Política

Munté: “No tenim cap por de les amenaces de l'Estat”

La vicepresidenta fa una crida a mantenir la tranquil·litat davant de la tàctica d'intimidació del PP per suspendre l'autonomia de Catalunya

Sosté que el que tem Rajoy és el resultat de les urnes

Cap por davant l'amenaça velada de l'executiu del PP a Madrid en el sentit de suspendre l'autonomia a Catalunya si es declara la independència. Aquest és el missatge que la vicepresidenta i portaveu del govern, Neus Munté, va voler transmetre ahir durant un esmorzar informatiu, en el qual va convidar també el govern espanyol i tots els que parlen de la possibles suspensió a no témer la democràcia i “escoltar el mandat democràtic de les urnes”. Segons la número 2 d'Artur Mas, els qui amenacen amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució no tenen clar de què es tracta el 27-S, perquè el tracten com unes eleccions autonòmiques ordinàries, quan no ho són. “Ho veiem amb atacs frontals i gens dissimulats que porten a les amenaces aquestes”, va dir.

Sobretot, calma

Per a la portaveu del govern català, la manera de fer front a aquests atacs és tenir la consciència tranquil·la i un esperit constructiu fins al final del procés. “Només podem manifestar que no ens fa por, que no tenim cap mena de por. Al contrari, convidem la gent que fa aquestes amenaces i declaracions que no tinguin por de la democràcia i escoltin el mandat democràtic de les urnes”, va concloure. L'explicació de per què a Madrid fa por el 27-S és, per ella, un misteri. “Sabem el dèficit democràtic que pateix l'Estat, i aquestes amenaces en són una mostra més. Si les urnes fan por, i no se saben llegir ni el resultat electoral ni les manifestacions massives amb esperit cívic, tenen un problema”, va asseverar.

La vicepresidenta creu que la recepta perfecta per contrarestar l'actitud que atribueix a l'Estat és treballar amb més cohesió interna i amb el plantejament “de no tenir por, ni cedir, ni arrugar-nos davant les amenaces, respondre amb democràcia i urnes, que no són cap problema sinó la solució”.

També es va referir al paper de la CUP en aquest 27-S i en l'escenari que es pot obrir després. Cal recordar que la CUP ha
rebutjat participar en la candidatura Junts pel Sí, que aplega CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Per ella, l'actitud del partit liderat per David Fernàndez és legítima i coherent, però detecta moltes coses en comú, així com moltes complicitats. “El seu programa i la seva llista estan clarament enfocats en eleccions plebiscitàries per culminar la transició nacional i assumir el procés constituent d'una
Catalunya independent”, va declarar.

La sorpresa per Revilla

D'altra banda, la portaveu del govern s'ha mostrat molt sorpresa que, malgrat que ni el rei espanyol Felip VI ni el president de la Generalitat, Artur Mas, hagin parlat de la reunió que van tenir, sí que ho hagi fet el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que va assegurar que el Borbó li havia confessat que “això de Mas és irreconduïble”. “Trobo agosarades aquestes declaracions, tot i que ell –el president de Cantàbria– ens hi té acostumats.” A més, la vicepresidenta va qualificar de sorprenent “la quantitat d'experts en gestualitat que té l'Estat”, recordant així quanta gent va voler interpretar la reunió entre Artur Mas i Felip VI només per les cares o gestos que van mostrar a l'entrada.

PSC, PP i C'S detecten veus divergents a Junts pel Sí

La confecció de la candidatura de Junts pel Sí continua generant rebuig als seus oponents electorals. Ahir, tant els portaveus del PSC com de C's i el PP van dirigir les seves crítiques al fet que, sent una llista formada per sensibilitats diferents, hi haurà discursos divergents, sobretot durant la campanya. “Tenen un element en comú i discrepàncies en tota la resta”, van dir, per exemple, des del PP.

SI dóna suport a la candidatura conjunta

SI ha fet un referèndum intern que ha acabat amb un suport, tant d'adherits com de simpatitzants, a la candidatura Junts pel Sí. Els resultats definitius de la consulta es donaran a conèixer avui.

ICV vol dos debats en els mitjans públics catalans

ICV-EUiA ha presentat una esmena a una moció d'ERC per tal que els mitjans públics celebrin durant la campanya per al 27-S dos debats electorals: un amb els caps de llista i un altre amb els presidenciables.

Ibarretxe diu que el procés ja no té marxa enrere

L'exlehendakari Juan José Ibarretxe creu que el procés català “està servit i no hi ha marxa enrere”, i que per exercir el dret a decidir fa falta voluntat i abandonar excuses com la de “Madrid no em deixa”.

Mas cau en tics dictatorials, per García-Margallo

Un dels ministres que més bel·licosos s'han mostrat sempre amb el procés català ha estat el titular de la cartera d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. Fidel a la seva posició, ahir va comparar el discurs d' Artur Mas, sobre la llista conjunta independentista amb el totalitarisme i les dictadures: “Cada vegada que veig un líder polític que diu que no votar-lo a ell és no votar la nació o la comunitat que representa, em poso a tremolar perquè aquesta és la llavor o el germen del totalitarisme.” García-Margallo no es va tallar ni un pèl i ahir a Barcelona va recordar el passat franquista de l'Estat per fer una analogia amb els discursos totalitaris del nord d'Àfrica o l'Orient Mitjà. “Si alguna cosa retrec a la dictadura és que s'apropiés de la nació i de la religió”, va dir, comparant-ho amb Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.