Successos
El sospitós del crim de Susqueda ja és a la presó
La defensa anuncia que presentarà recurs perquè l’acusació se sustenta en indicis molt febles
El fiscal creu que Magentí és culpable perquè era al lloc dels fets el dia del crim i no explica què hi feia
El jutjat de Santa Coloma va decidir ahir a la nit enviar a la presó el veí d’Anglès Jordi Magentí Gamell, de 60 anys, per l’assassinat d’en Marc i la Paula al pantà de Susqueda. Magentí es continua declarant innocent, i la seva defensa, el bufet Salellas, ja ha anunciat que presentarà recurs contra l’empresonament. El jutge va ordenar presó provisional, comunicada i sense fiança, a petició de la fiscalia, que va esgrimir com a indicis contra el detingut que era al lloc dels fets, que no donava explicacions clares sobre què hi feia i que el dia del crim no hi havia ningú més a l’escenari. El fiscal també va fer referència a contradiccions de Magentí en les seves converses amb els Mossos, que ha callat davant del jutge, i a la troballa d’estris relacionats amb armes en els escorcolls, així com a una conversa suposadament autoinculpatòria, que no queda clar quan es va produir perquè el cas continua sota secret de sumari. “Per què va confessar el doble crim a un familiar?”, és una de les preguntes del fiscal Víctor Pillado que Jordi Magentí no va contestar. La presumpta confessió a què al·ludeix el fiscal es pressuposa que és la gravació d’una conversa que haurien captat i enregistrat els Mossos en el decurs dels seguiments que li feien des de feia setmanes. El fiscal també va interrogar Magentí sobre la destrucció de proves –no s’ha trobat l’arma del crim, ni la motxilla ni la roba de les víctimes–. Però Magentí només va respondre a la seva advocada per negar qualsevol relació amb el crim de Susqueda. La defensa rebat la hipòtesi esgrimida pels Mossos que Magentí pretenia fugir de la justícia perquè tenia un bitllet d’avió per viatjar a Colòmbia, on ara hi ha la seva dona, el dia 28 de febrer. Va ser detingut dos dies abans.
La defensa aclareix que Magentí va comprar el bitllet al gener, és a dir, amb dos mesos d’antelació, i que va ser ell mateix qui va avisar els Mossos que, si volien que els tornés a acompanyar a Susqueda –cosa que ja havia fet abans per ajudar-los a situar-se–, li ho diguessin abans que marxés cap a Colòmbia.
Els Mossos i el fiscal tenen com a base per incriminar Magentí el fet que el Land Rover del seu oncle que ell utilitzava va ser captat per una càmera el dia del crim. En els interrogatoris, el fiscal va fixar el dia del crim el dijous dia 24 d’agost, el mateix dia que la càmera de La Caixa de la Cellera va enregistrar en Marc i la Paula traient diners i el dia que van ser vistos al bar La Parada del Pasteral, on, a l’hora de servir els dinars, ells van comprar aigua pel camí. Aquesta seqüència representa que el crim només s’hauria pogut perpetrar a la tarda, perquè al matí la parella encara no havia arribat al pantà. No obstant això, un dels testimonis que van sentir els trets que venien del barranc de la font del Borni va assegurar que els havia sentit a mig matí, entre les onze i les dotze.
El jutjat de Santa Coloma va traslladar ahir el detingut fins a Susqueda, però ell es va negar a baixar del cotxe policial, i el que es presentava com una reconstrucció del crim es va convertir en una inspecció a vista de dron, ja que la comitiva judicial només va anar per la pista fins al punt on hi ha el baixant que mena cap al final del barranc –on van aparèixer els cossos–, que ahir estava cobert de neu i, per tant, era molt difícil baixar-hi. Els Mossos van enlairar el dron a la zona de les pedreres i el van guiar fins al punt on van aparèixer els cossos. Dues barques de la subaquàtica també van arribar fins al final del barranc.
Acusació prudent
El lletrat Carles Monguilod, que exercirà l’acusació en nom dels pares de les víctimes, es va traslladar ahir al jutjat i va exposar que confia en la investigació dels Mossos i el fiscal, però hi va afegir que no acusaran Magentí si les proves no són fermes.
LA XIFRA
LA DATA
Quatre dies amb sabatilles d’estar per casa
La defensa de Jordi Magentí Gamell va presentar ahir un habeas corpus (figura jurídica que obliga el jutge a decidir de manera immediata sobre un arrest que s’entreveu anòmal o arbitrari), al·legant que no s’havien complert els requisits ni les garanties en la detenció i la posada a disposició judicial. Basava l’habeas corpus en el fet que Jordi Magentí va ser agafat pels Mossos dilluns a les set del matí, quan sortia, amb sabatilles, de casa del seu oncle a Anglès, i va ser traslladat a la comissaria de Santa Coloma de Farners, on se li va comunicar, cap a les nou, que estava detingut. Al llarg dels quatre dies que ha passat entre calabossos i rutes per cases i camps fent escorcolls, Magentí no s’ha pogut calçar i ha anat amb les sabatilles d’estar per casa. La defensa també al·legava que els Mossos s’havien excedit de les 72 hores de temps màxim per posar un detingut davant del jutge. La petició d’habeas corpus, que, si hagués estat acceptada, hauria implicat la posada en llibertat immediata del detingut, va ser desestimada pel jutjat número 1 de Santa Coloma, al qual es va derivar l’habeas corpus, atès que el jutjat número 2 no era competent per decidir-ho pel fet que és el titular instructor de la causa judicial i el jutge que ha dirigit els escorcolls.