Política

Alta tensió per la guerra bruta contra els Mossos

El presumpte intent de boicot d'una operació antigihadista enfronta els sindicats de les policies catalana i espanyola

Els representants del CNP acusen els agents del cos català de “deslleialtat”

Espadaler reitera el seu desig que el cas s'aclareixi aviat i està disposat a parlar-ne amb Fernández Díaz

La fiscalia descarta la reobertura de
la investigació

La presumpta filtració, per part de dos agents del Cuerpo Nacional de Policía (CNP), que va posar en perill l'operació dels Mossos contra la cèl·lula gihadista desactivada el mes d'abril passat a Catalunya ha obert un nou front de tensió. A l'enfrontament dialèctic entre el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el ministre Jorge Fernández Díaz, s'hi van afegir ahir els sindicats dels dos cossos policials, que es van intercanviar dures acusacions. D'altra banda, la intervenció de la fiscalia de l'Audiencia Nacional, que va expressar el seu desig d'investigar l'origen, no del presumpte avís als gihadistes, sinó de la filtració de la denúncia presentada pels Mossos al novembre, no fa altra cosa que obrir nous interrogants sobre el que podria ser un altre episodi de la guerra bruta de l'Estat espanyol contra el procés sobiranista, ara amb els Mossos d'Esquadra en el punt de mira.

“L'informe conté afirmacions gratuïtes i perjudicials contra la Policía Nacional”, van declarar a Efe fonts de la fiscalia que dirigeix Javier Zaragoza, i hi van afegir que les noves proves aportades pel Departament d'Interior no alterarien l'arxivament de la peça separada de l'operació Caront, que el jutge Santiago Pedraz va decidir arxivar el febrer passat. Tot i el to d'aquestes afirmacions, el conseller Ramon Espadaler va saludar ahir amb un cert entusiasme la intervenció del ministeri públic i va reiterar la seva confiança que les “noves proves fefaents” obtingudes després de les detencions serviran per reobrir la causa. “Celebro que el cas hagi despertat l'interès del fiscal i reitero la meva confiança en les autoritats judicials i en l'Audiencia Nacional”, va declarar en una entrevista a RAC1, durant la qual va confirmar que va ser un agent dels Mossos infiltrat en la cèl·lula qui va descobrir l'intent de sabotatge de l'operació. Va ser a principis de novembre, durant una conversa amb altres membres del grup i, segons el conseller, el presumpte intent de sabotatge “va posar en risc la integritat de l'agent”. Pel que fa a les amenaces del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que dijous va afirmar que “la baixesa del govern català tindrà conseqüències”, Espadaler es va mostrar “relativament sorprès” i disposat a parlar-hi.

Els sindicats, enfrontats

Tot i que el conseller va insistir que la denúncia és contra dos membres del CNP i no contra el gros d'aquest cos, el cas va suscitar ahir una duríssima reacció dels sindicats majoritaris. El SUP, la CEP, la UFP i l'SPP van lamentar les acusacions i les van considerar un insult i un “intent barroer de deslleialtat institucional que reflecteix un inexistent sentit d'estat”. En un comunicat conjunt, van criticar “el procediment irresponsable dels Mossos, que van acudir a la premsa i van improvisar històries inversemblants només existents al cap dels seus dirigents polítics”. “L'objectiu de garantir la seguretat ciutadana ha de prevaldre per sobre de qualsevol altre interès espuri”, van concloure. En termes semblants es va expressar el director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, que va qualificar d'“ignomínia” les acusacions fetes per Interior.

El comunicat conjunt dels sindicats del CNP va tenir resposta per part del Sicme, que representa els comandaments dels Mossos d'Esquadra. En una nota, es van mostrar sorpresos pel que van considerar un “atac”, i van defensar l'actuació de la policia catalana. “Si els indicis aportats pels investigadors al jutge de l'Audiencia Nacional no tinguessin cap tipus de fonament, serien els policies que ho van posar en coneixement del magistrat els que ara estarien imputats per falsa denúncia”, afirmava el sindicat. Molt més moderada va ser la posició del SAP-UGT, majoritari als Mossos d'Esquadra, que es va limitar a exigir als responsables polítics que deixin de fer-se retrets per treure “rèdit polític” de la situació i que treballin per millorar la coordinació entre els cossos policials des de la “màxima lleialtat institucional”. El sindicat subratlla l'èxit de l'operació, que va culminar amb la detenció d'onze presumptes gihadistes i demana respecte per als Mossos, “el mateix respecte amb què ells tracten la resta de cossos policials”.

Mas: “Tenim una policia eficaç”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar la intervenció que va fer ahir al vespre a Deltebre per fer una encesa defensa de la tasca dels Mossos d'Esquadra i per acusar el govern espanyol de “crear problemes allà on no n'hi ha”. “A Catalunya, ni és un problema la llengua, ni el castellà ni el català; ni és un problema la policia, que afortunadament és molt eficaç, ni hauria de ser un problema poder-se expressar amb llibertat i tranquil·litat i posar la bandera que es vulgui posar cadascú”, va assenyalar amb referència a les polèmiques sorgides aquesta última setmana amb el govern espanyol i les seves institucions.

El presumpte intent de boicot de l'operació dels Mossos també va ser comentat per altres líders. El socialista Miquel Iceta es va mostrar “escandalitzat” i va afirmar que la lluita antiterrorista no pot caure en el “sectarisme”, mentre que la popular Alícia Sánchez-Camacho va assegurar que “no és pertinent” situar una qüestió tan seriosa enmig d'una campanya electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.