Política

ARGA SENTÍS

CANDIDATA D'ICV-EUIA A TARRAGONA

“Ara la nostra veu és imprescindible a l'Ajuntament”

La cap de llista d'ICV a Tarragona espera mantenir la representació al consistori gràcies a la feina d'oposició “de control i proactiva”

Reivindica que els serveis socials siguin la veritable “prioritat número u” dels pressupostos municipals

Demana una entesa al territori per aconseguir un ressò real de les demandes a Madrid i Barcelona

LLISTA COMUNA
“No n'hem estat capaços. És una assignatura pendent que tenim les esquerres”
DEBAT NACIONAL
“Catalunya ha de ser un estat. Com s'ha d'articular depèn del moment que estiguem”
MANDAT
“Ha estat decebedor. El PSC no ha tingut la valentia de marcar una ruptura”
OPOSICIÓ
“He fet oposició de control. Hem volgut portar temes al ple, com ara les mocions de la PAH”
SERVEIS SOCIALS
“Hem de creure'ns que són la prioritat. Cal ser més proactius i que es notin més en el pressupost”
CAMPANYA
“Cada quatre anys tenim candidats fent propostes dels mateixos temes i que no es fan mai”
RESULTATS
“No tinc por de quedar fora. Crec que tindrem bons resultats per la feina que hem fet”
FINANCES
“La manca de recursos ens agafa amb uns deutes i obligacions que ens hipotequen”
TERRITORI
“O treballem com a àrea metropolitana o serem el pati del darrere de Barcelona”
MOBILITAT
“Cal connectar els barris i el centre amb carrers per a vianants, no amb carreteres”

Arga Sentís repe­teix a Tar­ra­gona com a cap de llista de la coa­lició ICV-EUiA (a la qual s'incor­pora el Par­tit Repu­blicà d'Esquer­res) després que el 2011 va acon­se­guir recu­pe­rar la repre­sen­tació per­duda qua­tre anys abans. Després d'un man­dat a l'opo­sició, aspira a la ree­lecció i a dei­xar enrere la polèmica per la fallida can­di­da­tura unitària d'esquer­res de Tar­ra­gona en Comú.

