Ban Ki-moon considera ara que Catalunya no està entre els territoris “amb dret a l'autodeterminació”
L'any 2013, durant una visita a Andorra, el secretari general de l'ONU va situar el procés català sota l'empara del dret a l'autodeterminació de les nacions
El secretari general de l'ONU, el sud-coreà Ban Ki-moon, considera que Catalunya no es troba entre els territoris sense autogovern als quals l'ONU reconeix “el dret a l'autodeterminació”. “Espanya s'ha mantingut com un Estat sobirà en si mateix, incloent-hi Catalunya. Quan es parla d'autodeterminació, hi ha certes àrees on les Nacions Unides han reconegut aquest dret, com territoris sense autogovern. Però no crec que Catalunya estigui inclosa en aquesta categoria”, ha valorat Ki-moon en una entrevista a diversos mitjans coincidint amb la seva visita a Madrid pels actes del 60è aniversari de l'adhesió de l'Espanya a les Nacions Unides. El secretari general de l'ONU aposta per una solució “consensuada” al conflicte entre Catalunya i Espanya “basada en el diàleg”.
“Una important i positiva característica d'Espanya és el seu respecte per les diversitats culturals, lingüístiques i històriques. Estic al corrent d'aquest delicat assumpte però no estic en posició de comentar la qüestió, ja que es tracta d'una matèria purament interna”, ha precisat Ban Ki-moon. “No obstant això, espero que hi hagi una solució consensuada, basada en el diàleg i en línia amb la tradició democràtica”, ha precisat el secretari general de l'ONU, que no s'ha volgut mullar sobre si Catalunya té dret a formar un estat independent “d'acord amb la llei internacional”. “Les Nacions Unides treballen sobre unes línies mestres, com la integritat territorial, la sobirania o les regles democràtiques”, ha valorat Ki-moon.
Val a dir, però, que l'any 2013, en una visita a Andorra , el secretari general de l'ONU situava el procés català, com l'escocès, sota l'empara del dret a l'autodeterminació de les nacions. En aquells ocasió, Ban Ki-moon, de visita a Andorra amb motiu del vintè aniversari de l'ingrés de l'Estat andorrà a les Nacions Unides, va situar els processos escocès i català en el marc “dels drets humans i de la dignitat de les persones” que l'ONU respecta i promou “arreu del món”.
“Faig una crida als líders d'arreu del món perquè exerceixin el seu lideratge polític i les seves capacitats per resoldre tots els conflictes a través del diàleg i els mitjans pacífics”, va subratllar.