Política

Poc pluralisme espanyol

El CAC apunta que les cadenes privades espanyoles van minimitzar les candidatures independentistes durant la campanya electoral

Antena 3 va prioritzar el PP i el PSC abans que JxSí i Telecinco no va donar cap minut a la CUP

Poc plu­ra­lisme dels mit­jans espa­nyols en la cober­tura de la cam­pa­nya del 27-S i menys­te­ni­ment dels inde­pen­den­tis­tes. Aquesta és una de les con­clu­si­ons de l'informe del Con­sell Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya (CAC), que ha ana­lit­zat diver­sos paràmetres, ja sigui en relació amb la presència de les can­di­da­tu­res o el pes que han tin­gut en com­pa­ració amb els resul­tats del 2012.

Els mit­jans ana­lit­zats han estat TV3, Cata­lu­nya Ràdio, 8TV, RAC1, El Punt Avui Tele­visió, TVE Cata­lu­nya, La 1, Tele­cinco i Antena 3. Aques­tes dues últi­mes cade­nes són les que sur­ten més mal­pa­ra­des en l'estudi del CAC. Antena 3, per exem­ple, va divi­dir els temps a cada llista sense tenir en compte els escons obtin­guts el 2012 i va pri­o­rit­zar el PP per sobre de la resta de for­ma­ci­ons, encara que els de García Albiol eren la quarta força. En con­cret, en el pro­grama Noti­cias 1, el PP va tenir un 30,4% del temps total dedi­cat a les notícies elec­to­rals i el PSC es va situar en segona posició, amb un21,1%. Per con­tra, Junts pel Sí, que sumava CDC i ERC, es va que­dar amb un 20,4%. De la seva banda, Tele­cinco va ser més plu­ral, tot i que no va dedi­car ni un sol minut a la CUP. Curi­o­sa­ment, una orga­nit­zació que ara és clau en la gover­na­bi­li­tat del govern català i que sí que gau­deix de molts minuts a les tele­vi­si­ons espa­nyo­les.

Tot i que Tele­cinco i Antena 3 són pri­va­des, el CAC recorda que la llei del règim elec­to­ral asse­nyala que aquest tipus de mit­jans “hau­ran de res­pec­tar els prin­ci­pis de plu­ra­lisme i igual­tat”. Pre­ci­sa­ment ahir el ple del CAC va apro­var aquest estudi i va enviar-lo a la Junta Elec­to­ral i a la comissió naci­o­nal dels mer­cats i la com­petència per tal que “adop­tin les mesu­res que con­si­de­ren opor­tu­nes”.

Al marge d'ana­lit­zar aquest aspecte, el CAC va estu­diar aque­lles notícies rela­ci­o­na­des amb les elec­ci­ons, però que no estan lli­ga­des direc­ta­ment amb el bloc elec­to­ral, com ara la Via Lliure cap a la República Cata­lana, les reper­cus­si­ons econòmiques de la inde­pendència o el debat sobre si Cata­lu­nya con­ti­nuarà o no dins de la Unió Euro­pea. Les con­clu­si­ons es poden divi­dir en tres blocs: TV3, Cata­lu­nya Ràdio i El Punt Avui TV, que van pri­o­rit­zar el govern català sobre l'espa­nyol; 8TV, RAC1 i TVE Cata­lu­nya, en què es prima l'exe­cu­tiu esta­tal per davant del català, i, final­ment, les tres tele­vi­si­ons esta­tals on el govern de Rajoy té molt de temps i la presència del d'Artur Mas és gai­rebé tes­ti­mo­nial.

La ter­cera part de l'informe se cen­tra en les entre­vis­tes. Dels nou mit­jans ana­lit­zats, la majo­ria donen veu a les set can­di­da­tu­res i Tele­cinco i Antena 3 van ser les úniques que no ho van fer. El pro­grama de Ana Rosa, de T5, va obviar Junts pel Sí, la CUP i Unió, men­tre que Espejo Público, d'A3, va eme­tre deu entre­vis­tes, però va dei­xar de banda JxSí i la CUP.

10
entrevistes
va emetre Antena 3 durant la campanya electoral, però cap a representants de JxSí o la CUP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.