Ultimàtum de CDC a una Unió dividida
Convergència dóna quatre dies de marge a Duran perquè es decideixi sobre la independència i alerta que CiU es trencarà si no l'assumeix
La consulta d'UDC obre una pugna de legitimitats dins de la direcció del partit
Els sobiranistes tiren pel dret i volen negociar el full de ruta
el document “es pot modular però no alterar”
CiU avança de manera definitiva per la cresta del trencament. CDC no esperarà més i entoma el 27-S amb la determinació que Artur Mas encapçali una candidatura nítidament independentista, amb Unió o sense. Aquest és el missatge que el coordinador general dels convergents, Josep Rull, va traslladar ahir al secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, en una reunió a la seu del carrer Còrsega. Rull va llançar un ultimàtum als socialcristians en un moment crític per al partit de Josep Antoni Duran i Lleida, que viu una fractura interna sense precedents entre la militància i dins del comitè de govern després del referèndum intern de diumenge.
En plena pugna de legitimitats entre el sector oficialista i sobiranista d'Unió per la gestió dels resultats ajustats del 14-J, CDC es dirigia directament a la cúpula de Duran: han de respondre abans de dissabte si admeten el caràcter plebiscitari de les eleccions del setembre i si estan disposats a presentar-s'hi amb un programa electoral que defensi la independència de Catalunya sense eufemismes. Si no ho fan, CiU té els dies comptats. Artur Mas intervindrà dissabte en un acte de CDC a Molins de Rei per iniciar amb solemnitat el compte enrere plebiscitari, i al carrer Còrsega esperen que UDC ja s'hagi decidit llavors. “L'obtenció de la resposta no s'ha d'allargar indefinidament”, insistia Rull, que alertava que l'aposta independentista convergent és “inamovible”.
La pilota descansa ara sobre la teulada d'una Unió profundament fracturada. La consulta de diumenge ha descarnat la pugna interna dins de la direcció socialcristiana, ara per la interpretació dels resultats. El sector oficialista i el sobiranista no van arribar a cap lectura homogènia durant les més de tres hores llargues de reunió del comitè de govern d'ahir al matí. La discrepància es fa crònica i s'aguditza. L'executiva va decidir per una majoria de 19 vots a 8 obrir converses, exclusivament, amb CDC. Espadaler i Toni Font van començar a la tarda amb Rull i Lluís Corominas, en un intent de condicionar la candidatura de Mas, però van topar amb l'ultimàtum convergent. Desafiant un cop més Duran, l'equip d'Antoni Castellà, en minoria a la direcció d'Unió, va brandar el 46,7% de vots de rebuig de diumenge per anunciar que negociaran igualment amb tots els signants del full de ruta independentista per buscar un encaix socialcristià en el bloc del sí i sí. ERC s'hi va posar bé, amb un avís previ: “El tren no espera ningú ni baixarà de velocitat.”
La intenció declarada dels de Duran era supeditar la continuïtat de CiU a un acord amb CDC que acostés un hipotètic programa electoral de la federació a la proposta que va avalar un 50,3% de la militància d'Unió. Públicament, els socialcristians no han volgut entrar en la possibilitat d'una dissolució imminent de la federació ni en la presentació d'una eventual candidatura pròpia el 27-S. Espadaler, però, va advertir que el document “es pot modular però no alterar en la seva essència”. La maniobra podria haver obligat Mas a haver de triar entre Unió i ERC, vista la gran distància existent entre la proposta avalada per una majoria ajustada de la militància socialcristiana i el full de ruta conjunt del bloc independentista. Però CDC es nega a abordar els sis condicionants del projecte d'Unió (plena sobirania, majoria de vots i no escons, persistència en el diàleg, seguretat jurídica, manteniment a la Unió Europea i garantia de cohesió social) si Espadaler no aclareix abans si la referència genèrica al “procés” que inclou és la independència. “Si hi ha acord en el punt de partida, tota la resta és senzill”, va insistir Rull.
El que no farà CDC és entrar a negociar amb el sector sobiranista d'Unió fins que no obtingui una resposta dels de Duran. Al carrer Còrsega prioritzen les converses entre els càrrecs homòlegs dels dos partits de la federació. En un acte al vespre, Mas salpebrava la crítica situació de CiU amb un pessic de complicitat cap a la facció de Castellà, Joan Rigol i Núria de Gispert. “Tenim gairebé la meitat d'UDC que ha dit que sí, i l'altra meitat que ha votat un procés que no ha acabat de definir amb exactitud. Tenim més del que teníem fa 48 hores”, va indicar.
Un error en el recompte va rebaixar la distància mínima amb què la direcció de Duran creu ratificada la seva gestió al partit. Són 95, per ara, els vots amb què el sí va guanyar la consulta. Divendres s'hi incorporaran les paperetes provinents del vot per correu, però la cúpula descarta que capgirin els resultats. De moment, n'ha arribat una seixantena. Pel sector del líder socialcristià, el centenar escàs de vots de diferència que va aconseguir el sí són suficients per intentar condicionar CDC. Pel sector sobiranista, és una victòria per la mínima que exigia una gestió més generosa de l'endemà del referèndum intern. Consideren que, si la meitat del partit està a favor de continuar en el procés i l'altra meitat, de la independència, el pas següent ha de ser començar a negociar amb els partits i les entitats sobiranistes l'adhesió d'Unió al full de ruta conjunt per a les eleccions del 27-S. I així ho faran. Troben impensable, a més, que el nucli dur de la cúpula emprengui mesures disciplinàries en contra perquè es complicaria encara més la situació. Algunes veus de la direcció de Duran, tanmateix, no dubtaven a qualificar de “deslleialtat” la determinació dels sobiranistes. Segons diverses fonts, Duran va intervenir repetidament en el comitè de govern per defensar els seus postulats. No es va posar sobre la taula ni Construïm ni la convocatòria d'un congrés extraordinari. Passen les hores i es precipita la resolució del futur de CiU.