de la des­in­te­gració d'Espa­nya.
És clar que només podem ser inde­pen­dents amb una crisi pro­funda de l'Estat espa­nyol, que ja hi és?
Això és el més evi­dent. A mi em va donar molta espe­rança escol­tar, fa pocs dies, un diplomàtic impor­tant de l'etapa de Clin­ton en una uni­ver­si­tat de Was­hing­ton, que deia que, si bé és cert que no els agra­den els can­vis de l'statu quo, ells sem­pre esta­ran a favor de la democràcia i, en con­seqüència, per ells el pro­blema català només es podrà resol­dre a través de la democràcia. És impor­tantíssim que aquesta idea vagi calant, encara que de moment només sigui als països anglo­sa­xons, i és bo que es vagi veient que nosal­tres tenim una raó democràtica. Vés a saber si ens en sor­ti­rem o no, però com a mínim ens ho han de dei­xar pro­var seri­o­sa­ment.
En el seu lli­bre explica que s'ha fal­se­jat la història...
S'ha fal­se­jat interes­sa­da­ment per deter­mi­nats lob­bies. Sóc advo­cat i molt afi­ci­o­nat a la història. Jo aquí he anat a defen­sar-nos, com si fos en un plet con­tra tres ofen­si­ves dife­rents o con­tra tres perills dife­rents. Un és l'auto­odi.
Auto­odi dels matei­xos cata­lans?
Em refe­reixo a la falta de refe­rents que sovint tenen els cata­lans, perquè no hem fet mai història de Cata­lu­nya en el bat­xi­lle­rat o bé ens hem tro­bat en una escola amb un ense­nya­ment total­ment pre­cari en història de les huma­ni­tats en gene­ral i de Cata­lu­nya en par­ti­cu­lar. No hi ha refe­rents. Els refe­rents que tenim són espa­nyols, amb tots els alta­veus que té el poder espa­nyol, que ens ha vol­gut incul­car que Fer­ran II, el rei més impor­tant de Cata­lu­nya, va ser un rei espa­nyol que només pen­sava en la uni­tat de l'imperi espa­nyol. Això no és veri­tat, perquè en el moment en què es va morir Isa­bel el van fotre fora dient que era el vell rei català i que se n'anés cap a Cata­lu­nya perquè ho volia demo­cra­tit­zar tot i només empre­nyava. La història sol­vent és la millor defensa per a nosal­tres, perquè diu la veri­tat. La docu­men­tació de l'època i la his­to­ri­o­gra­fia més recents ser­vei­xen per demos­trar això. Aquest és el pri­mer perill: no donar refe­rents als cata­lans. Refe­rents pro­pis.
I el segon?
Segon perill: això que dèiem de la ter­gi­ver­sació de la història per part de gent interes­sada. Ens havien negat la història fins que l'any 2012 es van ado­nar que la cosa anava de veri­tat pel que fa al procés cap a la inde­pendència. A par­tir d'ales­ho­res, hi va haver un entu­si­asme cap a la història i veies com el diari ABC feia sèries històriques sobre Cata­lu­nya, la Fun­dació FAES edi­tava dos­si­ers i pagava con­gres­sos també sobre història de Cata­lu­nya i el Minis­teri d'Afers Estran­gers pagava dos­si­ers de més de 400 pàgines sobre la història de Cata­lu­nya per repar­tir-los per tot el món. De cop els agra­dava la història. Però, és clar, quina història? La que ells volien. Van veure que la història de Cata­lu­nya era el seu gran ene­mic. Aquí el pro­blema és que ens reco­ne­guin com a nació i l'única manera que no et reco­ne­guin com a nació és negar la història. Han hagut de fer un esforç impres­si­o­nant per crear una història dife­rent, per demos­trar que Cata­lu­nya no ha estat mai una nació i que Cata­lu­nya no ha estat mai un estat de dret. Els més intel·ligents reco­nei­xen la rea­li­tat, que Cata­lu­nya va ser el pri­mer estat de dret d'Europa, però diuen que es va auto­de­ter­mi­nar a favor de la uni­tat d'Espa­nya...
La història ens reco­neix o no?
El perill és que Cata­lu­nya és una nació total­ment exclosa de la història uni­ver­sal. Hi ha una con­tra­po­sició bes­tial: hi ha qui creu que la història de Cata­lu­nya demos­tra que Cata­lu­nya és un país abso­lu­ta­ment sin­gu­lar que ha fet grans apor­ta­ci­ons en la democràcia, amb el pri­mer par­la­ment, la pri­mera Cons­ti­tució, etc. D'altres, en canvi, pen­sen que Cata­lu­nya no exis­teix, i això no pot ser. No pot ser exclosa aque­lla nació que tant ha fet per la democràcia euro­pea i pels fona­ments de la men­ta­li­tat democràtica euro­pea.
Però hi ha dades, fets irre­fu­ta­bles...