Què ha pas­sat amb el procés de Tar­ra­gona en Comú perquè hagi fra­cas­sat?
Sim­ple­ment que no ens vam posar d'acord, però no només nosal­tres, sinó les dife­rents orga­nit­za­ci­ons que calien. El pro­blema és que hi havia una falta de reco­nei­xe­ment del paper de les orga­nit­za­ci­ons. Aquí no vam ser capaços de fer-ho, i segu­ra­ment és part de res­pon­sa­bi­li­tat de tots. Posar-nos d'acord les dife­rents for­ces d'esquer­res és una assig­na­tura pen­dent, tard o d'hora ho hau­rem de fer. Mol­tes vega­des, però, es parla de con­fluència de cara a unes elec­ci­ons, però trobo que també ha de ser una acti­tud de les for­ces d'esquer­res sem­pre.
Tar­ra­gona en Comú us van acu­sar d'haver dina­mi­tat el procés des de dins.
No ho podíem fer si no estàvem dins. No vull fer polèmica sobre el seu comu­ni­cat.
Heu arri­bat tard a dis­se­nyar la vos­tra can­di­da­tura per tot aquest procés. Us per­ju­di­carà?
No, estic molt satis­feta de la llista que hem fet. És una can­di­da­tura molt plu­ral i que reflec­teix molt la nos­tra visió de la ciu­tat. Una can­di­da­tura de gent tan nor­mal com la cap de llista, amb gent de tots els bar­ris, en cre­ma­llera, i amb molta presència de gent jove. Em sem­bla molt impor­tant això: tot el que facis en política suposa cons­truir el futur per a les noves gene­ra­ci­ons, i és impor­tant tenir en compte els joves en això.
Us pre­sen­teu diver­ses for­ces d'esquer­res, i vosal­tres el 2011 vau pas­sar per poc el llin­dar, amb un 5,5% dels vots. Teniu por de que­dar fora?
No tinc por, jo crec que a unes elec­ci­ons no et pots afron­tar amb por i recança. Crec que tin­drem uns bons resul­tats perquè tenim una feina al dar­rere que ens avala. En una situ­ació com l'actual, una veu com la nos­tra és impres­cin­di­ble.
Com valora aquest man­dat?
Hi havia un joc de majo­ries que sem­blava al prin­cipi molt com­pli­cat però que ha permès a l'alcalde Josep Fèlix Balles­te­ros gover­nar amb certa tran­quil·litat, pot­ser també gràcies al seu tarannà. Ha estat, però, un man­dat dece­be­dor. Ja sigui per falta d'empenta o de con­ven­ci­ment del PSC, o pel joc de majo­ries del ple, no hem aca­bat de defi­nir un model i unes pri­o­ri­tats de govern. I que s'afe­geix al balanç dece­be­dor dels altres qua­tre anys, quan Balles­te­ros va gover­nar amb ERC.
Té la sen­sació que la ciu­tat no avança?
El 2007 Tar­ra­gona par­tia de molts anys de govern de la dreta que havien dibui­xat una ciu­tat molt desi­gual, molt frag­men­tada i molt sot­mesa a interes­sos par­ti­cu­lars, dis­se­nyada pels pro­mo­tors, i amb un dis­curs bas­tant car­rincló. Els anys de govern del PSC no han impli­cat un canvi radi­cal, sinó un anar fent, però sense la valen­tia de mar­car una rup­tura i començar les coses d'una manera dife­rent. Ha estat una opor­tu­ni­tat per­duda que no es fes fa vuit anys, ara podríem afron­tar la situ­ació d'emergència social amb un altre bagatge.
La seva tasca com a opo­sició ha estat molt ben valo­rada. Fins i tot el can­di­dat de Ciu­ta­dans la va feli­ci­tar quan el vam entre­vis­tar.
Jo he fet opo­sició perquè era la meva feina, era on m'havien col·locat els vots dels ciu­ta­dans. He inten­tat fer opo­sició molt de con­trol, i molt pro­ac­tiva, no des­truc­tiva.
I no s'ha sen­tit sola?
No, sem­pre he tin­gut una orga­nit­zació al dar­rere. També són mane­res d'enten­dre la política, cadascú té la seva manera. Nosal­tres vam inten­tar no limi­tar-nos a ser reac­tius, sinó por­tar temes dels quals con­si­de­rem que s'ha de par­lar, com les moci­ons de la PAH. També han fun­ci­o­nat coses tan peti­tes com per exem­ple acon­se­guir que es publi­quin les modi­fi­ca­ci­ons del pres­su­post.
