el contrapunt
Amenaces comptades, però sempre fora de lloc
Les amenaces directes a un candidat de Portbou han tacat la campanya a l'Alt Empordà
A la resta de la comarca, la campanya en conjunt ha estat tranquil·la
El cas més greu que ha enterbolit aquesta campanya a l'Alt Empordà ha estat sens dubte el de les amenaces que ha denunciat Josep Pallarès, candidat d'ERC al municipi de Portbou. La condemna unànime de totes les forces polítiques (i no només de les candidatures de Portbou) no s'ha fet esperar i era l'única resposta possible. Ha estat un cas extrem (l'afectat s'ha plantejat no només de renunciar a ser candidat sinó fins i tot de marxar del poble) i afortunadament aïllat, però tampoc no són acceptables els cartells tacats de sang –que ha denunciat l'alcalde de Llançà, Pere Vila–, les pintades insultants (també n'hi hagut exemples a Llançà amb el candidat d'ERC), o senzillament el deteriorament de les pancartes, com ha denunciat l'alcaldable del PSC de Roses, Olga Simarro. A banda d'aquestes situacions, en alguns municipis també han aparegut denúncies i filtracions que, coincidint amb el període de campanya, deixaran el dubte de saber si eren fundades o si només eren un intent de treure suposats draps bruts: filtracions de veïns deutors amb la hisenda local a Castelló d'Empúries, una denúncia a l'Oficina Antifrau a l'Escala, polèmiques sobre el sou de l'alcaldessa a Figueres, empadronaments sota sospita a Palau-saverdera, o denúncies a la Junta Electoral, també a Figueres durant la precampanya.
Acabin com acabin aquestes denúncies o polèmiques, són les excepcions que han fet que el debat hagi pujat de to en alguns municipis. En la majoria dels 68 municipis de la comarca, però, la campanya d'aquestes eleccions municipals haurà estat tranquil·la, tot i els nervis legítims, tenint en compte les expectatives de cada candidatura.
La campanya puja de to a les xarxes
La campanya electoral a l'Alt Empordà ha estat tranquil·la, amb poques estridències, tot i les excepcions lamentables que es recorden sobre aquestes línies. Però hem vist una altra campanya: la de les xarxes socials. I aquesta sí que ha pujat de to enmig del joc net que ha regnat entre la majoria d'alcaldables, que han evitat els atacs directes i que més aviat han preferit que tot plegat quedés un pèl aigualit. En canvi, a les xarxes socials hi ha hagut salsa per estona amb converses ben sucoses entre usuaris, i també amb la intervenció d'alguns polítics. Sobretot s'ha notat a Figueres i Castelló d'Empúries, i en menys mesura a l'Escala. Hi ha hagut acusacions, draps bruts, rumors i discussions, algunes de les quals han arribat als mitjans. Valoro molt la força de les xarxes socials: estenen la informació, les preguntes dels internautes obliguen els candidats a parlar de temes obviats i ajuden a mobilitzar el personal. Però cal anar amb compte perquè a les xarxes (i més en campanya) hi pot haver acusacions interessades, informacions no certes o veritats a mitges. M'hauria agradat un debat més intens, és cert, però entre la campanya insípida i la guerra bruta, encara em quedo amb l'avorriment. Val més fer servir Facebook i Twitter per fer una porra de resultats com han fet a Figueres. Qui l'encerti, un lot de llibres de regal. Així sí!
Rosincs, barallats abans de començar
Un cas insòlit d'aquesta campanya és el de la llista Rosincs. Les lluites internes en aquesta nova candidatura (es presentava per primer cop a Roses) no han deixat ni temps per fer campanya. L'intercanvi d'acusacions entre una part de la llista i l'alcaldable, Paqui Guijarro, i persones afins fa que no se sàpiga encara si demà hi haurà butlletes d'aquesta llista a Roses. Guijarro diu que continua com a candidata, mentre que la resta de la llista afirma que el partit s'ha dissolt i que han renunciat a presentar-se.