Rajoy accepta i guanya temps
Invoca Catalunya per exigir al PSOE i a C's ser reelegit aviat, però no garanteix al rei anar a la investidura
El PSOE l'acusa d'incomplir la Constitució i li exigeix que vagi a un ple del Congrés, encara que sigui per perdre
Fidel a la seva gestió dels temps, Mariano Rajoy va sortir ahir de La Zarzuela anunciant que acceptava l'encàrrec del rei Felip VI d'explorar la investidura com a president espanyol –i que, per tant, no declina ja l'oferiment– però que, alhora, ho feia quedant-se amb el calendari a la mà i sense imposar-se cap data límit ni cap compromís d'anar un dia al Congrés si al final descobreix que té el suport del PP i prou. “Ara tinc l'encàrrec del rei i jo no veig cap alternativa raonable”, va subratllar tres cops Rajoy per presentar-se a ell mateix com a més enfortit a l'hora de negociar ara amb PSOE i Ciutadans que no ho ha estat des del 26 de juny. El president espanyol en funcions fins i tot va invocar “el nou i gravíssim desafiament del Parlament” per reclamar ser reelegit aviat, però ara per ara el socialista Pedro Sánchez no es mou del no i Albert Rivera no va més enllà de regalar-li l'abstenció.
El rei Felip VI va cloure ahir a la tarda la primera tanda de contactes per desblocar l'atzucac del 26-J amb la visita de Rajoy, que aquesta vegada no li va fer el lleig al monarca de dir-li no com el 22 de gener, però que va situar Espanya en un escenari desconegut: un resident en funcions a La Moncloa que accepta ser el candidat del rei però que no té termini per decidir si es presenta o no a un ple d'investidura. Davant l'allau de preguntes sobre el futur, Rajoy no es va moure d'una pètria inconcreció. “Jo entenc que vulguin anticipar el futur, jo també vull anticipar el futur, però ara no és possible”, es va limitar a dir en la resposta més concreta.
Ara que el rei li ha lliurat el calendari, l'estratègia de Rajoy és “redoblar els esforços” obrint una nova tanda de contactes que prioritzi l'acostament al PSOE i a C's durant la qual la intenció final, en el fons, és intensificar la pressió sobre el PSOE per conduir-lo a l'abstenció. “M'adreçaré als constitucionalistes, amb els quals és més fàcil arribar a acords, i ara més que mai després del que ha passat al Parlament”, va invocar utilitzant la desconnexió catalana com a arma de pressió. “I també estic disposat a governar en minoria amb els 137 escons del PP, però només si tinc una mínima lleialtat”, va avisar, tot donant una primera pista que no sospesa anar a un ple d'investidura a viure una derrota per golejada.
Que Rajoy retingués el joc i el cronòmetre era el més temut pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va ser rebut pel rei Felip VI al migdia i que es va enrocar en el no al PP. “El PSOE no donarà suport a allò que vol canviar”, va dir. Sánchez, però, va exigir a Rajoy que vagi a la investidura encara que sigui per perdre-la. “Allò transcendent d'una investidura no és el resultat i si hi ha o no president, sinó que es produeixi i que es posi en marxa el motor de la democràcia”, va dir l'únic polític espanyol amb una investidura fallida.
En l'intent de defugir la pressió sobre el PSOE com a àrbitre del moment, Sánchez va sorprendre animant entusiastament Rajoy a buscar un pacte de govern amb C's i el Partit Demòcrata (PDC), que és el partit independentista amb el qual Sánchez i el comitè federal del PSOE es van prohibir pactar el 28 de desembre a Ferraz. Per explicar el sorprenent gir, Sánchez fins i tot va revelar que ell va dir a Rajoy que “calia treure el cordó sanitari sobre els independentistes” quan no va ser el PP sinó el PSOE el que els va proscriure des del 20-D. Quan se li va fer notar la contradicció d'animar a fer el que ell es prohibia, Sánchez va torçar el gest –“no va ser un error, no”– i va instar Rajoy a buscar Homs i que “la dreta madrilenya s'entengui amb la dreta catalana”. Sánchez, això sí, descarta les terceres eleccions: “Hi haurà govern aviat, trobarem una solució en les pròximes setmanes.”
El líder de Podem, Pablo Iglesias, va culpar el Parlament de “posar més difícil” un govern d'esquerres alternatiu a Rajoy, però també va descartar el retorn a les urnes perquè dóna per fet que C's acabarà votant sí i que aquesta és “l'excusa” que espera el PSOE per passar a l'abstenció. A C's, Rivera es va desmentir després d'airejar que aniria a dir-li al rei que convencés Sánchez d'abstenir-se. “Segons la Constitució, el rei modera, arbitra i proposa. Per tant, no, no hi ha hagut cap petició expressa”, va corregir Rivera.