Successos

Tribunals

Demanen tres anys de presó per al fals metge de Figueres

L’Institut Català de la Salut, el Col·legi de Metges de Girona i la fiscalia acusen l’home d’un delicte d’intrusisme professional

Va exercir durant sis mesos a l’hospital de la capital de l’Alt Empordà

Sorpresa i indignació són dos dels sentiments que va aixecar una situació que es va destapar el maig del 2016 a l’hospital de Figueres, on es va descobrir que un facultatiu estava exercint al centre mèdic sense la titulació corresponent. Ara, l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Col·legi de Metges de Girona han presentat al jutjat els seus escrits de conclusions provisionals sobre el cas. Els dos organismes sol·liciten per al presumpte responsable dels fets tres anys de presó per intrusisme professional. La fiscalia atribueix a l’home la comissió d’aquest mateix delicte però, en el seu cas, formula una petició de pena una mica més baixa ja que demana que se li imposin dos anys de presó.

Actualment s’està en espera que es fixi data per al judici sobre aquesta causa. Els fets van transcendir fa gairebé dos anys, quan els agents de la Guàrdia Civil van detenir Víctor Manuel Yeste Felipe. El seu arrest es remunta, concretament, al 19 de maig del 2016. Durant els sis mesos anteriors a la detenció, l’investigat havia treballat al punt d’atenció continuada (PAC) de l’hospital de Figueres, després de ser contractat per l’Institut Català de la Salut. Es tracta d’un servei que està operatiu a les nits i els caps de setmana, i que està situat a l’àrea d’urgències del centre mèdic. El PAC és dirigit conjuntament pel Departament de Salut, l’ICS i la Fundació Salut Empordà.

A l’equipament on estava Yeste s’hi tracten bàsicament casos de baixa complexitat, com ara refredats i esquinços. Es calcula que va atendre un miler de pacients al llarg d’aquell últim mig any i, quan va sortir a la llum el cas, les institucions van revisar un per un tots els expedients per seguretat clínica. Es va comprovar que no s’havia produït cap circumstància mèdica greu derivada de l’activitat professional de l’home. I, a l’hospital, tampoc els constava que hi hagués denúncies efectuades per pacients de Yeste ni de companys seus de professió alertant de mala praxi o usurpació de funcions.

Diversos antecedents

Abans de l’etapa al PAC, el facultatiu va treballar entre el 2014 i el 2015 a l’àrea d’urgències de l’hospital, contractat com a personal temporal de reforç; i també va estar empleat a la Jonquera. Yeste va estudiar, com a mínim, fins a quart curs de medicina i va obtenir posteriorment de manera irregular una plaça de docent a la Facultat de Fisioteràpia de València.

L’hospital de Figueres no va rebre cap comunicació dels antecedents de Yeste. Entre altres, el 2013 va ser arrestat mentre feia el MIR en un centre hospitalari de Dénia, en descobrir-se que tenia un expedient acadèmic fals. I el 2011 va ser detingut mentre estava de metge substitut a l’hospital general de Castelló. Va ser apartat en saber-se que, suposadament, havia instal·lat càmeres ocultes als lavabos de l’Escola d’Infermeria i als vestidors de l’àrea d’urgències. La seva parella, que és infermera, va trobar els vídeos al portàtil d’ell i ho va denunciar.

Responsables de la Fundació Salut Empordà van lamentar que ells també se sentien víctimes i damnificats del que havia ocorregut. Yeste exercia al centre havent falsificat el seu expedient acadèmic per aconseguir el títol oficial de medicina, que li va ser atorgat pel Ministeri d’Educació. Des de la Fundació Salut Empordà es va manifestar que tant l’hospital com les institucions havien fet el que els tocava: contractar una persona a partir d’una titulació oficial i la certificació del Col·legi de Metges. Es va considerar que si Yeste va falsificar l’expedient acadèmic i va aconseguir així que el Ministeri d’Educació li donés el títol de medicina, la responsabilitat seria precisament de qui va emetre la titulació. Des del Col·legi de Metges també es va assegurar que havien complert els protocols per acceptar la col·legiació d’un demandant. Van comprovar la validesa del títol i van requerir declaracions jurades de la persona.

Víctor Manuel Yeste va quedar el maig del 2016 en llibertat amb càrrecs per ordre del jutjat de guàrdia de Figueres, acusat d’intrusisme, de falsificació de documents i d’un delicte contra la salut pública, i va ser apartat de manera cautelar de la feina.

LA XIFRA

2
anys de presó requereix la fiscalia per a l’investigat, i les acusacions particulars en demanen tres.

LA DATA

19.05.16
La Guàrdia Civil
va arrestar Víctor Manuel Yeste al punt d’atenció continuada (PAC) de l’hospital de Figueres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.