Successos

Radiografia de Montserrat per a casos d’emergència

Elaboren un mapa detallat amb tots els elements de risc que hi ha al massís que servirà per respondre millor a un possible incident

Els bombers fan una vuitantena de serveis a la muntanya

Els Bombers de la Generalitat i el Patronat de la Muntanya de Montserrat han presentat la fitxa operativa d’elements de risc (FOER) de Montserrat. Es tracta d’una radiografia exacta del massís que servirà per planificar millor l’actuació en cas d’emergència. En concret, s’han identificat elements com ara camins, coves, rieres, vies ferrades i agulles. El document el compartiran tots els cossos d’emergència.

El massís de Montserrat té una orografia complicada, rep un gran nombre de visitants –3 milions cada any–, i és un punt on es fan molts esports d’aventura. Tot això fa que els bombers hagin de fer moltes sortides per fer rescats. En concret, en un any se’n fan una vuitantena. Sobre el terreny, els cossos d’emergències s’han adonat que feia falta un mapa més detallat de la muntanya per poder respondre amb eficiència en casos d’accident, de persones que es perden o en cas d’incendi, per exemple. “Calia una cartografia més detallada que unís dos mons: la cartografia i la resposta operativa”, va explicar a l’ACN Santi Lleonard, cap de la unitat territorial II de la regió d’emergències Sud. Per això, s’han registrat i codificat camins, coves, rieres, corriols i vies ferrades, entre altres elements, i s’han inventariat punts d’aigua i passos protegits amb cadenes. També s’han inventariat les agulles de Montserrat i s’han fixat punts de replegament d’usuaris, zones on poden aterrar helicòpters i espais on es podrien instal·lar centres de comandament. Aquest mapa s’anirà actualitzant i es demanarà la col·laboració dels usuaris del massís quan detectin qualsevol incidència, com ara camins impracticables, esllavissades o l’obertura de noves vies d’escalada.

LA FRASE

Calia una cartografia més detallada que unís dos mons: la cartografia i la resposta operativa
.
Santi Lleonard
cap de la unitat territorial II de la Regió d’Emergències Sud

Càmeres de vigilància forestal

A banda del treball de camp per descriure la zona en un mapa, també es milloren altres mesures de seguretat. S’instal·laran un parell de càmeres de vigilància forestal a la zona, cosa que igualment permetrà agilitar la resposta dels equips d’emergència en cas d’incendi. També s’incrementa el nombre de dispositius d’alarma. Per exemple, s’han codificat els 150 pals d’emergència que hi ha a Montserrat i que, en cas de ser activats, faciliten la seva geolocalització i poden ajudar a trobar algú perdut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.