Política

El perfil

Retorn de l'aspirant a tot

Carme Chacón és, pro­ba­ble­ment, la can­di­data cata­lana que té l'esce­nari poste­lec­to­ral més obert de tots. El pit­jor esce­nari, el retrocés del PSC a la cin­quena posició, dar­rere d'En Comú Podem, ERC, Democràcia i Lli­ber­tat i Ciu­ta­dans, li seria una dura pedra a la sabata en la seva empresa, però l'exmi­nis­tra de José Luis Rodríguez Zapa­tero con­ti­nuarà aspi­rant a tot. Per això ha tor­nat en un nou intent de situar-se en la pri­mera línia de la política espa­nyola. Per a ella, el PSC és un mitjà i no un fi per més que això dol­gui a Miquel Iceta, a una part del par­tit o per més que hagi dam­ni­fi­cat l'exlíder Pere Navarro.

Pedro Sánchez només té garan­tit el lide­ratge futur del PSOE si arriba a La Mon­cloa. Ales­ho­res Chacón podria repe­tir de minis­tra amb l'aval de la seva experiència a Defensa i Habi­tatge. La seva car­rera ascen­dent al PSOE va començar com a secretària d'Edu­cació, Cul­tura, Uni­ver­si­tat i Inves­ti­gació paral·lela a la de Zapa­tero, que el 2000 va gua­nyar la secre­ta­ria gene­ral del par­tit pel suport del PSC de Mara­gall i Mon­ti­lla. Chacón va lli­gar el seu destí amb la Nueva Vía de Zapa­tero, ins­pi­rada en la soci­al­de­mocràcia més libe­ral i pragmàtica de Tony Blair o Ger­hard Schröder. Par­la­mentària des d'ales­ho­res, Chacón va ser ja el 2003 la por­ta­veu del PSOE i del comitè elec­to­ral que va por­tar Zapa­tero a La Mon­cloa el 2004. Vice­pre­si­denta pri­mera del Congrés, Zapa­tero la va nome­nar minis­tra d'Habi­tatge el 2007, quan la bom­bo­lla immo­biliària estava a punt d'escla­tar. Va impul­sar una política de suport públic al llo­guer de joves però també va aca­bar obrint a Madrid jut­jats de pri­mera instància per agi­lit­zar els desa­llot­ja­ments per impa­ga­ment de llo­guer.

Després d'obte­nir els millors resul­tats dels soci­a­lis­tes a Cata­lu­nya des de la victòria de Felipe González, Chacón es va con­ver­tir el 2008 en la pri­mera dona minis­tra de Defensa i va acon­se­guir aca­bar els qua­tre anys amb els nivells més alts de popu­la­ri­tat. Defen­sora des del minis­teri de la “dura“ política d'aus­te­ri­tat del final de govern de Zapa­tero, va renun­ciar a subs­ti­tuir-lo en les elec­ci­ons del 2011, que va per­dre el PSOE de Pérez Rubal­caba.

Però repe­tir de minis­tra no és l'únic futur pos­si­ble de Chacón. Perquè, si com pro­nos­ti­quen les enques­tes, Sánchez perd i no acon­se­gueix for­mar govern o cau a l'abisme de ter­cera o quarta força, aflo­rarà el debat per relle­var-lo. I aquí Chacón no ha dit la dar­rera paraula.

Nas­cuda el 1971 a Esplu­gues de Llo­bre­gat i mem­bre de la gene­ració a qui cor­res­pon aga­far el relleu en política, Chacón va encar­nar la reno­vació en el lide­ratge del par­tit quan es va enfron­tar a Rubal­caba el 2012 amb el suport del PSC i de la líder anda­lusa Susanna Díaz. Aquest cop apos­tant per una política fis­cal i econòmica d'esquer­res així com per revi­sar els dar­rers anys de Zapa­tero pel que fa a l'aus­te­ri­tat pres­su­postària.

L'exmi­nis­tra va per­dre en el moment que el PSOE i el PSC ini­ci­a­ven la tra­ves­sia del desert pel càstig a Zapa­tero i per l'inici del procés inde­pen­den­tista a Cata­lu­nya. Chacón va dei­xar l'agost del 2013 l'acta de dipu­tada i se'n va anar a impar­tir clas­ses a una uni­ver­si­tat pública de Miami.

Però no va mar­xar sense dei­xar la porta oberta a aspi­rar de nou al lide­ratge del par­tit en les primàries del 2014 i no va dub­tar a cri­ti­car el PSC de Pere Navarro per haver defen­sat un referèndum per a Cata­lu­nya acor­dat amb l'Estat. També aquest cop va renun­ciar al lide­ratge i Pedro Sánchez es va impo­sar sense ser el can­di­dat del PSC. I aquí se sepa­ra­ven els interes­sos del PSC i els per­so­nals de Chacón. Els soci­a­lis­tes cata­lans feien front comú amb un Sánchez encara fràgil al cap­da­vant del par­tit, men­tre que Chacón i Díaz no dona­ven per fet que el madri­leny acabés sent can­di­dat a La Mon­cloa. Ara tot­hom arriba junt al 20-D per emergència elec­to­ral, però el futur polític de Chacón estarà més obert que el de Sánchez la nit de les elec­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.