Política

Per què hem de votar Sí

Per tornar a ser una terra d'acollida oberta al món

La independència permetrà que Catalunya controli els fluxos migratoris cap al país i afavorirà la contractació en origen

El Principat podria arribar en una o dues dècades a 10 milions d'habitants

Catalunya ha estat històricament terra d'acollida. La nostra cultura és una barreja de moltes cultures diferents que ens han enriquit com a societat. La immigració, doncs, no ens fa por. A Espanya les coses no es veuen igual.

Segons els redactors del web www.elclauer.cat, Catalunya podria estimular l'arribada d'una immigració més qualificada que la dels últims anys. I fan referència a “l'atracció de talent estranger ben format”.

Això comportaria revertir la situació actual. Des de 2009 i fins avui, i segons dades de la Fundació Nous Catalans, el saldo migratori ha estat negatiu. Amb la crisi econòmica molts immigrants han optat per tornar als seus països d'origen i molts joves han decidit marxar amb vista de la falta d'oportunitats a Catalunya. Aquest mateix estudi revela que de la població estrangera resident a Catalunya un 29,9% afirmen sentir-se més propers a Catalunya, per un 19,7% que s'identifiquen més amb Espanya. Segons l'estudi, en cas que es convoqués un referèndum sobre la independència de Catalunya els partidaris i els detractors empaten. Un 31,2% votaria a favor de la independència i un 30,3%, en contra. Un 29,9% de residents estrangers no aniria a votar.

Tant els redactors d'elclauer.cat com els responsables de l'estudi de la Fundació Nous Catalans coincideixen que Catalunya necessita una política migratòria pròpia per poder gestionar els fluxos migratoris segons les necessitats laborals i demogràfiques catalanes. Una gestió que s'ha de portar a terme des del respecte als drets humans, destinant més recursos a la immigració i eliminant espais de coerció com els centres d'internament.

Els dos documents apunten que Catalunya hauria de gestionar els fluxos migratoris d'acord amb els països d'origen, de manera que els estrangers “arribin a Catalunya amb un contracte de feina sota el braç, gràcies a la contractació en origen, en línia amb el que promulguen els països desenvolupats.” La Fundació Nous Catalans aposta per la creació d'un Servei d'Ocupació Exterior per afavorir la contractació en origen. És evident que el Parlament de Catalunya hauria de legislar per primer cop sobre aquesta qüestió, com també s'haurien d'establir les polítiques d'asil pels refugiats.

2009-15 El saldo migratori és negatiu perquè amb la crisi molts estrangers han tornat al seu país d'origen. 10 milions Catalunya podria arribar a créixer fins a assolir els 10 milions d'habitants en unes poques dècades.

Una Catalunya de 10 milions?

De l'any 2000 al 2012 Catalunya ha incrementat en més d'un milió de persones els seus habitants, un augment que només es pot entendre per l'arribada de població estrangera. Amb aquest precedent, l'empresari i escriptor Joan Canadell vaticina al seu darrer llibre ‘Potencial d'Estat' que ens hem de posar al cap que en una o dues dècades el Principat pot tenir una població entorn dels 9 o 10 milions d'habitants. “Si en la darrera dècada vam tenir un increment d'1,5 milions d'habitants, no hauria de ser res impossible créixer 2 o 2,5 milions és en les pròximes dècades de creixement econòmic”. L'empresari creu que molts catalans que han hagut de marxar optaran per tornar i alerta que la independència de Catalunya pot generar “un efecte crida” entre els ciutadans espanyols “descontents amb el sistema pseudofeudal actual”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.