Successos

Més de mil hectàrees de bosc cremades al Bages en 7 anys

Pel que fa a la superfície agrícola, s’han cremat a la comarca 289 hectàrees els darrers dos anys

Els Bombers van continuar remullant ahir la zona afectada pel foc d’Artés, que ja està controlat

Els incendis han arrasat al Bages 1.096,04 hectàrees de massa forestal els darrers set anys. La xifra ha crescut exponencialment després del darrer foc, el d’Artés, que va cremar 257 hectàrees de bosc, a banda de 110 més de camps de conreu.

De fet, amb aquest darrer incendi, el Bages s’ha situat al capdavant, ara per ara, de les comarques catalanes amb més superfície forestal cremada, amb 303,83 hectàrees. En segon lloc hi ha el Baix Ebre, amb 171,37, i ja a més distància, en tercer lloc, hi ha l’Anoia, amb 34,26 hectàrees de bosc cremades aquest any. Menció a banda per a la Val d’Aran, que al gener va patir l’incendi de més envergadura de Catalunya, amb 430 hectàrees de pastures cremades.

Les dades, facilitades per la Generalitat, corresponen només a la superfície forestal cremada, és a dir, a zones de bosc arbrades i a zones de matolls, sense tenir en compte els focs que es declaren en camps, que al Bages també són molt importants. De fet, si a la xifra de massa forestal hi sumem la de superfície agrícola les hectàrees cremades a la comarca passen de 303,83 a 548 enguany. Els darrers dos anys s’han cremat 289 hectàrees de camps de conreu. El 2016 s’en van cremar 40 en el foc de Sant Feliu Sasserra –que també en va arrasar 52 de bosc– i enguany se n’han cremat 100 a Sant Fruitós de Bages, 37 a Avinyó, dues a Castellgalí i les 110 del foc d’Artés, que va afectar també els municipis veïns d’Avinyó, encara al Bages, i Santa Maria d’Oló, ja al Moianès.

Frenada de la calor

L’onada de calor dels darrers dies ha afectat de ple la Catalunya Central i el Bages, com sol ser habitual. Les previsions indiquen que avui la temperatura baixarà i que fins i tot podria caure alguna gotellada a la comarca, un fet que farà rebaixar el risc d’incendis i que ajudarà els Bombers a poder declarar extingit del tot el foc d’Artés, controlat des de dilluns a la nit. Tot i això, diversos ajuntaments de la zona han demanat que no s’abaixi la guàrdia, perquè el terreny és molt sec. Malgrat que els mesos més complicats –juny i juliol– ja han passat, encara resta estiu i la calor podria retornar.

Última supervisió

Durant el dia d’ahir, els Bombers van continuar remullant la zona de l’incendi que dissabte es va declarar a Artés. Malgrat que dilluns hi va haver represes, finalment el foc ja va poder passar la fase de control i ara només falta que es doni per extingit. Això passarà quan el darrer bomber es retiri, un fet que podria passar avui. Ahir encara hi havia sis dotacions que remullaven punts calents i petites represes i un helicòpter que supervisava tot el perímetre.

LES XIFRES

303,83
hectàrees
de bosc cremades al Bages aquest any, 257 de les quals són de l’incendi declarat dissabte a Artés.
548
hectàrees
totals s’han cremat al Bages enguany: 303,83 són de bosc o matolls i 289 són de camps.
1.096
hectàrees de massa forestal cremades al Bages des del 2011; el 2015 ja se’n van cremar 459.

El 2017 ocupa la segona posició de la dècada

El departament d’Agricultura va fer públiques ahir unes dades que permeten fer una comparació dels darrers deu anys respectant el mateix període de temps, fet que permet veure quanta superfície forestal s’havia cremat al Bages per aquestes dates d’altres anys. Permet copsar també que el 2017 és ja el segon en hectàrees de bosc cremades de la dècada (303,83), només per sota del 2015, quan es van cremar 458,55 hectàrees de bosc. En la tercera posició hi ha el 2007 (274,22) i en la quarta, el 2009 (200,64). Les dades mostren també que el Bages té anys molt bons i anys molt dolents, sense gaire espai per als grisos, perquè passa de les centenars d’hectàrees citades a 1,6 el 2008; 2,01 el 2011; 4,52 el 2014; 19,24 el 2013; 25,44 el 2010, les ja 52,58 l’any passat, concentrades sobretot a Sant Feliu Sasserra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia