eleccions 26-J
Puig es desmarca de Sánchez accepta negociar la candidatura conjunta al Senat amb Podem i Compromís
La direcció dels socialistes valencians consideren que una llista única garanteix la viabilitat de l'autogovern i contribuirà a desplaçar el PP del govern espanyol
Subratllen els bons resultats que està donant l'Acord del Botànic
La comissió executiva del PSPV-PSOE ha acordat en una reunió celebrada aquesta a València iniciar converses amb Compromís i Podem per a intentar aconseguir una candidatura conjunta al Senat en les eleccions del 26 de juny. Els socialistes valencians han fet aquest anunci després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, haja descartat l'oferta de Podem per a presentar llistes conjuntes al Senat i superar al PP.
Sánchez ha rebutjat amb un “no, gràcies” la proposta que Podem ha remés aquest dimarts per carta en la qual parla d'una “aliança per a les eleccions al Senat” oberta a “tots els actors socials i polítics que advoquen pel canvi progressista”.
No obstant això, els socialistes valencians, liderats per Ximo Puig –que governa amb Compromís i el suport extern de Podem–, consideren que les llistes conjuntes per al Senat han de servir per a defensar tant la viabilitat de l'autogovern com el futur del País Valencià, a més de contribuir a desplaçar el PP del govern espanyol.
La resolució aprovada per l'Executiva dels socialistes valencians recorda que les eleccions autonòmiques de juny de 2015 van suposar un canvi històric al territori valencià, ja que per primera vegada en 20 anys les forces de progrés tenien majoria en les Corts i el PP passava a l'oposició. Es destaca també “la capacitat de diàleg i enteniment” entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podem per a, després d'aquests comicis autonòmics, subscriure “l'Acord del Botànic que va permetre formar un govern progressista”, que ha aconseguit, entre altres coses, derogar el copagament, obrir una comissió d'investigació sobre l'accident del metro i que la normalitat democràtica haja tornat a totes les institucions valencianes.
En la resolució, la direcció dels socialistes valencians denuncien la infrafinançament del País Valencià i que les inversions de l'Estat hagen estat de forma sistemàtica per sota del que correspondria per població.
Acord Valencià
Per a superar aquesta situació, l'Executiva del PSPV proposa, “des de l'autonomia de cada partit polític, des de l'esperit de diàleg i enteniment, però també des del convenciment que la situació del País Valencià ho necessita, negociar amb Compromís i Podem per a aconseguir, de cara a les pròximes eleccions generals del 26 de juny, un Acord Valencià”.
Segons el PSPV-PSOE, “l'Acord Valencià” en el Senat ha de basar-se en tres eixos programàtics: Reforma de la Constitució per a actualitzar-la als nous temps, impulsar una reforma del model de finançament autonòmic que tracte amb justícia els valencians i reconega el deute històric, i aconseguir que els Pressupostos de l'Estat garantisquen les inversions que corresponen per població, així com impulsar de forma definitiva el Corredor Mediterrani