Vostès han ence­tat una cam­pa­nya de pro­grama par­ti­ci­pa­tiu sota el lema “Jo faig política”. Sem­bla que ara està de moda que els can­di­dats es pre­sen­tin com ali­ens a la política.
Jo sóc política. Rei­vin­dico la política, és una manera d'estar al món, en què et pre­o­cu­pes de les coses col·lec­ti­ves. Una altra cosa és com fan política cer­tes per­so­nes, però aques­tes males pra­xis s'han de can­viar pre­ci­sa­ment des de la política.
A Tar­ra­gona al descrèdit s'hi afe­geix que cada qua­tre anys par­lem dels matei­xos temes?
És un dels grans pro­ble­mes. Cada vegada que tenim una cam­pa­nya sabem que sor­ti­ran els matei­xos tres o qua­tre temes, pels quals la gent pro­po­sarà coses que no es faran mai. Pro­pos­tes que es fan sense tenir en compte el que cos­tarà ni l'admi­nis­tració res­pon­sa­ble, ni si és pos­si­ble tècni­ca­ment. I pas­sarà amb aquest ball que es fa d'equi­pa­ments i edi­fi­cis buits. Que ja no sé si és una farsa, una tragèdia o una astra­ca­nada vocal. Això és molt poc seriós, i ens passa cada cam­pa­nya, i no entra­rem en aquest joc.
Ni amb el Banc d'Espa­nya? Pels pre­ce­dents del seu par­tit li he de pre­gun­tar...
[Riu]. El que no faria al Banc d'Espa­nya seria pro­pos­tes que no tenen en compte les carac­terísti­ques tècni­ques.. Hi ha gent que parla de fer una bibli­o­teca, i em sem­bla que no s'han mirat els estàndards. Li dona­ria aque­lla funció que sigui més ràpida, més fac­ti­ble, i si pot ser un equi­pa­ment per al barri, millor.
Quina és la pri­o­ri­tat número u en la gestió de la ciu­tat?
El res­cat social. La pri­o­ri­tat número u ha de ser els seus ciu­ta­dans. Estem vivint una època en què les neces­si­tats de la gent són dramàtiques.
Què can­viaríeu de com ho ha ges­ti­o­nat el PSC?
No diré que no hagin dedi­cat esforços tant a polítiques soci­als com l'ocu­pació, però que diguin quina ha estat la pri­o­ri­tat? Als pres­su­pos­tos això no surt així. El canvi és creure'ns real­ment que ho és, ser molt més pro­ac­tius, i que es noti tant en el pres­su­post com en la política quo­ti­di­ana del dia a dia. Per exem­ple, al ple hem defen­sat la cre­ació d'un parc públic d'habi­tat­ges, que a Tar­ra­gona no en tenim.
D'on trau­ran els recur­sos?
No sols recur­sos, també neces­si­tem capa­ci­tat política. La nova llei del PP buida els ajun­ta­ments de capa­ci­tat política i els con­ver­teix en una mena d'òrgan ges­tor, i això cal denun­ciar-ho. El tema del finançament dels ajun­ta­ments s'ha de resol­dre des d el'inici de la democràcia, i hau­ria de ser una pri­o­ri­tat. A més, aquí a Tar­ra­gona aquesta manca de recur­sos ens agafa amb uns deu­tes i unes obli­ga­ci­ons pen­dents que hipo­te­quen les finan­ces. I estic par­lant del deute del pàrquing Jaume I, que és una de les ani­ma­la­des més grans que s'han fet en aquesta ciu­tat. O del deute del Mer­cat, que són aquells pro­jec­tes que aca­bem pagant en l'època que ens va més mala­ment. I con­ti­nuem, apos­tant per temes com els Jocs del Medi­ter­rani...
Què farien amb els Jocs del 2017? Els atu­ra­rien?
Tenim els matei­xos dub­tes de sem­pre. Havíem defen­sat que si ser­vien per resol­dre la mobi­li­tat, per cosir i garan­tir la mobi­li­tat entre les dife­rents pobla­ci­ons del Camp de Tar­ra­gona, i també per cosir Ponent amb el cen­tre, això era el lle­gat que valia la pena. Si al final aca­ben sent un esde­ve­ni­ment i punt, aquesta no és la fina­li­tat. El pit­jor que ens podria pas­sar és que això acabés sent una cosa per la qual haguem d'avançar els diners des de Tar­ra­gona (de fet, ja hem dema­nat un crèdit) i que aca­bem pagant la festa, en un moment que aquests diners són més neces­sa­ris. Si no hi ha com­promís pres­su­pos­tari abso­lu­ta­ment ferm de la resta d'admi­nis­tra­ci­ons, ens hauríem de plan­te­jar l'opor­tu­ni­tat dels Jocs.