Deu­lo­feu té una teo­ria, unes pàgines molt interes­sants sobre el nai­xe­ment del romànic català. Deia que el romànic mun­dial havia nas­cut a Cata­lu­nya. Es va haver d'enfron­tar a tota l'acadèmia cata­lana, que ho negava dient que el romànic català és impor­tat de la Llom­bar­dia. Ell demos­tra que les pri­me­res vol­tes romàniques cata­la­nes són del 950 i 60, men­tre que les pri­me­res apor­ta­ci­ons llom­bar­des a Cata­lu­nya són de cent anys després.
El civil català o dret propi és una anècdota o un refe­rent?
És clar que és un refe­rent. Però jo explico que era molt més impor­tant el dret públic català. El dret civil català va ser una con­cessió espa­nyola quan van deci­dir que no quedés absor­bit pel Codi Civil espa­nyol, però li van tallar les ales de manera que va que­dar exclòs de qual­se­vol tipus de reforma. És cert que el dret civil català és una demos­tració més que tenim una deter­mi­nada manera d'enten­dre el món.
Però és més impor­tant el dret públic català?
Aquí el més impor­tant és un dret públic català moderníssim, amb ins­ti­tu­ci­ons com ara el Síndic de Greu­ges, que va ser ins­tau­rat el 1406 a les Corts de Per­pinyà, pel rei Martí. I ara va el Tri­bu­nal Suprem i ens deixa com un par­rac. Com s'hi atre­vei­xen? Si nosal­tres vam inven­tar el Síndic de Greu­ges! Que ho diguin, això. Ningú ho ha dit. El dret públic català que va que­dar eli­mi­nat el 1714 era molt impor­tant, i intento dir que Cata­lu­nya no és només una nació històrica, lingüística i cul­tu­ral, sinó que sobre­tot és una nació política. I sem­pre, al llarg de la història, Cata­lu­nya ha tin­gut l'aspi­ració de ser un estat de dret. Des del pri­mer text, la pri­mera reso­lució i el pri­mer decret de dret públic que conei­xem, que és la decla­ració d'un sobirà català, el 986 a Car­dona, on el comte Bor­rell diu que per la gràcia de Déu dóna justícia, lli­ber­tat i dret als habi­tants. Sem­pre, des del pri­mer moment, s'ha inten­tat fer això, acos­tar la res pública al poble, a través de la justícia, la lli­ber­tat i el dret. I ho anem veient fins a arri­bar cent anys després als usat­ges. Sem­pre hem tin­gut aquesta men­ta­li­tat cata­lana democràtica, perquè érem un país petit que vivia al Piri­neu i s'havia de repar­tir les ter­res d'una manera precària, per sobre­viure. Tot això va fer que hi hagués una men­ta­li­tat democràtica. I, així com altres països nai­xen d'una altra manera, nosal­tres vam néixer de la pura neces­si­tat democràtica d'enten­dre'ns els uns amb els altres, perquè, si no, no hi havia manera de sor­tir-se'n. Tots els pac­tes es feien amb escrip­tu­res per la terra. L'any 1000 ja es parla del cos­tum malaltís dels cata­lans de tenir-ho tot per escrit.
Estem a les por­tes d'unes elec­ci­ons muni­ci­pals. Creu que influi­ran en el procés sobi­ra­nista?
Serà la pri­mera vegada que s'anirà a votar amb les cir­cumstàncies d'aques­tes noves for­ces que han entrat en escena i també amb l'inde­pen­den­tisme de CiU. Seran les pri­me­res elec­ci­ons en què Con­vergència és un par­tit inde­pen­den­tista. Caldrà veure com lli­guen totes aques­tes cir­cumstàncies davant l'elec­to­rat. A par­tir de les muni­ci­pals, hi haurà molts con­di­ci­o­nants que hau­ran des­a­pa­re­gut. S'hau­ran de posar d'acord d'una vegada per fer una llista unitària. Una llista de país perquè així puguem anar avançant. Sense cap mena de con­di­ci­o­na­ment ni com­plex. Si dei­xem enrere les muni­ci­pals, en què la gent s'hi juga molts càrrecs i llocs, a par­tir d'aquí s'ha de fer un esforç per anar amb una llista unitària. I si Mas ha de ple­gar, que ple­gui. No s'ho mereix, però si ha de ser el pro­blema, que bus­quin una altra per­sona que faci de líder, qui sigui. Si anem divi­dits, no ens en sor­ti­rem.
Vostè creu que el que es va ano­me­nar “suflé inde­pen­den­tista” ha bai­xat?
El suflé ha bai­xat perquè era un suflé men­ti­der; es basava en la men­tida, en el fet que la gent es pen­sava que ja estava tot fet, que ja s'havia acon­se­guit la uni­tat. Pot­ser calien les muni­ci­pals perquè ens ser­vei­xin com a catarsi, perquè no està tot fet. Encara hi ha molta feina per fer, i són els que han de pen­sar si merei­xen la inde­pendència, si han fet prou per merèixer-la. Si hi ha una llista unitària, una llista de país, estic con­vençudíssim que gua­nyarà. És impos­si­ble que Cata­lu­nya perdi. Ara, si els vas donant pei­xet amb divi­si­ons, això pot ser un des­as­tre. Dependrà només de nosal­tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia