Política

La imputació de Mas pel 9-N redobla la pressió a la CUP

Baños assegura que no farà “descarrilar” el procés però insisteix en un nom de consens per a la presidència

JxSí veu reforçada la figura del líder de CDC i reunirà demà tots els seus diputats

“El president Mas ofrenarà flors a la tomba d'en Companys pel seu assassinat i després anirà al jutjat per declarar. Magnífic missatge històric.” Amb aquesta piulada il·lustrava Lluís Llach, cap de cartell de Junts pel Sí per Girona i futur diputat al Parlament, un dels efectes polítics evidents de la imputació del president de la Generalitat, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega pel procés participatiu del 9-N. Més enllà de la crítica unànime a JxSí del caràcter antidemocràtic de l'encausament, la decisió judicial es transformava en un front de pressió al rebuig de la CUP a investir Mas com a president.

En el torcebraç negociador que s'obre, JxSí continuava tancant files amb l'acord intern perquè el líder de CDC es mantingui al capdavant de la Generalitat, però algunes veus s'obrien a negociar altres aspectes que podrien permetre que la CUP justifiqués el suport d'almenys dos dels seus deu diputats a la investidura. Sobre la palestra hi ha exercir la desobediència a la legalitat espanyola amb mesures d'impacte social, com ara el decret de pobresa energètica suspès pel Tribunal Constitucional. La CUP, no obstant això, mantenia que no farà Mas president i reclamava un altre nom de “consens”. Al mateix temps assegurava que no farà “descarrilar” el procés cap a l'estat català.

Reunió de JxSí

Els pesos pesants de JxSí es van reunir al matí a la cambra catalana per abordar la constitució del grup parlamentari, segons fonts de la coalició. La cúpula de la candidatura de confluència va acordar que demà convocarà els seus futurs 62 diputats en una primera reunió. Sobre la taula hi ha l'organització del grup parlamentari, amb la possibilitat abordada que la presidència recaigui en CDC i que el portaveu sigui d'ERC. Sobre les converses amb la CUP, a JxSí s'han imposat l'hermetisme per no perjudicar la negociació amb l'esquerra independentista, que ha reclamat discreció.

Des de JxSí sí que van insistir, pel que fa a Mas, que l'esperada imputació no canvia l'acord previ entre CDC i ERC perquè esdevingués el president de la Generalitat, sinó tot el contrari. Al carrer Còrsega consideren que el “reforça” com a presidenciable i posa de manifest el que consideren una “anomalia democràtica”, en paraules de la portaveu del govern i número 8 de JxSí, Neus Munté.

La CUP defuig la pressió

La CUP va admetre la pressió que l'encausament afegeix a la votació de la investidura, però Antonio Baños li restava importància. “No fa tants mesos ens pegaven els Mossos d'Esquadra. Quan desallotjaven la plaça Catalunya el 15-M ens pegaven també fins al carnet d'identitat, ens han disparat pilotes de goma, hem estat detinguts. [...] Molta por ja no ens fa. Estem molt bregats”, va sentenciar Baños en declaracions a La Sexta. Des de Twitter, la CUP va criticar que “alguns confonen la defensa de les institucions catalanes davant dels atacs de l'Estat amb el debat sobre la presidència”, quan són “plans diferents”.

Julià de Jòdar, número 7 de la CUP per Barcelona i futur diputat, va fer una crida a no caure “en el sectarisme de classe” i a no donar “carnassa” a l'Estat. “Mas és imputat per haver desobeït el 9-N i, en això, és un dels nostres”, va sentenciar. No obstant això, fonts properes van aclarir que no es referia a la investidura. Des de la direcció de la CUP s'insisteix que no hi ha divisió interna sobre la qüestió.

Més enllà de la presidència, la CUP defensa la formació d'un govern independentista que desobeeixi la legalitat espanyola, engegui un pla de rescat social i impulsi un procés constituent participatiu, un cop ajornat el plantejament d'una declaració unilateral d'independència inicial, ja que no van superar el 50% dels vots. JxSí veu en aquesta decisió una raó més per a l'entesa i Munté es va obrir a explorar la recuperació del decret de pobresa energètica, tot i que va advertir que el govern ja en va intentar minimitzar els efectes. Fonts de JxSí insistien en la predisposició a parlar de tot, amb la premissa que Mas no renunciarà a la presidència. Junqueras va advocar a RAC1 per agilitar les converses, “escurçar els terminis” i posar ja en marxa el procés des del Parlament.

Debat sobre la continuïtat de Junts pel Sí a Madrid

M.BATALLER

Al marge de les negociacions amb la CUP, Convergència i ERC estan tenint converses sobre la configuració del govern. De moment, han aparcat el debat sobre si s'ha de repetir la fórmula de Junts pel Sí a les eleccions espanyoles, però hauran d'encarar-lo ben aviat. CDC és partidària de presentar-se un altre cop plegats i ERC no ho veu tan clar. Fa uns mesos, Artur Mas va assenyalar que aquesta cita electoral seria llegida com un “segon plebiscit” i, per tant, caldria tornar a reforçar la imatge d'unitat de cara a l'Estat i a Europa.

Els republicans no s'han mullat sobre aquest escenari i ahir Oriol Junqueras, en una entrevista a RAC1, va tornar a esquivar el tema, encara que va ressaltar que “em sembla una mica exagerat i poc pràctic fer un referèndum cada dos mesos”. Unes paraules que denoten la incomoditat que hi ha dins de les files d'Esquerra sobre aquesta situació.

Els de Junqueras són conscients que és molt complicat argumentar que no volen repetir la coalició de Junts pel Sí i també entenen que hi ha dirigents i una part del seu electorat que defensen l'experiment. Però, per altra banda, un sector de la formació considera que el partit ha de tornar a tenir veu pròpia i no s'ha de deixar arrossegar per les tesis convergents. En tot cas, si finalment s'opta per donar continuïtat a Junts pel Sí els republicans exigiran un candidat independent de consens, a l'estil de Raül Romeva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.