Tar­ra­gona sem­pre té pro­ble­mes per acon­se­guir atenció de les altres admi­nis­tra­ci­ons.
Això passa per una certa dinàmica per­versa que hi ha al ter­ri­tori. Som un ter­ri­tori com­plex, som uns pobles que estan molt junts, sense que això hagi pro­vo­cat que els dife­rents ajun­ta­ments hagin inten­tat posar-se d'acord. Aques­tes bata­lle­tes de cam­pa­nar que for­men part de la dinàmica dels par­tits i ajun­ta­ments del ter­ri­tori no han afa­vo­rit gens, al con­trari, el fet de tenir presència i força a altres admi­nis­tra­ci­ons. Si Reus, Tar­ra­gona i Vila-seca com­pe­tei­xen entre elles, és difícil que les rei­vin­di­ca­ci­ons del ter­ri­tori aca­bin tenint res­posta. I si no arriba aquesta entesa, aca­ba­rem sent el pati del dar­rere de Bar­ce­lona, on por­ta­ran les coses que no vol ningú. Mireu què ha pas­sat amb BCN World. Hem d'arti­cu­lar-nos com a la segona àrea metro­po­li­tana de Cata­lu­nya, no té sen­tit mirar el món amb els ulls del segle XIX.
Aquest man­dat vau ser els únics que us vau opo­sar a con­ver­tir el pàrquing Jaume I en apar­ca­ment con­ven­ci­o­nal. Ara, sem­bla que el PSC us ha aca­bat donant la raó.
Si ens hagues­sin fet cas a l'inici del pro­jecte, tot això que ens hauríem estal­viat. És evi­dent que allà un apar­ca­ment no hi pot anar. El més urgent és depu­rar les res­pon­sa­bi­li­tats, de tot tipus, també polítiques. I recu­pe­rar els diners mal­ba­rats. . Ima­gino que ara tots tenen mol­tes ganes d'ence­tar una cam­pa­nya amb una pro­posta per aquell forat, però hem de veure quina i quant costa.
Com veu la política de mobi­li­tat que s'ha apli­cat durant aquest man­dat?
Tenim un pro­blema: sem­pre aca­bem par­lant d'apar­ca­ments, i la mobi­li­tat no són només cot­xes. El pla de mobi­li­tat que tenim és un bon ins­tru­ment, i cre­iem que la poten­ci­ació del trans­port públic passa per garan­tir que l'EMT sigui una empresa pública i via­ble. És impor­tant que la ciu­tat sigui sobre­tot un espai per a via­nants. Cal con­nec­tar els bar­ris i el cen­tre amb car­rers, no amb car­re­te­res.
La pro­xi­mi­tat del 27-S i el debat naci­o­nal influirà a les muni­ci­pals?
És una pos­si­bi­li­tat. Es votarà en clau molt local, però evi­dent­ment els temes de país també es trac­ten a les ciu­tats, i s'ha de poder par­lar de tot.
I en aquest debat, Arga Sentís on es troba?
Jo penso que el model que tenim ara està esgo­tat, ja no té més recor­re­gut. La Cons­ti­tució s'ha inter­pre­tat d'una manera que no hi té cabuda Cata­lu­nya. A par­tir d'aquí cal que Cata­lu­nya sigui el que els ciu­ta­dans deci­dei­xin en un referèndum, que en cap cas es pot can­viar per unes elec­ci­ons al Par­la­ment. La meva res­posta? Crec que Cata­lu­nya ha de ser un estat. La manera com s'arti­culi aquest estat depèn molt de quina sigui en aquell moment l'alter­na­tiva i les pos­si­bi­li­tats. Al final tots aquests pro­ces­sos aca­ben en acords, no són uni­la­te­rals.

Del Centre de Normalització al ple

Nascuda a Tarragona el 1964, es considera filla del barri de Sant Salvador. “Tot i que ara sóc una mica de tot arreu”, explica. Casada i amb dos fills, és llicenciada en filologia catalana i té també amb un postgrau en gestió de la ciutat. Des de fa 25 anys, treballa al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona on , entre d'altres tasques, ha fet classes de català a nouvinguts, “una experiència de la qual aprens més que no ensenyes”. Actualment està en excedència.

Judit Fernàndez



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia