Política

Majoria al Parlament a favor del Lluçanès com a comarca

Els alcaldes obtenen el compromís de JxSí, la CUP, CSQP, el PSC i el PP per tramitar la llei de la nova comarca aquesta legislatura

Buscaran un encaix per als municipis que van votar-hi en contra

Compromís quasi unànime dels grups polítics parlamentaris per tirar endavant la llei de creació de la comarca del Lluçanès aquesta legislatura. Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot, el PSC i el PP van mostrar el seu suport a la delegació d'alcaldes que ahir es va desplaçar al Parlament per reclamar suport per agilitzar la tramitació. L'objectiu és fer-ho amb el màxim consens polític i amb el màxim consens del territori, ja que en la consulta que es va fer el juliol passat en cinc dels tretze municipis del Lluçanès els veïns van dir no a la nova comarca. Als alcaldes només els falta parlar amb Ciutadans, amb qui ho faran pròximament.

La delegació d'alcaldes que ahir va anar al Parlament va estar encapçalada per l'alcalde de Prats de Lluçanès i president del consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, que va estar acompanyat dels alcaldes d'Oristà, Olost i Sant Feliu Sasserra. Peraire va explicar, després de la marató de reunions que es van allargar durant bona part del dia, que estaven satisfets perquè “tots els grups han mostrat el suport per tirar endavant la tramitació de la llei”. L'alcalde de Prats també va concretar que ara cal veure el “com”, ja que el fet que cinc municipis diguessin que no obliga a buscar un encaix. Peraire va afegir-hi que “s'ha parlat de fórmules diferents, però totes encaminades a fer que hi siguem tots tretze municipis”. En tot cas, la fórmula final es resoldrà precisament en el tràmit parlamentari que s'haurà d'iniciar en els pròxims mesos.

Fonts de Junts pel Sí van confirmar que donen suport a la creació de la comarca i van concretar que el Departament de Governació ja ha tramès al Parlament la proposta i que ara es traslladarà a la junta de portaveus. Junts pel Sí destaca la importància del consens al territori. Per la seva part, la diputada del PSC Eva Martínez va assegurar que la política dels socialistes és “donar suport a tot allò que surt del territori” i, per tant, el PSC defensarà la proposta dels alcaldes. Des de Catalunya Sí que es Pot, Marta Ribera va assegurar: “La nostra formació ha ofert tot el seu suport, com ja havíem fet en el seu moment com a ICV, a la creació de la comarca.” I hi va afegir: “És una reivindicació lògica, sensata i útil per als municipis; si es compleixen totes les condicions, ens toca tramitar la llei.” Segons l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, la “sorpresa” va ser el suport del PP, que, tot i així, va ser l'únic que va mostrar certes “reserves”.

El compromís del Parlament per tramitar la creació del Lluçanès com a comarca arriba vuit mesos després que els tretze municipis que en formen part fessin el procés participatiu, en què el sí va guanyar amb un 70% dels vots i un 55% de participació.

LES FRASES D'ISAAC PERAIRE

Tots els grups ens han mostrat el suport per tirar endavant la tramitació de la llei, però hem de veure com ho fem
Hem parlat de diferents fórmules [sobre el no de cinc municipis], però totes encaminades a fer que hi siguem tots tretze
Estem satisfets de com ha anat. Ara continuem avançant, el primer serà convocar els alcaldes del Lluçanès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia